Libya'da batılı askerler görüntülendi!

Libya’da batılı güçlerin özel harekât birliklerinin karada savaştıkları, görüntülü olarak da kanıtlandı. Video, Misrata’da muhaliflerle birlikte savaşan batılı askerleri kaydetti.

El Cezire tarafından Libya’da muhaliflerin kontrolünde en batıda bulunan nokta olan Defniye kentinde altı batılı asker görüntülendi. Askerlerden beşi silahlıydı ve kum rengi üniformalar giyiyordu. Altıncı ve görünüşe göre rütbeli olanıysa bir istihbarat subayı izlenimi veriyordu.

Batılı güçlerin Libya’da karaya çıkmış oldukları ve savaşa doğrudan katıldıkları yönünde çok sayıda haber çıkmıştı. soL’da 8 Mart günü çıkan bir haberde en azından 4 Mart günü İngiliz SAS komandolarının Libya’ya çıkarma yaptıkları, bu çıkarma için hazırlıkların ise aylar öncesine uzandığı anlatılmıştı. 7 Libya’ya hava müdahalesi, BM kararının ardından 20 Mart’ta başladı. 23 Mart’ta onlarca İngiliz komandosunun Libya’da olduğu basına yansıdı.

İngiliz istihbaratından David Shayler’ın itirafları ve Fransa’ya kaçarak bu ülke istihbaratı için çalışmaya başlayan, Kaddafi’nin eski protokol şefi Nuri Mesrami hakkında İtalyan basınında çıkan bilgiler, İngiltere ve Fransa’nın müdahaleden çok önceden beri İngiltere ve Fransa’nın Libya’yı işgal hazırlığı yaptığını işaret ediyordu.

En önemli açıklamalardan biriyse, İngiltere ve Fransa’nın 2010 Kasım ayında, 20 Mart’ta başlayan Libya müdahalesine tıpatıp benzeyen bir senaryoyla aynı tarih için bir tatbikat öngördüğünü belirten ABD’li Senatör Denniz Kucinich’ten gelmişti.

Uzun zamandır Batılı güçler ifade ettiklerinin dışında hemen her şeyi yaptıkları için pek anlamı kalmamış olsa da, BM Güvenlik Konseyi’nin 1973 no’lu kararı Libya’ya kara askeri çıkarılmasını kesinlikle reddediyor, amacı sadece “hava sahasını kontrol etmek ve sivilleri korumak” olarak koyuyordu.

Libya’nın bombalanmasının başlangıç tarihinin üzerinden 2 ay geçmiş olmasına ve Batılı ülkeler kara askerleriyle dahi muhaliflere destek vermelerine rağmen muhalifler, Misrata kentinin batısına ilerleyememiş durumdalar.

(soL - Dış Haberler)