soL, okurdan ne bekliyor?

12 Kasım 2012'de SOL GAZETESİ'NDE "BAYKUŞ BAKIŞI" adlı köşede yayımlanmıştır. Kemal Okuyan'ın yazılarını soL Gazetesi'nde her gün okuyabilirsiniz.

Gazetenin görevi, öncelikle okur beklentisini, kendi ilke ve hedefleri doğrultusunda karşılamak. Bunu yapmaya, dostlarımızın önerilerini anlamaya çalışıyoruz. Yeni düzenlemeler, iyileştirmeler hep bu kaygıyla gündeme geliyor.

Ancak okuru, okur konumunda tutan eleştiri-öneri mekanizmaları, yaratmak istediğimiz gazete için yeterli değil.

soL başından beri, okur-gazete ayrımını ortadan kaldırmak için çaba harcıyor. Haber yollamak, fotoğraf, çizgi, desen paylaşmak, çeviri katkısı yapmak… Bunun kanallarını daha sistematik hale getirmeye çalışıyoruz. soL ailesinin parçası olmak isteyen çok sayıda dostumuzla önümüzdeki bir hafta içinde yeniden haberleşecek ve birlikte neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Bu son derece önemli ama yine yetmez. soL’un içeriğinin güçlendirilmesi, daha etkili habercilik yapması… Dostlarımızın gözlemi, bir ay gibi kısa sürede büyük bir gelişme gösterildiği doğrultusunda. Kısa süre sonra, “bu gazete oturdu” diyeceğiz ve habercilik alanında neler yapabileceğimizi göstereceğiz. En küçük bir tereddütümüz yok bu konuda. Ama, gazete kendi halinde, kapalı devre bir matbuat olarak duramaz. Okura ulaşması gerek. Yeni insanlara ulaşması gerek. Bütün yerleşimlerde erişilebilmesi gerek.

Okurlarımızın bir bölümü dağıtımla ilgili sorunları ısrarla takip edip, bizi bilgilendirdiler. Bu sorunların bazıları çözüldü. Ancak bazı örneklerde doğrudan kasıtlı engellemelerle karşılaşıyoruz. Bunun yanı sıra, gazetenin baskı sayısı ve satışı arasındaki denge, sınırlı maddi kaynaklarla hareket ettiğimize göre, iyi tutturulmalı. Ancak bizim de ek olanaklarımız var.

Birkaç gün sonra soL’un hangi bayilerde düzenli olarak bulunduğuna ilişkin oldukça uzun bir listeyi internet ortamında paylaşacak, gazeteyi bulamamaktan şikayet eden dostlarımıza yol göstereceğiz. Bu bayilerde gazetenin yeterli sayıda ve düzenli olarak bulunmasını okurlarımızın da desteğiyle kontrol edeceğiz.

Bazı yerleşimlerde soL okurlarının satış noktalarıyla anlaşarak kendi abonelik sistemlerini kurmaya başladığını duyduk. Bu ve benzeri yöntemlerin yanı sıra, soL kurumsal olarak gazeteye erişimi kolaylaştıracak adımlar atıyor. Abonelik konusunda pilot çalışmalara başladık. Okurlarımızdan satış noktalarına ilişkin yeni bir düzenleme yaptığımız şu evrede, bize yardımcı olmalarını ve soL’u ısrarla sormalarını rica ediyoruz.

soL’un tanıtımı, yeni insanlara önerilmesi konusunda da en verimli yöntem okur tavsiyesi. soL okurlarının gazetenin okur sayısının artması için çabalarını yoğunlaştırmaları, özellikle bu dönem son derece önemli.

soLokur örgütlenmesi gazetenin dağıtım sorunlarını azaltmak, gazetenin tanıtımını ve daha fazla kişiye ulaşmasını sağlamak gibi bir işlev de üstlenecek. Ancak soLokur, belli yerleşimlerde gazetenin tartışıldığı, gazete yazarlarıyla sohbet toplantılarının yapıldığı, gazete için haber ağının oluşturulduğu birer platform olarak işlev üstlenecek öncelikle. soLokur toplantılarının nerelerde yapılacağını gazetemizde düzenli olarak duyuracağız. soLokur’un Türkiye çapında bir iletişim ağı da olacak.

Aralık ayında İstanbul’da büyük bir şölende bir araya gelmek için hazırlıklarımız da sürüyor. Son olarak, gazetemizin yazı işlerinin yeni katılımlarla daha da güçlendiğini müjdeleyelim. soL’da kalmaya devam ediyoruz...