Zaman Latuff’u keşfetti

Zaman gazetesi Brezilyalı sosyalist çizer Carlos Latuff ile röportaj yaptı. Özellikle Türkiye’de Latuff’la ilk kez biz görüştüğümüz için, arkadaşlarım hemen bana Zaman’ın röportajını postalamış. Zaman’ın Brezilya’da da bir ekibi var. O yüzden, beni asıl şaşırtan şey, yapılan röportajdan çok röportajın tarzı oldu. Kendisiyle yüz yüze konuştuğum için olsa gerek, Latuff’un daha önce soL gazetesinde ifade ettiği ve vurguladığı konuları bire bir aktarırken, çizerin Fethullan Gülen ve Cemaat için söylediklerini es geçmesi dikkatimi çekti.

Gezi eylemlerinden bu yana Türkiye’de büyük bir hayran kitlesine sahip olan Brezilyalı sosyalist çizer Carlos Latuff Türkiye’de ikinci röportajını Zaman gazetesine vermiş oldu. Latuff, ilk röportajında Ortadoğu hakkında konuşmuştu. Ancak özellikle Tayyip Erdoğan’a değinmişti.

Röportajda “Erdoğan bir hilekar” diyen Latuff, Tayyip Erdoğan’ın lideri olduğu AKP hükümetinin İsrail ile ilişkilerine değinerek halka yalan söylediğini dile getirmişti. Türkiye’deki faşizan polis uygulamalarına ve baskılara dikkat çeken Latuff, Fethullah Gülen’in varlığına da dikkat çekmişti.

Zaman “çok özel” olarak verdiği röportajda yeni şeyler söylemedi. Gariptir, Latuff ile gerçekleştirdiğimiz röportaj da aynı konulara değiniyor. Ancak tek bir farkla. Zaman’daki röportajda Fethullah Gülen karşıtlığı yer almıyor. “Eh, o kadar da olacak!” diyeceksiniz. Sonuçta, Brezilya’dan AKP’ye oldukça sert rüzgarlar esiyor bu günlerde. Hiçbir şey eskisi gibi değil... Ellerinden geleni yapıyorlar AKP’ye karşı. Brezilya’daki en muhalif çizerle röportaj gerçekleştirmişler. Latuff Zaman’ı tanıyor olsa gerek Fethullah Gülen’den ve Cemaatten hiç söz etmemiş. Zaman röportajıyla bizi böyle düşünmeye zorluyor açıkçası. Yoksa Latuff durup dururken neden ayrı ayrı demeçler versin ki, soL’a ayrı Zaman’a ayrı konuşmuş.

Ya da... Latuff’u az konuşturmuşlar. Oysa Latuff Erdoğan’a ve AKP hükümetine tavır alır ve Türkiye’deki halkın sokaklardaki eylemlerine destek verirken dinci liderlerin inisiyatif almalarındaki tehlikeye de vurgu yapıyor. Türkiye’deki politik ve sosyal gelişmeleri oldukça yakından takip eden Latuff, Fethullah Gülen gibi dini bir cemaatin liderinin Türkiye’deki gelişmeleri etkilemesinin tehlikelerine işaret edip, AKP ile Fethullah’ın birbirinden farkları olmadığına dikkat çekmeyi ihmal etmeyen bir aydın.

Gezi Parkı direnişi sırasında eylemcilere çapulcu diyenlerin, eylemcilere dünyanın öbür ucundan omuzdaş olan çizeri sayfalarına taşıması oldukça ilginç. Taşırken de röportaj veren kişinin manipüle edildiği şüphesi de akıllara takılıyor. Aslında çok özel olmayan ancak AKP karşıtlığını kendi okurlarına “eksik” olarak sunan gazetenin Türkiye’deki “çapulcuların” çok sevdiği Carlos Latuff’un düşüncelerine saygı duyulmasını beklemek en azından onun hayranları olarak hakkımız. İşin gazetecilik ve siyasi tarafı ise diğer tarafta bekliyor...