Kadıköy’ü karıştırmak isteyen kim?

Haziran’da Gezi olayları sürerken, Kadıköy’de neredeyse her gün binlerce, bazı günler onbinlerce kişi toplandı. Yürüyüşler, oturma eylemleri, forumlar düzenlendi. Bütün bunlar olurken, polis Boğaz Köprüsü’ne giden yollar dışında ortalıkta gözükmüyordu.

Gözükmüyordu çünkü bütün gücüyle Taksim’e, Beşiktaş’a, Okmeydanı’na, Şişli’ye ve Sarıgazi, Gazi gibi emekçi mahallelerine yükleniyordu.
Kadıköy’de polis yoktu, sorun da yoktu. Ne bir cam indi aşağıya, ne bir kavga yaşandı.

İki gündür Kadıköy’de “olay” var! Sokak ortasında işkence edilen gençler, evlere atılan taşlar ve gaza boğulan bir ilçe…

Vali Mutlu, Kadıköy’ü karıştıranlardan söz etmiş, zahmet etmesin, açıklamaya gerek yok. Kadıköy’ü de, başka yerleri de polis şiddeti karıştırıyor.
Hükümete göre, kanunsuz gösteriye müdahale edilir. Devlet otorite boşluğu bırakmaz!

Dolayısıyla insanları hedef gözeterek öldürebilir, varsa da bir kusur, bunun hesabı “kanunlar” çerçevesinde sorulur.

Nasıl sorulacak?

Türkiye’de kanun polis! İnsanlar biraz da bu nedenle ayağa kalkmadı mı?

Patır patır ve büyük bir aymazlıkla insan öldüren bir zihniyetten hesap sormayan bir halk halk, değildir. Bu da dilekçe vererek olmuyor.

Halkın karşısında her istediğini yapacağını sanan bir iktidar var. Ağaçları kesecek, gençleri biçecek, Suriye’ye savaş ilan edecek, okulları imam hatibe dönüştürecek, kent kültürünü yok edecek, insanların yediğine içtiğine karışacak, tiyatro ve sinema salonlarını kapatacak sonra da “neyi protesto ediyorsunuz, sandıkta görüşelim” diyecek!

Bütün bu saçmalıkları yasalara sığdırabilirsiniz ama toplumsal vicdana sığdıramazsınız.

Önceki gece elemanları Bahariye’de terör estirirken, yaralananların sığındığı ve revire dönüşen Süreyya Operası’nın halka ait olduğunu, işgal edildiğini yazmış Vali. Oraya sığınan da halk! Ve opera-bale hakkındaki görüşleri herkes tarafından bilinen bir diktatörden korudukları binaya, bu sefer de kendilerini korumak için girmişler. Ne var bunda?

Opera izleyicisi “polis dışarı” diyecek, sanatçı “polis dışarı” diyecek, Vali “işgal var, polis elbette içeri girecek”!

Sonra gelsin marjinaller edebiyatı...

Doğrudur, Kadıköy’ü, yalnız Kadıköy’ü değil, tüm Türkiye’yi karıştırmak, Haziran’da ayağa kalkan halkı sindirmek, terörize etmek isteyen birileri var. Marjinal filan da değiller. Ve İstanbul’daki kısmı, Sayın Vali Hüseyin Mutlu tarafından yönetilmekte.