Obama fena sıkıştı

G-20 zirvesinde azınlıktalar. BM’de kimseyi ikna edemiyorlar. Öyle ki örgütün ABD tarafından “atanan” Genel Sekreteri müdahaleye karşı. Onu geçtik, Papa bile “olmaz” diyor. Avrupa Konseyi “askeri çözüm yanlış, politik çözümden yanayız” görüşünde.

İngiltere’de derslerini aldılar. Türkiye’de 1 Mart korkusu yüzünden parlamento devre dışı. Buna artık by-pas edilmek mi denir, paspas edilmek mi, bilemeyeceğim. Fransa’da “sosyalist” Cumhurbaşkanı’nı muhalifleri fena sıkıştırıyor. ABD’de ise Kongre çantada keklik değil, hatta gelen ilk anket sonuçları Suriye’ye saldırma yanlısı olanların bayağı azınlıkta kaldığını gösteriyor.

Daha da kötüsü (ya da iyisi), her gün Tayyip’in “özgürlük savaşçıları”nın Suriye’de neler çevirdiğini gösteren yeni bir video, kanlı ve de canlı bir biçimde ajanslara düşüyor.

Savaşçı lobi hiç bu kadar zayıf, hiç bu kadar aciz olmamıştı. Vietnam, ABD içinde tartışılmıştı ama böyle değil. Irak işgalinde çekincesi olanlar vardı ama bu ölçüde değil.

Emperyalist hiyerarşi, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonraki en büyük siyasi krizine doğru sürükleniyor. Ve bu sefer ABD’nin krizin sonuçlarını başka ülkelerin sırtına yüklemesi çok zor. Tamam, işlerin bu noktaya gelmesinin baş sorumlusu AKP hükümetinden hesabı eninde sonunda soracaklar ama Obama yönetminin karizmasının çizilmesinin önüne geçilmeyecek.

ABD saldırırsa açmazda, saldırmazsa açmazda!

Müttefikler yönetilemiyor, müttefik olmayanlar eskisi gibi bölünemiyor, kurumlar işlemiyor. Doğrultu kalmadı, BOP’tur, TOP’tur, Bahardır her şey sarsılıyor. Düne kadar ABD planlarından söz edilirdi, şimdi herkes makinanın dağıldığında hemfikir.

Obama’nın Kongre’de alacağı bir yenilgi, “Amerikan demokrasisinin bir cilvesi” olmaz, ABD Başkanı’nın iflası olur. Bunu bildiği için, Rusya’dan sürekli Kongre üyelerini aradığı, danışmanlarına ve yardımcılarına talimat yağdırdığı söyleniyor. Ancak hava değişmezse, Kongre’de konu tartışılmadan hızlı bir manevra yapmak dışında seçeneği kalmayacak.

Manevra olanağı ise Putin’in elinde. Rusya, saldırıdan vazgeçilmesi koşuluyla Suriye konusunda bazı tavizler verebilir ve Obama’ya çıkış yolunu açabilir.

Bir olasılık.

Peki aynı çıkıştan Tayyip geçebilir mi? Yok. O iş bitti.