Abdullah Gül'ün evliliği Die Welt'te

Alman Die Welt gazetesinin internet portalında geçtiğimiz gün yayınlanan bir haberde Abdullah Gül’ün eşi Hayrünisa Gül ile çocuk yaşta evlilik yapmasına vurgu yapılması dikkat çekti.

Boris Kálnoky tarafından hazırlanan haberde Türkiye’de yapılan evliliklerin üçte birinin reşit olmayan çocuklarla yapıldığı belirtildi. Gelir düzeyi düşük olan kişilerin çocuklarını zengin ve yaşlı erkeklerle evlendirdiğinin yazıldığı haberde bu sorunun konuşulmasının Cumhurbaşkanın bile eşi ile 15 yaşını doldurmasından birkaç gün sonra evlendiği bir ülkede zor olduğu öne sürüldü.

Kendisinden 54 yaş büyük Halis Toprak ile yaptığı evlilikle gündeme gelen Nazlıcan Toprak’ın geçtiğimiz günlerde ortaya çıkan gizli intihar teşebbüsüne de yer verilen haberde Nazlıcan Toprak’ın ailesinin maddi durumlarının kötü olması sebebiyle bu evliliğe zorlandığı belirtildi.

“Nazlıcan henüz reşit olmayan, satılmış bir gelindir” sözlerine yer verilen haberde toplumun gözünde ise bu durumun Cumhurbaşkanı örneği gibi örneklerle meşrulaştırıldığının altı çiziliyor. Çocukların evlenme yaşının aile izni ile alta çekilebilmesi, evliliklerde aile kararının belirleyici olması ve töreden kaynaklı zorunlulukların yıkılamaması gibi sorunların varlığına da işaret edilen haberde, ilk öğretim çağında çocukların da bu sorunlarla karşı karşıya kaldıkları söylendi.

2008 yılının sonlarında Yargıtay 5. Ceza Dairesi temsilcilerinden "Cinsel ilişki yaşının düştüğü ve toplumsal gerçeklerin göz önünde bulundurulması gerektiği" gerekçesiyle, evlenme yaşının 14'e indirilmesi önerisi geldiği basına yansımıştı. Mevcut yasaya göre, 16 yaş altındaki çocuklar için evlenme yasağı bulunuyor ve 15 yaşın altındaki çocukla cinsel ilişki, şikayete bağlı olmaksızın suç sayılıyor.
(soL – Dış Haberler)