Orhan Pamuk’un Taraf’ı

Taraf gazetesinin yeni Genel Yayın Yönetmeni Oral Çalışlar, ilk icraatı olarak Orhan Pamuk’u gazete kadrosuna dâhil etti. Murat Belge’yi de yeniden yazmaya ikna ettiği söyleniyor.

Medyatava’nın haberine göre Orhan Pamuk, kendi çektiği fotoğraflara hikâyeler yazacakmış gazetede. Ben de işi gücü bıraktım, Pamuk’un Oral’a ne tür fotoğraflar çekebileceğini, nasıl hikâyeleştireceğini tahayyül etmeye başladım.

Aklıma ilk, muzip insanların birbirine hediye ettiği pek de matah olmayan sahte Oscar heykelleri geldi. Hem romancı, hem Amerikancı, hem de Suriye liderini ölümle tehdit edecek kadar tetikçi bir kalemşor aynı zamanda fotoğraf çekebiliyor ve hikâyesini yazıyorsa kendi Nobel ödülüyle başlangıç yapabilir diye düşündüm. Fotoğrafın altına şunu yazabilir mesela: Bir sana doyamadım, bir de sabah uykusuna.

Masumiyet Müzesi’nin giriş kapısı fotoğrafı da fena olmayabilir. Ama hikâyesinde mutlaka şu sözcükler geçmelidir: Tek rakibim Louvre.

Biraz fotoşop, biraz da dekopaj tekniğini kullanarak boy boy bavul ve düğme fotoğraflarını da es geçmemek lazım. Her bavul bir dünya sahte belge, ispatlanamayan şike parası her düğme ise gerçeğin dışındaki bir kurgu olduğundan, altına bir şey yazmasa da olur.

Ergenekon, Balyoz, Oda Tv, Şike vb. davaların resmi sponsoru, tetiğin ve tetikçinin dostu Taraf gazetesi gerekli özgürlüğü sağlarsa, Orhan Pamuk’un yazacağı yeni bir hikâyeyle başka bir tutuklama dalgası da başlayabilir. Kurgu iyi, karakterlerden birkaçı savcı ve gizli tanık olursa da tadından yenmez. Fotoğraflar konusunda endişe edilmemelidir. Nasıl olsa, Emniyet gerekli malzemeyi tedarik eder Pamuk’a.

Suriye sınırında bir ÖSO’cunun öldürdüğü çocuğun oyuncağıyla oynarken de fotoğrafını çekebilir, demedi demeyin. Sonuçta ileri demokrasi var bu ülkede, muz cumhuriyeti değil. Altına da şunu yazabilir, sanatçı duyarlılığıyla: Eski dostum kertenkele…

Malum, Ahmet Altan gitti diye erotik bir romancı kadrosu da boşaldı gazetede. Arka kapak güzellerinin fotoğrafları mı dediniz? Yok artık, o kadar da değil. Fotoğraf çeker Orhan Pamuk, şipşak. Hikâyelerini de yazar. Yazar da ne olur? Ya da, yazarda ne olur? Romanına yoğunlaşmak için istifa edene kadar, araya bir de Vakfın vereceği bir Hrant Dink ödülü sıkıştırır en fazla. Olan yine insanlık onuruna olur. Tarih, Pamuk’un yeni bir fotosunu çeker, liberaller ve savaş çığırtkanları bir şey yazamaz altına lal olur.

[email protected]