İngiliz komandoların Libya’da ne işi var?

Geçtiğimiz haftalarda yakayı ele verince Libya’ya gizlice giren bir İngiliz komando ekibinden dünya haberdar olmuştu ama, şimdi bunlardan onlarcası olduğu açığa çıktı. BM kararına göre komandoların buradaki varlığı yasadışı. Üç hafta önceki bir olay ise, akla düşündürücü bir soruyu getiriyor.

İngiliz The Daily Mail gazetesi, onlarca İngiliz özel timinin Libya topraklarında “isyancılara destek verdiğini” yazdı. Gazetenin bu haberi, İngiliz ordusu tarafından da reddedilmedi.

Resmi açıklamaya göre bu İngiliz komandoları “Libya’ya yapılan hava saldırılarının hedeflerine belirlemeye yardım ediyor, keşif yapıyor, Libya silah depolarının yerlerini tespit ediyor ve olası uçak düşme durumlarında pilotları kurtarmak üzere hazır bekliyor.”

İngiliz askerlerinin Libya topraklarında bulunması, geçen haftasonu çıkan Birleşmiş Milletler kararına aykırı. Karar, uçuşa kapalı bölgenin ötesinde askeri yaptırım öngörmüyordu.

İngiltere Başbakanı David Cameron geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada Libya’ya bir kara harekâtının söz konusu olmadığını söylemişti. Fakat topyekûn bir kara harekatı olasılığı şimdiden tartışılmaya başlandı.

Yaklaşık 3 hafta önce Libya’ya gönderildiği anlaşılan komando timleriyle İngiltere, kara operasyonlarını halihazırda başlatmış görünüyor.

Kokusu çıkmıştı
Aslında İngiltere’nin Libya’ya komando timleri gönderdiği, 4 Mart gecesi helikopterle Libya kırsalına indiklerinde köylüler tarafından yakalanıp gözaltına alınan altı SAS komandosu ve iki İngiliz casusun, tüm yaşananlarıyla İngiltere hükümeti açısından feci bir utanç kaynağına dönüşen öyküsü duyulunda öğrenilmişti. (İlgili haber: Bir çuval inciri berbat eden İngiliz casusların düşündürücü öyküsü)

Timlerden biri yakalanmış, ama şimdi bu timlerden Libya’ya çok sayıda gönderildiği anlaşılıyor.

Parçalar birleştirilince ise, timlerin amacına dair yapılan resmi açıklama kuşkulu hale geliyor. 4 Mart’ta yakalanan İngiliz timinin üzerinde sofistike casusluk aygıtları, keşif aygıtları, haritalar, patlayıcılar, iletişim cihazları, çok sayıda pasaport ve silahlar yakalanmıştı. Bu teçhizat, timin sadece keşif ve lojistik destek değil, sabotaj ve silahlı saldırılar için de hazırlıklı olduğunu gösteriyor.

Libya müdahalesi ne zaman planlandı?
Bir başka ayrıntı ise, daha büyük bir kuşkuyu ortaya çıkarıyor. Ekipteki iki İngiliz ajanından biri helikopterle gelmemiş, benzeri operasyonlar için kırsaldaki bir ziraat şirketinde beş ay önce çalışmaya başlamıştı. “Tom” kod adlı ajan gece helikopteri karşılamaya gitmiş, sonra da inenleri evine getirmişti.

Bir İngiliz casusunun Bingazi’nin 30 kilometre güneyinde bir çiftlikte işe girmiş olması, beş ay önce amacın olası helikopter indirmelerine yardım etmek olduğunu düşündürüyor. Bu düşünce ise, ister istemez “Libya’ya bir müdahale beş aydır gündemde miydi?” sorusunu akla getiriyor.

(soL - Dış Haberler)