Hayvanları öldürmenin adı 'uyutma' olacak: Hayvan hakları savunucuları AKP'nin yasasını kabul etmiyor

<strong>Bakanlar Kurulunun hazırladığı "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" içinde yer alan birçok düzenlemeden ötürü tepki çekti. Hayvan Hakları savunucuları bu yasayı protesto etmek amacıyla sokağa çıkmaya hazırlanıyor.</strong>

Bakanlar Kurulu geçtiğimiz günlerde "Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" hazırlayarak meclise sundu. Tasarıda hayvanların sahiplenilmesi, barındırılması, bakımı gibi başlıklarda düzenlemeler yer alıyor. Ayrıca getirilen yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara verilen idari para cezaları belirlendi.

Yasa Tasarısı neler içeriyor
Kanun tasarısı ile birlikte sahipli ve sahipsiz hayvanları belediye sınırları içinde veya dışında başıboş bırakmak, ev ve süs hayvanı satışı yapan yerlerde yırtıcı, saldırgan ve zehirli hayvan satmak, hayvanlara işkence yaparak ölümüne sebebiyet vermek yasaklar kapsamına alındı. Ayrıca hayvanlara tecavüz etmek, tehlikeli köpek ırklarını sahiplenmek ve hayvanlara işkence yaparak ölümüne sebebiyet vermek gibi suçlar kabahatler kanunu kapsamından çıkarıldı.

Hayvanları Koruma Kanunu’nda hayvan düşmanı düzenlemeler
Taslak bütün bunların yanı sıra oldukça tartışılan kimi maddeleri de bünyesinde barındırıyor. Bunlardan biri sahipsiz hayvanların barındırılmasına yönelik getirilen değişiklik. Getirilen düzenleme ile evde beslenecek hayvan sayısı sınırlandırılabilecek. İlgili değişiklik taslakta "Meskende barındırılabilecek ev ve süs hayvanı tür ve sayısı, barındırılacak hayvanların etolojik ihtiyaçları, mekansal şartlar ile çevre ve insan sağlığı göz önünde bulundurularak Bakanlıkça çıkarılan yönetmelikle belirlenir." maddesi ile belirtiliyor.

Ayrıca mevcut hayvan barınaklarının yeterli olmadığı gerekçesiyle önerilen şehir dışındaki doğal hayat parkları ve burada "rehabilite" edilecek hayvanların kısırlaştırma ve uyutulma gibi işlemlere maruz bırakılabilecek olmaları tasarının en tartışmalı maddeleri arasında yer alıyor.

Hayvan hakları savunucuları tepkili
Yasa tasarısında yer alan birçok maddeye toplumun çeşitli kesimleri karşı çıkıyor. Bu maddelerin hayvanları korumaktan çok onlara zarar vereceği ve getirilen cezaların yetersiz olduğu birçok hayvan hakları savunucusu tarafından paylaşılıyor. Son olarak çeşitli sivil toplum kuruluşları, ortak bir deklarasyon yayınlayarak yasa tasarısına karşı bir imza kampanyası başlattı. İmza kampanyasına 75bine yakın insanın yanı sıra birçok aydın ve sanatçı da destek verdi.

Yayınlanan deklarasyonda yasa tasarında karşı çıkılan maddelerden bazıları şunlar:

- Öldürmenin "uyutma" tanımlamasıyla yasaya girmesi ve meşrulaştırılması kabul edilemez. Hayvanları yaşatmak yerine ne şekilde öldüreceğinin tanımlandığı bir yasa kabul edilemez.
- İki sene hapis cezasıyla sınırlandırılması alınabilecek cezaların para cezasına döndürülebilecek olması cezaların ağırlaştırılmasının asıl amacı olan suçu engellemenin önüne geçecektir. Hayvanlara işkence cezasını sadece 750 TL’lik bir idarî para devlete ödeyerek devam edilen bir suç halini alacaktır. Hiçbir caydırıcılığı yoktur.
- Evlerde kaç hayvan bulundurulacağının izne tabii olması ve hayvan "sahiplerinin" eğitime tabii tutulması ucu açık bir tanımlamadır. İleride "hayvan korumacının hak" ihlaline kadar varabileceği ve belki de "bir hayvan sahibi olmakla" sınırlandırmaya kadar gidebileceği için bu tanımlama bu şekliyle tasarıda yer alamaz.

Sivil Toplum Kuruşları yasayı protesto etmek için eyleme çağırıyor
STK’lar son olarak yasayı protesto etmek amacıyla sokağa çıkma kararı aldı. Eylemler 30 Eylül Pazar günü İstanbul, İzmir, Adana, Aydın, Bodrum, Bursa, Çanakkale, Denizli, Eskişehir, Giresun, Mersin, Samsun ve Tekirdağ’da 7 Ekim Pazar günü ise Ankara, Kocaeli ve Trabzon’da saat 14.00’te gerçekleştirilecek.

AKP hayvan haklarını hiçe sayıyor
AKP’nin hayvan düşmanlığını gösterdiği sayısız icraat göz önüne alındığında da tasarının samimiyetsizliği de ortaya çıkıyor. Ülkemizde en fazla hayvan katliamı da AKP iktidarı döneminde yaşandı. Bu katliamlar arasında TOKİ Konutları’nda sokak hayvanlarının zehirlenmesi, Ağrı’da sokak hayvanlarının silahla vurularak öldürülmesi, Şanlıurfa’da yüzlerce köpeğin zehirlenerek öldürülmesi gibi olaylar yer alıyor.

Bir diğer önemli vaka ise AKP’li Konya Karatay Belediyesi’nin doğrudan hayvan haklarını ihlal eden faaliyetler yürütmesi. Belediye, kanuna aykırı bu faaliyetlerini kendi yayınladıkları bildirgede "Karatay Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekipleri başıboş hayvanlar konusunda çalışmalarını aralıksız sürdürüyor, başıboş hayvanlar yetkili personel tarafından uyuşturularak ve birebir yakalanıyor" sözleriyle duyurmuştu.

AKP’nin hayvan düşmanı zihniyetini son olarak Bolu Belediye Başkanı hayvan barınaklarının koşullarına tepki gösteren insanlara karşı yaptığı açıklamayla gözler önüne serdi. Bolu Belediyesine ait hayvan barınaklarında yasaya aykırı koşullarda tutulan ve muamele gören sokak hayvanlarının durumu ortaya çıktıktan sonra konuşan Alaattin Yılmaz hayvanları "Şehir içindeki çocuklar okula giderken bunlardan çekiniyor" gerekçesiyle topladıklarını ifade etti. Kısırlaştırılmış sahipsiz hayvanların yeniden alındıkları sokağa bırakılmasını isteyen 5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası hatırlatıldığında ise “İnsanları, çocukları nereye göndereceğiz? Sokakta dolaşan köpeğe dünyanın hiçbir yerinde rastlamadım. Sokakta herkesin köpeği elinde sapıyla dolaşır. Çok sevenler varsa hepsine veririz birer köpek alırlar giderler." sözleriyle cevap verdi.

(soL - Haber Merkezi)