‘Cihatçılar İdlib’i terk etmeye başlamadı’

Suriye ordusundan bir yetkili Al Masdar’a yaptığı açıklamada İdlib’deki cihatçıların bölgeyi terk etmeye başlamadıklarını bildirdi. Şimdiye kadar Feylak'uş Şam, Ceyş'ul Izza ve Hurras ed-Din adlı örgütler anlaşmaya uymayacaklarını açıkladı. Soçi'de varılan anlaşmaya göre silahlı unsurların tampon bölgeden çıkmaları için son tarih 15 Ekim.

Dış Haberler

Suriye Arap Ordusu’ndan bir yetkili Al Masdar adlı haber sitesine yaptığı açıklamada cihatçıların İdlib’deki tampon bölgeyi terk etmeye başladıklarına dair çıkan haberleri yalanladı.

Ordunun bölgeyi gözlemlediğini dile getiren askeri yetkili, cihatçıların bölgeden çekilişinin henüz başlamadığını belirtti.

Bölgedeki cihatçıların Suriye ordusuna yönelik top atışı ve füze saldırılarının da sürdüğünü belirten aynı yetkili, Suriye Arap Ordusu’nun herhangi bir noktadan çekilmesinin sözkonusu olmadığını, bölgedeki ağır silahlarını bırakmalarının da kendilerinden istenmediğini dile getirdi.

Ceyş’ul İzza ve Feylak'uş Şam adlı cihatçı örgütler dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarda İdlib’de oluşturulacak tampon bölgeden çekilmeyeceklerini duyurmuştu. Hurras ed-Din adlı örgüt de İdlib'den çekilmeyeceğini ve askeri saldırılarını sürdüreceğini açıklamıştı.

Reuters'ın haberine göre Feylak'uş Şam lideri Şeyh Ömer Huzyefa "Silahsızlandırılmış bölgeden çekildiğimiz haberleri yalandır" dedi. Feylak'uş Şam Türkiye'nin desteklediği ÖSO'nun içinde yer alıyor.

TSK tarafından desteklenen Ulusal Kurtuluş Cephesi adlı örgütün komutanlarından biri de Pazar günü Halep'in kırsalında bir cepheye ziyarette bulunduğunu ve buradaki durumda herhangi bir değişiklik görmediğini söyledi.

AFP'ye konuşan Ulusal Kurtuluş Cephesi sözcülerinden Naci Mustafa da askeri yapıya bağlı hiçbir silahlı örgütün henüz çekilmeye başlamadığını açıkladı.

HTŞ HENÜZ RESMİ AÇIKLAMA YAPMADI

İdlib'in büyük bölümünü kontrol eden Heyet Tahrir'uş Şam ise henüz anlaşmaya uyup uymayacağına dair resmi bir açıklama yapmadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, 17 Eylül’de Soçi’de gerçekleştirilen zirvede, İdlib’in güneyinde 15-20 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturma konusunda mutabakata varmıştı. Anlaşmaya göre, tampon bölge sınırları içindeki silahlı unsurların en geç 15 Ekim’e kadar bölgedeki ağır silahlarını bırakmaları gerekiyor.