Kılıçdaroğlu, “emeği” teğet geçti…

KENTİN SESİ - ZONGULDAK YAZILARI

Cumhuriyet Halk Partisi’nin düzenlediği “Emek ve Özgürlük” temalı miting, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla geçtiğimiz Cumartesi günü Zonguldak'ta coşkulu bir şekilde yapıldı.

Maden işçilerinin başlarında baretleriyle katılarak destek verdikleri “Emek ve Özgürlük” temalı CHP mitingine, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş ve sendikanın genel merkez ve şube yöneticileri de katıldılar.

Kürsüden yapılan sunum ve konuşmalarda ağırlıklı olarak ‘özgürlük’ teması öne çıkartıldı.

Kılıçdaroğlu konuşmasında cezaevlerinde tutuklu bulunan öğrencilere ve gazetecilere değinmese, ülkenin AKP iktidarı tarafından yarı açık cezaevine dönüştürüldüğünü dile getirmese, özgürlük konusu da sadece tutuklu milletvekillerine ve ağırlıklı olarak ‘Haberal’a özgürlük’ talebine sıkışıp kalacaktı.

Yaşanan onca sorunlara, AKP Hükümeti’nin emeğe ve emekçilere yaptığı saldırılara karşın, meclis genel kuruluna getirilmeyi bekleyen yasalara ve işçilerin sendikal haklarına yönelik yapılan saldırılara karşın, mitingde ve Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında ‘emeğin’ ve işçi sorunlarının ‘özgürlük’ temasına kıyasla daha geri planda kaldığına tanık olduk…

16 Haziran Cumartesi günü Zonguldak’ta yapılan miting yeni CHP’nin üretmeye ve gündeme sokmaya çalıştığı politikalar açısından, alacağı siyasi pozisyon açısından ülke geneline bir mesaj yaymış olabilir!

CHP mitingine katılanlar yapılan konuşmalardan “Haberal’a özgürlük” talep ve mesajını almış, miting alanında attığı sloganlarla bu talebin arkasında duracağını göstermiştir.

Fakat Zonguldak halkı bu mitingden, kendini ilgilendiren sorunlar konusunda CHP’nin nasıl tavır alacağı ve ne gibi çözümler düşündüğü konularında yeterli mesajı alamamıştır.

Örneğin CHP mecliste genel kurula getirilmeyi bekleyen Toplu İş İlişkileri Yasa Tasarısı konusunda ne düşünmektedir, Ulusal İstihdam Stratejisi ve Özel İstihdam Büroları konularında ne düşünmektedir ve bu konularda neler yapmayı planlamaktadır? Türkiye Taşkömürleri Kurumu’nda (TTK) yaşanan yönetim zafiyeti, sürekli işçiler aleyhine yayınlanan genelgeler ve yaşanan olumsuz gelişmeler konularında bir kelime dahi edilmemiştir. Hele hele, Genel Maden İşçileri Sendikası’nın aylardır gündeme taşımaya ve sonuç almaya çalıştığı TTK’ ya yeni işçi alınması konusu ise, hiç dile getirilmemiştir.

Anlaşılan o ki Yeni CHP bundan böyle yerel konular üzerinden değil, daha çok genel konular üzerinden yürüttüğü siyasetin rüzgarlarıyla şişirmeye çalışacak, iktidara dümen kıran Yeni CHP gemisinin yelkenlerini…

Yeni CHP’de dikkat çeken yeni açılımlar Siyasette genelden yerelleri kuşatan bir stratejik anlayış ve örgütlenmede tam olarak Genel Merkez hakimiyetini kabullenmiş yerel yönetimler ve ekonomik gücü olanların sözünün geçtiği ve dinlendiği bir siyaset kurgusuna yöneliştir.
Miting boyunca Zonguldak Belediyesi’nden, Belediye Başkanı Muharrem Akdemir’den ve Zonguldak Belediyesi’nin hazırlıklarını sürdürdüğü ve mitingden sadece birkaç gün sonra başlayacak olan Zonguldak Karaelmas Uluslararası Kültür ve Sanat Festivali’nden bir kelime edilmemesinin başka bir izahı ve açıklaması yoktur!

Güçlü ve her dediğini yaptırabilme, her şeyi bilme ve her yeri yönetebilme hidayetine ermiş bir genel başkan, güçlü fakat genel başkana tabi merkezi sekreterlikler, davudi sesli ve yumuşak huylu cemaat mensubuna döndürülmüş yerel yöneticiler!

Bu siyasi anlayış ve örgütsel davranış tarzı, bir yerlerden sizlere de tanıdık geliyor mu?

Ne dediniz?

Sanki bir şey duyar gibi oldum Fakat onu hiç düşünmeyin ve sakın dillendirmeyin!

Siz, siz olun AKP iktidarına teslim olmayanların umudunu diri tutmaya ve hala “boyun eğmiyoruz!” diyenlerle temas kurmaya çalışın…

Ve “Umudu öldürtmeyin!”