DESA direnişinde kadın dayanışması

DESA Direnişiyle Dayanışma İzmir Kadın Platformu, direnişteki işçilerin yanında olduklarını ifade ederek, DESA fabrikalarındaki çalışma koşullarına dikkat çekti.

soL (HABER MERKEZİ) DESA Deri'nin İstanbul ve Düzce'deki fabrikalarında, Deri-İş Sendikası'na üye olan 41 işçinin işten çıkarılması üzerine 29 Nisan günü başlayan direniş devam ediyor. DESA Deri'nin Sefaköy Fabrikası'nda çalışırken, sendika üyesi olduğu için 3 Temmuz günü işten çıkartılan ve fabrika önünde direnişe başlayan işçi Emine Arslan'a "Desa Direnişiyle Dayanışma İzmir Kadın Platformu"ndan destek çağrısı yapıldı.

Platform, fabrika önünde 52 gündür direnişini sürdüren Emine Aslan'ın eylemiyle ilgili olarak, İzmir Kapılar'daki dericiler kahvesinde bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklama öncesinde, deri atölyelerinin bulunduğu yerde çalışanlarla konuşmalar yapan kadınlar, atölyelerden eylemi izleyen işçilere, DESA direnişi hakkında bilgi aktardılar.

"Kadınlar, Arslan'ın direnişinden güç alıyor"
Platform adına açıklamayı okuyan Aynur Ahir, DESA'daki kadınların mesaide tuvalete gitmelerinin yasaklandığını, altlarına bez bağladığını ve sendikaya üye olurlarsa, kocalarına şikâyet edildiklerini ifade ederek, DESA fabrikalarında kreş ve emzirme odalarının olmadığını, işçi kadınların tuvalet temizliği gibi en ağır işlerde çalıştırıldığını, usta ve yöneticilerin hep erkek olduğunu söyledi.

Konuşmasında, DESA direnişinde de Novamed direnişinde olduğu gibi en önde kadınların yer aldığını belirten Ahir, "biz kadınlar, Emine Arslan'ın direnişinden güç alıyoruz. Biz kadınlar, DESA'da direnen işçilerin yanındayız. İşten çıkarılan işçilerin derhal geri alınmalarını ve örgütlenme çalışmaları önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz" dedi.