2 bin 800 işçiyi işten çıkaran Soma Holding: Tazminatı devlet ödesin

Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği Eynez bölgesindeki ocakla Atabacası ocağında çalışan 2 bin 800 madenciyi işten çıkaran Soma Holding’in, ‘mal varlığına tedbir’ kararını gerekçe göstererek işçilerin tazminatını devletin ödemesini istediği öğrenildi.

CHP Milletvekili Özgür Özel, şirketin tazminat ödemeden kaçmayı planladığını ancak tedbirin kaldırılmamasıyla bunu başaramadığını savundu.

Önceki akşam cep telefonlarına gelen mesajla işlerine son verildiğini öğrenen madenciler, Türk İş’e bağlı Maden İş sendikasıyla DİSK’e bağlı Dev Maden Sen şubelerine gidip bilgi almaya çalıştı.

Gün boyunca yapılan toplantılara ilişkin bilgi veren Maden İş Sendikası Ege Bölgesi 3 Nolu Müteşebbis Heyeti Başkanı Cafer Bülbül, “İşçilerin önemli bir bölümü ‘ben tazminatımı alayım başka bir işyerinde de çalışırım’ düşüncesinde. O yüzden şimdilik tepkisizlik var ama önümüzdeki günlerde neler yaşanır bilmiyorum” dedi.

Yaşanan olayda bakanlığın karar vermekte geciktiğini savunan Cafer Bülbül, “Bakanlık dolayısıyla TKİ, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. ile çalışıp çalışmayacağına aylar önceden karar vermeliydi. Ama bunu yapmadılar. Bizler işçilerin uzun yıllardır büyük başarıyla görev yaptıkları TKİ bünyesine alınmalarını ve madenlerin öyle işletilmesini istiyoruz” diye konuştu.

FİRMA: TAZMİNATLARI DEVLET ÖDESİN

Bununla birlikte mallarına tedbir konulmasını gerekçe gösteren Soma Holding’in ücretlerde olduğu gibi tazminatı da devletin ödemesini, kendisinden sonra tahsil edilmesini talep ettiği ortaya çıktı.

“Firma ‘tazminatları devlet ödesin, ben de sonra onlara ödeyeyim’ görüşünde. Bunu benimle de paylaştılar ve bakanlığa ilettiler sanırım” diyen Soma Kaymakamı Mehmet Bahattin Atçı, bakanlığın olumsuz yanıt vermesi halinde tazminatların nasıl ödeneceğine dair bir bilgi vermedi.

'MAAŞ VE TAZMİNATLARI ÖDEMEKTEN KAÇTILAR'

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel ise Soma’da Uyar Madencilik’in işten çıkardığı ve  iki aylık maaşlarıyla tazminatları ödenmeyen 840 madenciyi hatırlattı. Soma Holding’in tıpkı Uyar Madencilik gibi maaş ve tazminat ödemeden ‘kaçmayı‘ planladığını savunan Özel, şöyle devam etti: “Ortadan kaybolmayı planlıyorlardı. İşçilere para vermemeyi planlıyorlardı. Ama tedbirin kaldırılmaması üzerine, haftalar öncesinden planlanan işçi çıkarmaları da, şimdi yapılmış oldu.”

Madencilerin alacaklarının kişi başına 30 bin TL’yi bulduğunu belirten Özel, “Bizler de bunun takipçisi olacağız. Gene söylüyorum. İşçiler TKİ bünyesine alınarak daha sağlıklı ve güvenlik ortamlarda çalıştırılmalılar” diye konuştu.