Birkaç günü iyi kullanmak...

Obama’nın birkaç gün içinde Suriye’ye saldırması imkansız değil belki ama çok zor. Saldırı için Kongre onayı arayacağını söylemesi, Kongre’nin de bu gündemle en erken 9 Eylül’de toplanacak olması, saldırının “hemen yarın” gerçekleşmesinin önündeki engellerden biri. Ancak bana göre Obama’nın elini en azından ayın 7’sine kadar tutan G-20 zirvesi.

5-6 Eylül tarihlerinde Rusya’nın St. Petersburg kentinde hükümet başkanları düzeyinde toplanacak olan zirvede kağıt üzerinde ekonomik meseleler ele alınacak ama belli ki herkes Suriye başlığında kulis yapacak. Gerçi ekonomik sorunlar da dünyanın gelişmiş ekonomilerini sıkıştırıyor ama bütün gözler, geçtiğimiz haftalarda görüş(e)meyen Obama ve Putin’in zirve sırasındaki tavırlarında olacak.

Bu zirveden önce bir saldırı büyük kriz demek. Zirve sırasında, Obama eski adıyla Leningrad’dayken, Amerikan füzelerinin ateşlenmesi ise büyük rezalet!

Giderek daha sık “manyak bunlar” desek de, 7’sine kadar, çok büyük bir provokasyon yaratılmazsa, tecavüzcü liderler yalanla dolanla kamuoyu oluşturmakla yetinecek. Bizimki dahil…

Obama’nın evine dönmesiyle birlikte, kritik evreye girilecek. Kongre üyelerinin ikna edilmesi için üç gün önce başlayan hummalı faaliyetlere, Rusya’nın da ters istikamette ağırlık koymak için katılmaya niyetlendiği, ABD içinde de saldırıya karşı olan kesimlerin kolları sıvadığı dikkate alınırsa, ABD’nin bu kadar tartışmalı bir başlıkta, hele hele birinci ağızdan “Kongre onayı” denmişken, 9’undan önce adım atması oldukça zor.

Her ne kadar ABD Başkanı “her an saldırabiliriz” notunu düşmüş olsa da…

Evet, gelen haberlere göre, Putin ABD’ye Kongre üyeleriyle görüşmek için heyet yolluyor. Rusya Federasyonu’nun çıkarlarını korumak, giderek sertleşen uluslararası rekabette ülkesini tamamen küme düşürecek gelişmeleri engellemek ve eline geçen bir “dünya gücü” ve de emperyalist odak olma fırsatını değerlendirmek için…

Varsın olsun, bu noktada ABD saldırısının durdurulması çok ama çok büyük bir kazanç olacak insanlık için. Haziran Direnişi’yle ayağa kalkan halkımız için de…

Tecavüzcü manyaklarla onları zaptetmek için mücadele edenler açısından çok hassas birkaç gün, bilemedik bir hafta bu. ABD’nin “yeterince güçlü bir mesaj vermek için” 11 Eylül’ü tercih etmesini dahi bekleyebiliriz.

O zamana kadar, tecavüzcüleri caydırmak için bizim de yapacaklarımız olmalı. Sokağa çıkabilir, komşuyu uyarabilir, imza verebilir, tecavüzcüleri protesto edebilir, savaşa karşı örgütlenebilir, tecavüzcülerin çanak yalayıcısı gazeteleri, televizyon kanallarını boykot edebiliriz.

Emin olun bütün bunlar Putin’in Obama’nın üzerine bilerek votka döküp “haddini bil” mesajı vermesi kadar etkili olacaktır. Belki daha fazla…
Özetle, tecavüzü durdurun!