AKP'den patronlara iki kıyak daha: Yeter ki kârları artsın, yükleri azalsın!

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, inşaat demiri ithalatında gümrük vergisinin düşürülmesi için Bakanlar Kurulu kararını imzaya açtıklarını bildirdi. Öte yandan Turquality programında yer alan şirketler, yeni düzenleme ile açılacakları her yeni ülke için beş yıl boyunca desteklerden yararlanacak.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci inşaat demiri ithalatında uygulanan gümrük vergisini düşüreceklerini, bu konuda imzaya gönderilen Bakanlar Kurulu kararının hafta sonuna kadar çıkacağını söyledi. Zeybekci, "Dün Bakanlar Kurulu kararını imzaya sevk ettik. Bu hafta sonuna kadar çıkar. Gümrük vergisini aşağı çekeceğiz, KDV'ye zaten dokunmayız" dedi.

İnşaat patronları son dönemde piyasada istedikleri miktarda inşaat demiri bulamamaktan ve fiyat artışlarından şikayet ederken, çelik üreticileri ise arz sıkıntısı olmadığını söylüyor. Üreticiler fiyatların aşağı çekilmesi için KDV indiriminin devreye sokulabileceğini, gümrük vergisinde olası bir indirimin ise yerli üreticiye zarar vereceğini belirtiyor.

YENİ ÜLKELERE AÇILAN PATRONLARA BEŞ YIL DESTEK

Öte yandan Ekonomi Bakanlığı, bugün yapılan yeni düzenleme ile Turquality programında yer alan firmaların açılacakları her bir yeni ülke için beş yıl süresince desteklerden faydalanabileceklerini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, program ile birlikte hedef ülke bazlı yeni yaklaşıma ilişkin tebliğin bugün Resmi Gazete'de yayımlandığı belirtilerek, "Yeni ülke başına beş yıl boyunca destek olarak nitelenebilecek bu yeni anlayış ile firmaların pazar çeşitlendirmesine gitmeleri hedefleniyor" denildi.

Yapılan mevzuat değişikliği ile bazı yeni faaliyetlere ilişkin kalemlerin de destek programına dahil edildiğine dikkat çekilen açıklamada "Ürün geliştirme konusunda istihdam edilecek mühendis giderleri, ürün teşhir seralarının kira giderleri, depolama hizmetlerine ilişkin giderler, marka tescil yenilemesi ile özellikle ilaç sektörünün talepleri doğrultusunda yurt dışı pazarlara girişte zorunlu olan ruhsatlandırma ve klinik test giderleri destek kapsamına alındı" ifadeleri yer aldı.