Akbabalar koalisyonu iş başında

Gözde Kök'ün “Akbabalar koalisyonu iş başında” başlıklı yazısı 8 Ocak 2013 Salı tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Venezuela bir kez daha uluslararası ve sistematik bir saldırı ile karşı karşıya. Bu saldırıların bir geçmişi var. Chavez’in formüle ettiği Bolivarcı proje, toplumun pek çok kesiminin desteğini alıp iktidara taşındığı 1998 yılından beri yok edilmeye çalışılıyor. Bu saldırılarda en önemli rolü ulusal ve uluslararası medyanın oynadığı hepimizin malumu.

2002’de Chavez’e karşı girişilen darbede de, 2002-2003 yıllarında ülke ekonomisini kitleyen petrol lokavtında da medya yalanları büyük rol oynadı. Venezuela’da inşa edilmekte olan rejimi itibarsızlaştırma, liderini bir suçlu, bir diktatör, bir uyuşturucu baronu, icraatlarını ülkeyi uçuruma sürükleyen politikalar olarak göstermek konusunda var güçleriyle çalıştılar.

Chavez döneminde Venezuela’nın güvenli olmayan, yolsuzluk ve kaosun egemen olduğu bir yer haline geldiği, iktidarın petrol gelirleri ile har vurup harman savurduğu iddia edildi. Terörizmi destekleyen ülkelerin başını çekmeye başlayan Venezuela, Küba, İran, Libya gibi ülkelerle girdiği işbirliği, FARC gibi başka ülkelerde devrimci mücadele veren örgütlere yaptığı yardımlarla ne büyük bir uluslararası tehdit olduğunu fazlasıyla kanıtlamıştı onlara göre. Venezuela halkı mutsuz ve tedirgin kurtarıcılarını bekliyor, dünya da Chavez’den kurtulmak için gün sayıyordu.

İşte bu minvalde binlerce habercilik örneğine imza atıldı on dört yıl boyunca. Bu arada gerçeklerle yalanlar arasında büyük bir uçurum oluştu. Gerçekleri çarpıtmak giderek zorlaştı. Sağcı medya Venezuela üzerine fantastik yalanlarını arttırdığı ölçüde Chavez hareketine halkın desteği de büyüdü. Bölgede, Venezuela’yı kendine örnek seçen ülke sayısı arttı.

Emperyalistler için Venezuela, kapitalizmin derin bir kriz yaşadığı günümüz koşullarında kapitalizmle mücadele eden bir rejimin halkının durumunu iyileştirebildiğini gösteren çok olumsuz bir örnek. Yoksulluğun geriletildiği, halka ücretsiz eğitim ve sağlık hizmetlerinin sunulduğu, gıda üretiminin ve tüketiminin arttığı, uygulanan sosyal programlarla pek çok insanın ilk kez sanatsal ve kültürel hayatla tanıştığı bir ülkeden söz ediyoruz. 1998 öncesine göre örgütlülüğü katbekat artmış bir işçi sınıfı ve yalanlarla dize getirilemeyen bir Venezuela halkı var artık.
Bugünlerde akbabalar koalisyonu, lideri hasta olan ülkeyi 14 yıl öncesine döndürmek için tarihi fırsatın ellerine geçtiğini düşünüyor. Uç uca bağladıkları yalan haberlerle yarattıkları enformasyon kirliliği ülkeyi bir belirsizlik ortamına sürüklesin, insanların zihinleri bulansın ve sonunda ülkelerinin geleceğine kayıtsızlaşsın istiyorlar. Chavez’in sağlık durumu hakkında gerçekleri söylemediği iddiasıyla güvenirliğini sarsmaya çalıştıkları ülke yönetimi de akıl ve cesaretini yitirecek, kendi içinde kavgaya tutuşacak, işler kontrolden çıkacak ve bir katakulliyle ülkede yeniden para babalarının borusu ötmeye başlayacak. Senaryo bu.

Peki kim bu akbabalar koalisyonunun aktörleri? Amerikan dışişleri ve istihbaratı, bunların güdümünde çalışan haber merkezleri, Latin Amerika’da çıkarları olan, ABD ile eşgüdüm halindeki İspanyol sermayesi ve ona bağlı medya kuruluşları. Koalisyon Venezuela’daki büyük çıkar grupları ve burjuva medya ile tamamlanıyor.

Örnek verelim. Chavez’in komada olduğu, fişinin her an çekilebileceği haberi Küba’da ya da Venezuela’da değil Miami’de yapılıyor. Sonra İspanyol ABC grubu kimliği belirsiz içeriden bir kaynağa dayandırarak bu haberi yayınlıyor! Ve haber Venezuela’ya ulaşıyor.

Biraz daha ileri gidelim. Franco döneminin faşist ve şimdilerin kralcı basın grubu ABC’nin İspanya’nın ultra sağcı sabık başkanı José María Aznar’la güçlü bağları var. Aznar’ın bugünlerdeki ilgi alanı kurduğu Sosyal Analiz ve Araştırmalar Vakfı’nda Latin Amerika’ya ‘demokrasiye geçiş’ stratejisi sunan raporlar yayınlamak ve bunu Venezuela muhalefeti ile tartışmak gibi işler. Latin Amerika’da bugün sol iktidarlarca yönetilen ülkelerde bir değişim yaşanırsa Aznar’ın pençeleri şimdiden hazır, bekliyor. Bu bağlantıyı kurunca neden son günlerde ABC grubunda sayfalar dolusu Venezuela haberi yayınlandığı da açıklık kazanıyor.

Akbabalar koalisyonu örgütlü ve sistematik bir çaba içerisinde. Venezuela yönetiminin buna karşı sergilediği güçlü, kararlı ve tutarlı duruş, halkla kurduğu güven ilişkisi ve saldırılara karşı halkın yıllar içinde hızla harekete geçebilme yeteneği kazanmış olması kurtarıcı oluyor.