Emrah Kartal
Brezilya’da bir savaş koordinasyonu
Yayın Tarihi: 08.05.2021 , 00:48 Güncelleme Tarihi: 08.05.2021 , 00:48
Emrah Kartal'ın “Brezilya'da bir savaş koordinasyonu” başlıklı yazısı 23 Ocak 2013 Çarşamba tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.
Sadece Brezilya’nın değil, Güney Amerika’da bulundukları tüm ülkelerin halklarının kültürlerini etkileyen, onlara zenginlik katan halklardan biridir Araplar. Başta yemekleri olmak üzere, dansları ve müzikleri Arap kültürünün Latin Amerika’da sevilmesini ve sempati kazanmasını sağlayan önemli kültürel etkenlerdir. Arapların Latin Amerika’yı keşfine hep savaşlar vesile olmuştur. Burada kültürleriyle kök salmış, binlerce kilometre uzaklıktaki evlerinden uzakta “tropik dünyadaki” yaşama uyum sağlarken Hıristiyan, Müslüman ve Yahudisi ve en önemlisi entelektüel ve aydınıyla Güney Amerika’daki diğer kültürleri etkilemiş ve dönüştürmüşlerdir.
Brezilya özelinde, en büyük nüfusu Lübnan ve Suriye kökenli Arap Hıristiyanlar oluşturur. Özellikle Lübnan ve Suriye asıllı Hıristiyan Araplar kendilerini Güney Amerika’ya en iyi adapte etmiş kesimdir. İşin ehli esnaftır çoğunluğu. Politika ve televizyonda da öne çıkan Arapların Lübnan ve Suriye kökenli olduklarını es geçmemek gerekir. Kendi alanım açısından bir ayrıntıdan bahsetmem gerekirse, Brezilya’da haber-belge fotoğrafçılığı yapan en eski isimlerden birinin Lübnan asıllı bir maceracı olması oldukça ilginçtir.
Sayfalar dolusu inceleme ya da ne olursa olsun öne çıkarılacak bir konu varsa, o da Arapların kin ve düşmanlık barındırmayan bir halk olduğudur. Hep böyleydi. Belki de “bugüne kadar öyleydi” demesek de Araplar adına bu durumu değiştirecek gelişmeler de yaşanıyor şimdilerde. Bahara hasret Arapların yuvası olan Brezilya bugün evlerinden ayrılan Suriyelilerin de barındıkları adres durumunda. Kayıtlara göre 60 kadar Suriyeli mülteci barınıyor Sao Paulo’da. Aralarında huzur arayan aileler olduğu kadar, “savaş” isteyenler de bulunuyor. Hem de “devrim ve özgürlük” adına.
Suriye Devrimi Brezilya Koordinasyonu adıyla faaliyet yürüten ve 15 yıldır Brezilya’da yaşayan bir Suriyeli tarafından sözcülüğü yapılan grup Suriye’den gelen mültecilere barınma ve oturum işlemleri için yardım ediyor. ÖSO’nun eylemlerinin Brezilya’daki duyurusunu ve propagandasını yürüten grup Facebook’ta da aynı isimli sayfada (Coordenação da Revolução Síria no Brasil) ÖSO’nun “kanlı eylemlerinin” videolarını birçok uluslararası basın kuruluşuna benzer bir dezenformasyonla sunuyor. Sayfanın yaklaşık 3500 takipçisi bulunuyor.
Kendi ülkelerindek, savaştan kaçarak Brezilya’ya aileleriyle yerleşen ve yaşamlarını kazanmaya çalışan tüm Müslüman Suriyelilerin ÖSO destekçisi olduğunu söyleyemeyiz, ancak belli ki, Koordinasyon başka bir dünyada hayatlarını kazanmaya çalışan ailelerle yakın ilişki içerisinde.
Etkisi az olsa da, Ortadoğu’daki emperyalist müdahaleye karşı ses çıkaran unsurlar hep sosyalistler oldu. Filistinli aileler ile Filistin için barış adına kurulan demokratik kitle örgütleri de her zaman aynı çabayla emperyalist müdahale ve savaşa karşı halkların kardeşliği için faaliyet gösterdiler. Barış için çıkarılan ses, hiçbir zaman etkisini yitirmedi bu topraklarda. Ancak bu topraklarda alışık olmadığımız, yeni yeni başlayan savaş seslerinin Brezilya’da karşılık bulmaması için antiemperyalist damarı güçlü olan solun, sadece Latin Amerika için değil, ideolojik ve tarihsel bağlarının bulunduğu Ortadoğu için barış adına daha fazla ses çıkarması gerekiyor. Savaş için “koordinasyon” kuruluyorsa elbet Suriye, Türkiye ve diğer Ortadoğu ülkelerinde yaşayan halkaların kardeşliği için de koordinasyon kurulması mümkündür. Güney Amerika’daki kadim barışın kalıcı olması hatta ülkelerinin savaşa bilfiil ortak olmaması adına, halkların barış için koordinasyonu elzemdir.