SEÇİM MEKTUPLARI DÖRT: TKP barajı geçemeyecek peki CHP ne yapacak?

"Barajı geçemeyecek partiler, barajı kaldıracağını söyleyen partileri desteklesin…" Bunu Mustafa Mutlu Vatan'da yazmıştı. Mutlu'nun barajın anti-demokratik olduğunu ve kalkması gerektiğini düşündüğünden kuşku duyulamaz elbette. Bununla birlikte öneri gerçekten anlaşılmıyor AKP seçim barajından fazlasıyla memnun olduğuna ve MHP, düşük olaslık da olsa yüzde 10'un altında kalabileceğine göre, Sayın Mustafa Mutlu aslında "oylarınızı CHP'ye verin" demiş oluyor.

Dört yıllığına da olsa, "baraja boyun eğin" anlamına gelmiyor mu bu öneri?

Hem, yüzde 10 barajından neredeyse AKP kadar yararlanan CHP'nin barajın kalkması ya da düşürülmesi için samimi bir çaba içine gireceği ne malum?

Açıkçası kimse, barajı gerekçe göstererek, insanların siyasi tercihlerinden vazgeçmelerini önermemeli. Mustafa Mutlu'ya bu doğrultuda yazıp, ardından "TKP'li olduğunu söyleyen birisi"nden aldığı mektuptan birkaç cümle yayınlayarak TKP'yi zor durumda bırakmaya kalkması hiç yakışmadı.

- Baraj var, boşuna başka partilere oy vermeyin, oyunuz heba olur…

- Baraj var, siz seçimler dışında istediğinizi yapın ama seçimler sırasında barajı geçecek partileri destekleyin…

- Baraj var, kendi propagandanızı yapın, yapın, yapın, sonra "baraj nedeniyle oylarımız falanca partiye" deyiverin…

Bu tavsiyeleri dinleyecek olursak, şöyle pankartlar asmamız gerekebilir parti binalarına: "Seçim dolayısıyla kapalıyız!"

Nasılsa barajı geçemeyeceksiniz…

Madem öyle...

Nasılsa hükümet olamayacaksınız…

Yalan mı?

Türkiye Komünist Partisi'nin barajı geçemeyeceği ne kadar açık bir gerçekse, Cumhuriyet Halk Partisi'nin hükümet olamayacağı da o kadar açık bir gerçek değil mi?

Durum buysa, Cumhuriyet Halk Partisi neden seçimlere katılıyor?

CHP'nin yasama süreçlerinde AKP'yi engellemek bir yana, onun hızını yavaşlatma şansı var mı? Yok.

CHP'nin yargıdaki son değişiklikliklerden sonra, yüksek mahkemeleri AKP'ye fren olarak kullanabilmesi mümkün mü? Değil.

CHP'li şu kadar milletvekili adayının parlamentoya girme arzusunu bir kenara koyalım, onlar ne yapacaklar? Meclis komisyonlarında sahnelenen demokrasi oyununa figüran olmaktan başka?

Meclis kürsüsünü kullanmak… Önemli tabi… Ama geriye dönüp baktığımızda bunu becerebilen 3-4 milletvekili var sadece. Hatta… AKP'lileri Kamer Genç'le baş başa bırakmak herhalde en iyisi! Tüm CHP grubundan daha fazla zorlayacaktır onları, halka da hitap edecektir üstelik.

Konuşmak için kürsünün ille de Meclis'te kurulması gerekmiyor.

İşin gerçeği, CHP'nin önümüzdeki dönem parlamentoda tek bir görevi olacak: Halkın "tek parti yönetimi"ni fark etmesini engellemek. Bunu anlayan anladı, anlamayanlar ise aslında anlamazdan gelenler...

Türkiye Komünist Partisi yüzde 10 barajını aşamayacak ama bu ve başka barajların setinde su toplayacak, güç kazanacak. Boyun eğmeyen her bir insanın enerjisini değerlendirmenin yollarını arayacak.

Açık kapaklardan geçen suların ise AKP'nin değirmenini nasıl döndürdüğünü hep beraber göreceğiz.