Obama kendini kurtarır kurtarmasına ama...

Birkaç gün önce Obama’nın Kongre’ye takılabileceğini, Erdoğan’ın ABD Başkanı’nı çok ciddi bir açmaza sürüklediğini yazmış ve Rusya’nın saldırıdan vazgeçmesi durumunda Obama’ya “hediye” verebileceğini ileri sürmüştüm.

Kongre’de oylama henüz yapılmadı. Obama her durumda müdahale yetkisini cebine koymak isteyecektir. İnanılmaz bir baskı var Senato ve Temsilciler Meclisi üyelerine. Ne olacağını göreceğiz. Bununla birlikte, ABD ve Suriye’den askeri operasyon seçeneğini dışlamaya dönük öneriler, ardı ardına gelmeye başladı.

“Kimyasal silahları teslim et” çağrısı da, “erken seçimden sonra Esad’ın bırakması”yla ilgili plan da Moskova’nın izlerini taşıyor. Putin ile Obama St. Petersburg’da anlaşamadılar belki ama her iki ülkeden üst düzey yöneticiler çalışmaya aralıksız devam ettiler.

Putin, bu kadar arka çıktıktan sonra Suriye’ye saldırılması durumunda, hareketsiz kalan bir Rusya’nın dünya politikasında asla ciddiye alınmayacağının farkındaydı. Bu nedenle ABD’yi sıkıştırdı, çıkmaz sokağa soktu ama her şeye rağmen operasyon kararı almaması için Obama’ya çıkış yolu bulmaya uğraştı.

Veriler bunu gösteriyordu, siyaset teorisi de!

Obama ise desteklenmeyen, maliyeti yüksek ve sonucu belirsiz bir saldırıyı göze alamıyor ama bir yandan da Şam’ın ve Moskova’nın meydan okuması karşısında dik durmak zorunda hissediyordu. Beri yandan, Türkiye ve İsrail gibi olayı provoke eden iki müttefiki başına dert olmuştu.

Şimdi iki büyük gücün yara almayacağı bir çözüm (buna ne kadar çözüm denirse) için bazı yollar açıldı. Bu yollar da fazlasıyla engebeli. Türkiye’nin kışkırtmaları asla sona ermeyecek belli ki. Suriye’deki terörist çeteler yeni numaralar çevirecek. Öte yandan Suriye yönetimi, Rusya’nın her önerisine evet demeyecektir. Onlar da zor durumda Moskova’nın desteğine fazlasıyla ihtiyaçları var ama bu büyük ülkenin Suriye halkının iyiliğini değil, kendi çıkarlarını düşündüğünü pekala biliyorlar.

Bütün bunlar AKP’nin geleceğini de belirleyecek. Obama karizmayı çizdirmeden bu darboğazı atlatabilir. Ama Erdoğan’ın işi zor. Çizilen karizması değil, doğrudan kendisi olabilir. Ve kendi derdine düşen ABD Başkanı’nın “halının altını” işaret etmesi zayıf bir olasılık değildir.