Vicdan yerlerde 
sürüklenirken

Yine akla vicdana sığmayan bir cinayet, yine şiddet ve nihayetinde polis... Rio de Janeiro’nun en eski semtlerinden biri olan Madureira’da polis sabahın erken saatlerinde semt sakinlerine saldırdı. Congonha favelasında bir süredir devam eden uyuşturucu çeteleri ile polis arasında devam eden çatışmalarda dört çocuk annesi bir kadın sırtına ve boynuna isabet eden kurşunlarla yaşamını yitirdi. İki finans ve güç odağının sıradanlaşan savaşının akşam haberlerine sıradan bir konu olması, ülkede ölüm gerçeğini sıradanlaştırıyor. Sıradanlaşan sadece ölüm değil insanın ölüm karşısındaki acizliği ve tükenmişliği aynı zamanda. Yaşam yabancı kalan ölüm karşısında en nihayetinde acizleşiyor.

Congonha sakini dört çocuk annesi işçi Claudia Ferreıra Silva kurşunların hedefi oldu, insanı “acizleştiren” görüntüler bir cep telefonu kamerasına yansıdı ölümü Brezilya’da vicdanın ölümünün ilanı gibiydi. Faveladaki cinayetin büyük olasılıkla faillerinden olan üç Rio de Janeiro polisi kurşunlanan kadını hastaneye götürmek üzere arabanın bagajına koyuyor. Bununla da kalmıyor görgü tanıklarına göre henüz yaşamını yitirmemiş kadını araca bağlıyorlar. Bundan sonrası ölümün yalandığı süreç. Vicdanın ölmünün... Araç faveladan ayrıldıktan sonraki kısmı cep telefonu kamerasından izledi tüm Brezilya, akşam haberlerinde. Büyük gecekondu bölgesi Congonha’da yaşamını sürdüren işçi kadın Claudia’yı son kez polis arabasının arkasında, aracın bagaj kapısı açık haldeyken otoyolda sürüklenirken görüyoruz. Polis aracı yolda hareket eden araçlardan gelen ikazlara kulak tıkayamıyor ve sağa çekiyor. Cep telefonu kaydetmeye devam ederken görüyoruz: İki polis araçtan iniyor ve yerde 300 metre sürüklendiği söylenmiş, kan revan içinde ve o an büyük ihtimalle artık yaşamayan kadını karga tulumba tekrardan aracın bagajına adeta yüklüyor. Kimse ilişmiyor, polisler araçla kaçışırken arkadaki aracın sürücüsü cep telefonuyla olup biteni kaydediyor.

Bizler akşam haberlerinde izledik dört çocuk annesinin otoyolda polis aracının arkasında bağlı halde yerde çuvalı andırı şekilde sürüklenişini. Sonrasında kitleler sokağa inmedi, hesap sormadı, facebook ve twitter’da video ve fotoğraflarını paylaştı işçi Claudia’nın. Sonra kocasını gördük tabutunun başında ağlarken ve çocuklarıyla yeğenleri isyan ederken... Benim arkadaşım çete üyesi değildi, işçiydi, ekmeğini taştan çıkarıyordu” diyor mahalle sakini, Claudia’nın arkadaşı. Kocası Andre ise “İnsan bunu hak etmiyor. Çuval gibi yerde dürüklemişler, her insan saygı görmel” diyor.

İşçi Claudia’nın görgü tanıklarına göre katili olan ve onu çuval gibi otoyolda aracına arkasında sürükleyerek katleden polisler hapse konmuş. Polis Teşkilatı Halkla İlişkiler Sorumlusu Yüzbaşı “Polislerimiz böylesi bir eğitimden asla geçmiyor” diyor, verdiği röportajda.

Rio de Janeiro halkı geçen sene ayaktayken, işçi Amarildo Rocinha favelasında bir gece arkadaşlarının gözü önünde polislerce kaçırılmıştı. Cesedi hala bulunamadı, katillerindan hesap sorulmadı. Canadiru hapishanesinde yıllar önce, isyan sırasında iki yüzü aşkın mahkumu öldüren yüzlerce polis bugünlerde yargılanıyor. Polis öldürüyor, onlardan sorumlu olanlar polisi yargılıyor ve halka “biz onları böyle eğitmedik” diyebiliyor. Andre karısının ölüm haberini işinin başındayken öğrendi, videoyu ise asla izlemeyeceğini söylüyor. Biz izledik, vicdanın ölümünü Rio de Janeiro’da yerde sürüklenirken öldüğünü gördük.