Memleketteki gidişe inat, direnmek için ağzımızın tadı bozulmasın.
Yeter ki, boyun eğmeyelim…

'Kiraz Mevsimi'

soL Gazetesi'nden...

Yazarımızın bu yazısı soL Gazetesi'nde bu tasarımla yayınlanmıştır.

Nâzım Hikmet, Çankırı Hapisanesinden Mektuplarda

“Bilmiyorum neden
aklımda hep
ilk önce senden duyduğum
Çankırılı bir cümle var
Pamuklandı mıydı kavak
kiraz gelir ardından,
Kavaklar pamukluyor Gazalî’de
fakat, görmüyor üstat kirazın geldiğini” diye seslenir

Başkentte de kavaklar henüz pamuklanmadı. Acaba son haftanın şiddetli yağış ve dolusu etkili olmuş olabilir mi?
Geçen pazar günü doğduğum kent İzmir’de idim. Sevgili babam Fazlı Şahinkaya ile kol kola Eşrefpaşa Pazarını kolaçan ettik. Gözüm, gönlüm açıldı bolluktan inanın. Kiraz fiyatları da 2,5 TL ile 4 TL arasında değişiyordu. Başkentte ise hâlâ en ucuzu 10 TL.

Neyse, bollaştıkça fiyatı daha da düşecek olan bu yakışıklı meyveyi, sağlığımız için de yeterince tüketmeliyiz. Etkili bir antioksidan ve ağrı kesici alerji ve enfeksiyon önleyici olan eşsiz lezzetteki kiraz aynı zamanda, A ve C vitaminleri ile kalsiyum ve magnezyum açısından da zengindir ve kolesterolü, kan şekerini düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca iyi bir kan sulandırıcı olarak protrobmin düzeyini ayarlar. Arz ederim efendim.

Kiraz, Yunan mitolojisinde doğum ve yenilenmeye karşılık gelirken, Çin’de ise ölümsüzlük ile eş anlamlıdır. Japonlar, kiraz çiçeklerini ulusal çiçek yapmışlardır, gözleri gibi bakarlar. Bildiğiniz gibi bizim topraklarda doğrudan Kiraz isimli ilçemiz de vardır. Giresun ilimiz, ilk adını bu muhteşem meyveden almıştır. Yani, Kerasus, kirazın Roma dönemindeki adıdır ve Kerasus, Gerasus-Geresun-Giresun olarak günümüze gelmiştir.

Dalları kiraz bastı
Kendine özgü kırmızıdan bordoya rengi, yuvarlak seksi hatları ve yarattığı kösnül çağrışımlar ve de lezzeti ile on numara olan kirazın çekirdeğinden tespihler ve kolyeler yapılırken saplarından da şifalı çaylar demlenir. Farklı ifade ile kirazda sıfır zayiat vaziyetleri mecuttur.

Çok sayıda halk türküsüne, güncel şarkılara, şiir ve öykülere de esin kaynağı olmuştur.

Kimi zaman “Bir dalda iki kiraz / Biri al biri beyaz/ Eğer beni seversen/ Mektubunu sıkça yaz” diye bir türkünün dizelerine konuk olurken, kimi zaman da Bolu’nun bir dağ köyündeki zengin kızı “Tombalacık Halime” nin Taşbaşında nihayetlenen hüzünlü aşk öyküsünde yer alır.

Kiraz dudaklar uğruna bu toprakların çocukları ne çileler çekmiştir. Dünya’da kirazı en çok yetiştiren ülkemizde o kadar bizden, o kadar hayatımızın içindedir ki kiraz, Metin Demirtaş’ın “Kız ve Kiraz” dizelerindeki gibi “Kız basar/Yel eser kirazla/ Yel de kız ve kiraz kokusu”.

Ya da bir şarkının dizelerinde vuslatı anlatır olur kiraz “Canözüm bahar geldi/Dalları kiraz bastı/Yedi kat eller yakınım oldu/Gel kavuşalım artık”.

Mevsim bahardan yaza dönerken, güneş etkisini gösterecek. Uzun yaz tatilinin eli kulağında. Bu yaz, benim çocukluk hafızamda iz bırakan kirazlı hasır şapkalar, kiraz desenli hasır çantalar yeniden ortalıkta arzı endam etse, keyifli olmaz mı sizce de sevgili dostlarım.

Şöyle akşam yemeğinden önce, gün denize batmak üzere iken, kiraz likörü Maraschino’lu bir kokteyl ile keyiflensek. Sonra da kursak masayı harbiden.

İlla ki Sait Faik Usta
Kiraz deyip de Sait Faik’ten söz etmemek büyük haksızlık olur. Ezginin Günlüğü Sait Faik’in dizelerini muhteşem bir şarkıya dönüştürmüştü hatırlarsınız mutlaka. Ben kiraz tezgâhlarda boy gösterdiğinde, her gün bir doz mutlaka bu ezgiyi dinleyerek ruhumu tazelerim.
Hadi gelin birlikte göz atalım, Sait Faik’in Şimdi Sevişme Vakti şiirinin bazı bölümlerine
“(..)
Söylemeliyim
Yok
Yok... meydanlarda
bağırmalıyım,
Bu küçük
Güllerin buram buram tüttüğü
Anadolu şehri kahvesinde
Kiraz mevsiminin
Sevişme vakti olduğunu.
(..)
Sana nasıl bulsam, nasıl bilsem
Nasıl etsem, nasıl yapsam da
Meydanlarda bağırsam
Sokak başlarında sazımı çalsam
Anlatsam şu kiraz mevsiminin
Para kazanmak mevsimi değil
Sevişme vakti olduğunu...
(..)”

Memleketteki gidişe inat, direnmek için ağzımızın tadı bozulmasın.
Yeter ki, boyun eğmeyelim…
Nihayet, aylardan Hazirandır. Hepimizin payına biraz sokak düşer.
Sağlık ve dostlukla.