Cihan-Sen Memur-Sen'e karşı

Hükümetle Gülen cemaati arasında başlayan sürtüşme, sendikal alana taşındı. Gülen cemaatine yakın olduğu ileri sürülen memur sendikaları, konfederasyon kurdu.

Cihan Sendikalar Konfederasyonu (Cihan- Sen) adıyla kurulan konfederasyonla birlikte toplam memur konfederasyonu sayısı 8’e çıktı. Cihan-Sen’in kurulmasıyla ağırlıklı olarak Memur-Sen’e bağlı sendikalarda olan hizmet kollarındaki yetki dengesinin de değişebileceğine dikkat çekiliyor. Memur-Sen, AKP’ye yakın olmakla eleştiriliyor.

Geçen yıl Mart ayında kapanan, ancak 22 Kasım 2013’te yeniden açılan Aktif Eğitim-Sen’in öncülüğünde yeni kurulan Ufuk Tarım-Orman-Sen, Ufuk Enerji- Sen, Ufuk Sağlık-Sen, Ufuk Büro-Sen ve Ufuk Yerel-Sen bir araya gelerek Cihan-Sen Konfederasyonu’nu kurdu. Konfederasyonun merkezi Ankara olacak. Konfederasyonun genel başkanlığını da Aktif Eğitim-Sen Başkanı Osman Bahçe yürütecek. Bahçe’nin yanı sıra konfederasyonun yönetiminde şu isimler yer aldı: Genel başkanvekilleri Cemalettin Çelik, Bayram Ali Bahadır, genel başkan yardımcıları Erkan Kocaoğlu, Ahmet Yılmaz, Bülent Kaya, Melik Türedi, Naci Haliloğlu, Yüksel Uluer, Faruk Aslan.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayımladığı son istatistiklere göre, bağımsız sendikalar dışında 8 memur konfederasyonu bulunuyor. Bu konfederasyonlardan Memur-Sen’in 707 bin 652, Türkiye Kamu-Sen’in 444 bin 935, KESK’in 237 bin 180, Birleşik Kamu-İş’in 40 bin 41 üyesi bulunuyor. AKP’ye yakın olmakla eleştirilen Memur-Sen’e bağlı sendikalar, 11 hizmet kolunun 10’unda yetkili. Sadece “kültür ve sanat hizmetleri” hizmet kolunda KESK’e bağlı Kültür Sanat- Sen yetkili. Türkiye Kamu-Sen’in ise yetkili sendikası bulunmuyor.

Cihan-Sen’in kurulmasıyla birlikte hizmet kollarındaki yetki dengesinin de değişebileceğine dikkat çekiliyor. Bu kapsamda eğitim hizmet kolundaki denge dikkat çekiyor. Bu arada geçen günlerde yine Gülen cemaatine yakın olduğu ileri sürülen “Pak” isimli işçi sendikaları da kurulmuştu. Önümüzdeki günlerde bu sendikaların da konfederasyon oluşturması bekleniyor.