İran’dan ABD ile müzakere açıklaması

Kasım ayında başlayacak ABD yaptırımları öncesinde İran'dan ABD ile müzakere açıklaması geldi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD ile karşılıklı saygı çerçevesinde müzakereye açık olduklarını söyledi.

Dış Haberler

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD ile önkoşulsuz müzakerelere açık olduklarını ancak bunun için Washington’un Tahran’a saygı göstermesi gerektiğini söyledi.

Diyalog için “karşılıklı güven”den ziyade “karşılıklı saygı”ya ihtiyaç olduğunu belirten İran Dışişleri Bakanı “Müzakereye oturanlar genellikle birbirlerine güvenmezler ama müzakere karşılıklı saygıyı gerektirir” dedi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la 2015 tarihli nükleer anlaşmaya yeniden dönerek ve tek taraflı yaptırımlarını durdurarak diyalog yolunu açabileceğini belirten Zarif, bu iki adımın da aslında Washington’un yasal olarak atması gereken adımlar olduğunu söyledi.

ABD’nin Mayıs ayında verdiği kararla İran’la nükleer anlaşmadan çıkmasının diğer uluslararası anlaşmalara bağlı kalıp kalmayacağıyla ilgili de soru işaretleri yarattığını belirten Zarif, anlaşmadan İran’ın çıkma seçeceğinin de halen masada olduğunu söyledi.

ABD, AVRUPA'NIN 'MEKANİZMA'SINA MÜDAHALE EDİYOR 

İngiltere, Fransa ve Almanya’nın nükleer anlaşmayı kurtarmak ve İran’a karşı yaptırımlara çözüm olarak Tahran’ın petrol ihracatını ve bankacılık işlemlerini yürütmek için kurmaya çalıştığı mekanizmaya da atıfta bulunan Zarif, yaptırımların başlayacağı 5 Kasım’a dek bu konuda ciddi önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Zarif nükleer anlaşmaya bağlı olan Avrupa ülkeleriyle bu konuda halen teknik ayrıntılar üzerine çalıştıklarını ancak ABD’nin “yasadışı müdahalesi”nin sözkonusu olduğunu söyledi. 

İran Dışişleri Bakanı, ülkesinin ABD yaptırımlarının üstesinden geleceğini belirterek birçok ülkenin Tahran’la ticareti sürdürmeye hazır olduğunu belirtti. Zarif, Avrupa ülkelerinin yanısıra Rusya, Çin ve Japonya’nın da “kendi üzerlerine düşeni” yapmaya hazır olduklarını ifade etti.