Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış…

AKP Genel Başkanı ve Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin Doğu illerinde seçimi “ezici bir yenilgi” ile kaybetmesi üzerine, şimdi de yıllardır iktidarın baskısı altında yaşayan bölgede seçimi "demokratik bir ortamda gerçekleşmediği" için kaybettiklerini ima etti.

soL (HABER MERKEZİ) DTP'nin Doğu illerinde bir büyükşehir ve yedi il belediyesi ile birlikte çok sayıda ilçe belediye başkanlığını yüksek oy oranları ile almasının ardından, iktidar tarafından "seçim sonuçlarını kabullenememe" hali devam ediyor. Başbakan Tayyip Erdoğan dün G20 zirvesine katılmak için gittiği İngiltere'den, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki seçim sonuçları ile ilgili "seçimlerin demokratik bir ortamda değil", "tehditlerle" yapıldığı açıklamasını yaptı. Ancak, bölgede yıllardır özellikle Kürtler üzerinde iktidarın baskı koşullarını ve insan hakları ihlallerini sürdürdüğü biliniyor.

Dün Genelkurmay'dan da Doğu'da DTP'nin kazandığı seçim sonuçlarını "değerlendiren" bir açıklamama gelmişti. Genelkurmay İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak tarafından yapılan açıklamada, pazar günü yapılan seçimlerde Güneydoğu'da alınan sonuçlarla ilgili bir değerlendirme yapmalarının mümkün olmadığı belirtilerek, "Ancak bu durum, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki alınan sonuçların nedenleri üzerinde düşünmemize de engel değildir" denilmişti.

İngiltere'den yaptığı konuşmasında bu açıklamayı da değerlendiren Erdoğan, "Ben seçim ortamını anlatmıştım. Siz de biliyorsunuz. Vatandaşın evinin altından tehdit mektupları atıldı. Demokratik bir ortam diyemem" diye konuştu. Erdoğan'ın değerlendirmesinde "sıkıntılı bir ortamda ne yazık ki Güneydoğuda bir seçim yaşanmıştır. Ama buna rağmen birilerinin iddia ettiği gibi, şu anda seçimin oradaki neticesinde, Güneydoğu'da da Doğu'da da yüzde 34,24 gibi bir oy oranıyla, miktara vurduğunuz zaman da miktarla da partimiz yine birinci parti olarak çıkmıştır. Güneydoğuda da Doğu Anadolu'da da, bunun altını özellikle çiziyorum" ifadeleri ile Doğu illerindeki sonuçlara rağmen hâlâ seçimi "kendisinin kazandığını" iddia etmesi de dikkat çekti.

Erdoğan, Doğu'da "demokratik olmayan koşullar"a işaret ederken, insan hakları örgütleri de bölgede AKP iktidarı döneminde yaşanan insan hakkı ihlallerindeki artışa dikkat çekiyor. İHD Diyarbakır Şube Başkanı Avukat Muharrem Erbey, geçtiğimiz günlerde soL'a verdiği röportajda AKP iktidarının özellikle son iki yılında Doğu'da yaşanan hak ihlallerinin ve polisin aşırı güç kullanımının arttığını belirtmişti. (http://haber.sol.org.tr/mansetler/mansetsag/12227.html)