Akif Beki neden soL diyemiyor?

Kemal Okuyan'ın "Akif Beki neden soL diyemiyor?" başlıklı köşe yazısı 22 Kasım 2012 Perşembe tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

CNN’de Medya Mahallesi… Ayşenur Arslan, soL gazetesinin iki gün önce “Suudi Krallığı ile sıfır sorun” başlığıyla hazırlanan manşetinden söz ediyor. Programa sonradan dahil edilen Radikal yazarı Akif Beki’nin canı sıkılıyor, bir yandan da Arslan ne zaman soL’daki bir haberden söz etse, yüzüne yerleştirdiği o müstehzi ifadeyi takınıyor.

İşin gerçeği Beki, olayı geçiştirmeye, bir an önce soL’dan kurtulmaya çabalıyor. Öyle ki, soL’un adını dahi ağzına almamaya özen gösteriyor. İnancından olabilir, günaha gireceğini düşünebilir, bilemiyorum…

Lakin soL hakkında ilginç fikirleri olduğundan kuşku duymuyorum. Akif Beki, “Suudi Krallığı ile sıfır sorun” başlığı ile gazetede yer verilen fotoğrafı bir arada değerlendiriyor ve “belli canım bunlar Arapların kıyafetleriyle alay ediyor” diye kestirip atıyor. Hatırlayalım, fotoğrafta Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, Suudi Prensi ile görüşüyor. Haberde ne Prens Salman bin Abdulaziz’in ne de çevirmen olduğu anlaşılan kadının kıyafetlerine gönderme var.

Komşularla “sıfır sorun” diye yola çıkan bir iktidarın dış politikada geldiği yere işaret eden bir haber bu. Önemsenmesi gerek, çünkü Necdet Özel oraya rutin bir ziyaret için filan gitmiş değil. Birkaç gün önce Katar, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından onaylanmış üçlü askeri anlaşmanın ayrıntılarını görüşüyor. Anlaşmanın merkezinde üç ülkenin Suriye ve İran’a karşı askeri alanda işbirliğini güçlendirmek duruyor.

soL genel olarak bizim medyada pek önemsenmeyen bu haberi manşetine taşıyor. Başlık son derece açık. Herkesle düşman, bir tek Suudilerle dost!

Peki burada Arap halklarına dönük bir önyargı mı var? Ya da bir ülkeyle dostluk neden bizi rahatsız ediyor?

Önyargı Suudi Krallığı’na karşı var! Onların zalimliğine, işbirlikçiliğine, petrolü kişisel zenginlikleri için kullanmalarına, gericiliklerine…

Padişahımızla kral efendi hazretleri arasındaki dostluğun, dostluk filan değil, bölgemiz için bir Amerikan fesatı olduğunu da ekleyebiliriz.

Fotoğrafa gelince…

Çok şey anlatıyordu bu fotoğraf… Kıyafetler filan değil bizi ilgilendiren, TSK’ya yüklenen yeni misyonlarla Necdet Özel’in yüz ifadesi arasındaki bağlantı. Bu iş olmuş, İkinci Cumhuriyet ordusuna istediği şekli vermiş…

Şimdi Sayın Akif Beki’ye dönelim… Diyor ki, “Suudi Arabistan önemli bir askeri güç olmadığı için, bu ziyaret yadırganmış olabilir”… Evet aynen böyle diyor! “Suudi Arabistan önemli bir askeri güç olmadığı için…”

Beki bizim için “alay ediyorlar besbelli” demiş, ama kendi dalga geçiyor olabilir mi? Suudiler duymasın, “adam koskoca Başbakan’ın danışmanı olmuş, ordumuzu deve üstünde kılıç kuşanmış birkaç yüz muhafızdan ibaret sanıyor” derler valla…

200 bine yakın askerden, 1500 tanktan, gelişmiş füze sistemlerinden, F-15’lere dayalı modern bir hava filosundan ve hatırı sayılır bir deniz gücünden söz ediyoruz. Dünyada milli gelirine göre en fazla askeri harcama yapan, silah alımlarında ise her zaman ilk 5-6’da yer alan bir ülkeden…

Bu ülke, bölge halklarına kan kusturmak için silahlanıyor. ABD çıkarları için silahlanıyor. İran’a karşı başlatılacak bir “kolektif saldırı” için silahlanıyor.

İşte bu nedenle Sayın Akif Beki, komşularımızla savaş, Suudi Arabistan’la sıfır sorun bize dert oluyor.

Ve bu noktada kıyafetlerden filan söz etmek, ciddiyetsiz kaçıyor!