Yeni Türkiye

Türkiye’nin 2001 Krizi’nin ardından başlayan ve AKP eliyle sürdürülen dönüşüm süreci, 2010 Referandumu ve arkasından 2011 Genel Seçimi ile önemli bir virajı almıştı.

Artık farklı bir Türkiye’den bahsedilebilirdi. Ancak “Yeni Türkiye”nin yeni bir Anayasa, yasal düzenlemeler ve devamında başkanlık vb. bir sistemle sağlam kazığa bağlanması girişimleri geri tepti. Halk bu gömleğe girmeyeceğini Gezi Parkı Direnişi ve tüm ülkeye yayılan eylemlerle ilan etti.
AKP’nin örmeye çalıştığı Yeni Türkiye iki hafta içerisinde eskidi!

Başbakan Tayyip Erdoğan sürecin başından bu yana yaptığı tutarsız ve saldırgan açıklamalarla eski Türkiye’ye tutunmaya çalışıyor. Bu çaba nafile, çünkü çapulcular yeni bir Türkiye’yi çoktan kurdu. Umudu bir bayrak gibi Taksim’e, Gezi Parkı’na dikti.

Erdoğan ise siyasi kariyerinin bittiğini ve düzen siyaseti açısından da herhangi bir denklemde yer almayacak ölçüde meşruiyetinin yittiğini görüyor. Öfkesi bu gerçeği görmesinden kaynaklanıyor. Elbette hükümet, mitingler, Gezi Parkı direnişini bölme, dün “flamasız bir meydan” yaratma girişimi olarak anlaşılabilecek Taksim Meydanı’na müdahale gibi kozlarını oynamaya çalışacak. Amaç direnişin meşruiyetini ortadan kaldırmak. Fakat, AKP hükümeti bir gerçeği unutuyor, kitlesel bir halk hareketinin meşruiyeti hiçbir şekilde örtülemez.

Yazının tamamını soL Gazetesi'nde okuyabilirsiniz...