Zonguldak emekçi halkı ve maden işçileri yakanıza yapışacak, merak etmeyin!

KENTİN SESİ - ZONGULDAK YAZILARI

Geçen hafta açılış ve törenlere katılmak için Zonguldak’ gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Zonguldaklılara seslenirken, “Yakamıza daha fazla yapışın! Gevşemeyin!” demiş…

Zonguldak’ta yayınlanan yerel gazetelerden okuduğum kadarıyla eski TOKİ’ ci Bakan Bayraktar “Yakamıza daha fazla yapışın!” derken Zonguldaklıları, “Gevşemeyin!” derken de başta AKP yöneticileri olmak üzere Zonguldak’ın bürokratlarına, siyasetçilerine ve sendika, dernek ne varsa onların yöneticilerine seslenmiş!

Zonguldak’ı ziyaretinin merkezine 9,5 yıllık AKP iktidarının propagandasını ve Kentsel Dönüşüm Projesi’ni alan Bayraktar çarpık yapılaşma nedeniyle kentsel dönüşüme acil olarak ihtiyacı bulunan iller arasında Zonguldak’ın öncelikli olması gerektiğini ifade etmiş! Bayraktar’ı dinleyenlerin arasından bir deli çıkıp da “Sen iktidar partisinin milletvekili ve bakanı değimlisin? Gerekiyorsa, yap o zaman!” diyememiş…

Bu güne kadar yapılan projelerden, kentsel dönüşümün ne anlama geldiğini ve yeni rant alanları olarak görülen kenar semtlerde ve varoşlarda evlerinin yoksul insanların başlarına nasıl yıkıldığını biliyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi’nin, Zonguldak’ta ellerini ovuşturarak bekleyen müteahhitlik şirketlerine rağmen, bu güne kadar Zonguldak’a neden uzanamadığını da biliyoruz.

Çünkü bir kömür havzasına zorunlu yerleşim merkezi olarak kurulan Zonguldak mimarların, inşaat mühendislerinin ve şehir plancılarının anladığı şekilde bir kent değil. Sermaye sınıfının ve AKP’nin “Kentsel Dönüşüm Projesi” olarak adlandırdıkları şey, aslında kent merkezlerinde ayaklarına dolanmaya başlayan ve onların “kentli” tanımına uymayan yoksul insanların kent dışına sürülme projesidir. Ve Zonguldak’ta, diğer illerde uygulandığı şekliyle duvara toslama olasılığı oldukça yüksektir.

Zonguldak’ta projeyi sürece yayıp, öncelikle yoksul insanları kandırmayı, kandıramadıkları durumda da canlarından bezdirip teslim almayı hedefliyorlar…

Uygulamaya sokacakları her saldırı planı öncesinde, yıllardır bir yılan hikayesine dönmüş ve on adet Başbakan eskitmiş Filyos Vadisi Projesi’ni gündeme getiriyorlar. Filyos Vadisi Projesi’ne son yıllarda da Mithatpaşa Tüneli Projesi’ni eklediler. Onarım ve bakım çalışmaları sürmekte olan Zonguldak Kemal Köksal Stat’ında, 20 bin kişinin katıldığı Türkçe Olimpiyatı’nın ardı sıra, bu emekçi kentine bir de doğal gaz getirdiler mi tamam.
Kim düşünür zarar ediyor teranesiyle yıldan yıla küçültülen, parça parça özelleştirilen, taşeronlaştırılan ve çalışan işçi sayısı 35-40 binlerden 11 bine düşmüş Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nu?

Kim düşünür Zonguldak’ın dağlarını delik deşik eden özel maden şirketlerinin, mükellefiyet dönemlerindeki gibi kölelik koşullarında çalıştırdıkları maden işçilerini?

9,5 yıllık iktidarı süresince, ülkede cumhuriyet dönemi boyunca yapılmış olan ne varsa satan, satamadığını da bozan AKP diktatörlüğü, gerici faşist iktidarının pekiştiğine kanaat getirmiş olacak ki, elini hoyratça emeğin kentine uzatmaya başladı…

TOKİ Eski Genel Müdürü olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, “Yakamıza daha fazla yapışın!” lafını kime söylemiş olabilir? Bırakın Zonguldaklıların önüne çıkmayı, Ankara’dan tam destek açıklaması gelmeden AKP’li delegelerin önüne bile çıkmaya cesaret edemeyen icazetli İl Başkanı Hamdi Uçar’a mı? Bu günleri ve gelecekleri Tayip diktatörünün iki dudağı arasına sıkışmış AKP yöneticileri mi?

Yoksa AKP hükümetinin yakasına yapışacak olanlar sermaye sınıfı ve AKP diktatörlüğü tarafından geleceksizleştirilmeye çalışılan Zonguldak’ın işsiz, yoksul ve emekçi insanları mı?

Yoksa Türkiye Taşkömürleri Kurumu’na işe girerken, ilk işe başlayış ücretleri yıldan yıla düşürülen, sonunda TTK Genel Müdürlüğü tarafından 2012 yılında ve 2012 yılından sonra işe girecek olanlara ise, işe başlayış ücretinin bile belli olmadığı Performansa Dayalı Ücret uygulaması dayatılan genç maden işçileri mi?

Yoksa!

Yoksa önemsemiyormuş gibi göründükleri, fakat çok korktukları işçi sınıfı, sosyalistler ve devrimciler mi?

Türkiye’nin değişik bölgelerinde olduğu gibi Zonguldak’ta da korkularını, on binlerce insan taşıdıkları faşist stat organizasyonlarıyla bastırmaya çalışsalar da, AKP diktatörlüğü yolun sonuna doğru yaklaşmaktadır…

Tayip Zonguldak’ı bir de 12 Eylül darbe sürecinin en önemli aktörlerinden olan ve her fırsatta övdüğü Turgut Özal’ın anılarından incelemelidir.
Belki de o zaman “Yakamıza daha fazla yapışın!” diyen Şehircilik ve Çevre Bakanı Bayraktar’ı TOKİ’ de ki işine geri gönderir ve bir daha Zonguldak’a göndermezdi!