Suriye’nin ekmeği Davutoğlu’nun umrunda mı?

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, dün yaptığı basın açıklamasında Beşar Esad’ın konuşmasını değerlendirdi. Konuşmasında Suriye halkının yiyecek ekmek bulamadığını belirten Davutoğlu, destek verdiği çetelerin Suriye halkının ekmeğini çaldığından ise söz etmedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, dün 5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Swiss Otel’de düzenlediği basın toplantısında, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın halka yönelik yaptığı konuşmaya ilişkin ''Esed, aynı metinleri okurken Suriye'de insanlar yiyecek ekmek bulamıyor, ısınamıyor'' diye konuştu. Ancak Davutoğlu, destek verdikleri çetelerin Suriye’de ekmek ve un çalıp bunları Türkiye’de nasıl sattığından söz etmedi.

Zira iki hafta önce, 21 Aralık 2012 tarihli soL gazetesinin manşetinde, Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) üyelerinin Suriye’den ekmek çalıp bunları Hatay ve Gaziantep’te nasıl sattıklarına dair haber yer almıştı. Birkaç gün önce ise, Suriye’de yağma ve ekmek hırsızlığı yapan bu çetelerin önde gelenlerinden Tevhid Sancağı Tugayı’nın lideri Abdülkadir Salih, Kanal 24’te canlı yayına çıkmıştı.

Diğer yandan Davutoğlu konuşmasında, Suriye’de açlık ve kıtlık giderek yayılırken AKP’nin ekmek hırsızlarını nasıl himaye ettiğine değinmedi. Oysa Suriye’de giderek yaygınlaşan kıtlığın temel nedenini, emperyalist ülkeler ve Türkiye, Suudi Arabistan, Katar gibi “taşeronlar” tarafından desteklenen çetelerin eylemleri oluşturuyor.

Suriye’de kıtlık, gıda ile sınırlı değil. ÖSO’ya bağlı grupların faaliyetleri arasında gıda ve temel ihtiyaç malzemelerini yağmalamanın dışında, akaryakıt ve elektrik nakil hatlarını sabote etmek gibi altyapıyı hedef alan eylemler de bulunuyor. Bu tür sabotajlar nedeniyle Suriye’de ısınma ve ulaşım gibi temel ihtiyaçları gidermek de oldukça güçleşmiş durumda. Aynı çeteler, Hristiyanların ve Alevilerin yaşadığı yerleşimlere gıda ambargosu da uyguluyor.

Şehirleri kim yıktı?
Konuşması boyunca Suriye’deki kıtlığa ve yıkıma değinen Davutoğlu, Esad yönetiminin Ortadoğu halklarının taleplerini ve Suriye’de iki yıldır yaşanan büyük yıkımın sorumlularını anlamadığını söyledi. Suriye’deki yıkıma örnekler vererek bunlara Suriye yönetiminin neden olduğunu iddia eden Davutoğlu şöyle konuştu:

"Şehirleri bir yıkıma dönüştüren 2. Dünya Savaşı'ndaki gibi hava bombardımanını dışarıdan gelenler mi yaptı? Halep'in, Humus'un o görüntüsü açıklanabilir mi? Hangi meşru yönetim kendi halklarını, şehirlerini bombalayarak bu yıkımı gerçekleştirebilir?"

Davutoğlu’nun ifadeleri, “hem suçlu hem güçlü” dedirtecek cinsten. Zira yoğun çatışmaların yaşandığı ve belli bölgelerinin ÖSO kontrolünde olduğu Halep’te, silahlı çeteler bugüne kadar pek çok katliam gerçekleştirdi. Aynı çeteler, sivil halkın üzerine ateş açmak, okullara saldırmak, bombalı saldırı düzenlemek gibi eylemlerin dışında, Suriye’nin tarihi değerlerinin ve ibadethanelerinin yağmalanmasının da faili durumunda. Nitekim geçtiğimiz aylar boyunca Emevi Camii dahil pek çok cami ve kilisenin yıkımından ÖSO militanlarının sorumlu olduğu ortaya çıktı. Ancak Davutoğlu’nun konuşmasında değinmediği bir diğer şey, Suriye’deki büyük yıkımın müsebbibi çetelerin kullandığı silahların Türkiye’den sağlandığıydı.

(soL-Dış Haberler)