Rojbaş Ali

Hiç mi bir Kürt arkadaşım olmadı? Olmaz mı? Hem de en yakın yoldaşlarım oldular hayatımın belirli dönemlerinde. Şimdi dönüp bakıyorum da tek bir Kürtçe kelime öğrenememişim onlardan. Kürtçe’nin yasaklı olduğu dönemlere denk geldiği için mi bilinmez, tek bir kelime bile öğrenememişim sonuçta. “Biji yek gulan” ve “newroz piroz be”yi ise saymıyorum. Onları meydanlarda öğrendik…

Solumuzun ezbere bildiği ama bir nasılsın demeyi bilmediği bir sloganlar listesini Kürtçe’den saymıyorum, işte!

Bir midyeciden değil ama bir simitçiden bazı sabahlar Kürtçe “dersler” alıyorum bir süredir. “Nasılsın?”ı, “iyiyim”i, “iyi günler”i öğreniyorum.

Çocukçaysa çocukça, ama bizim aklımız böyle çalışmaz mıydı zaten? Büyük kuramsal açılımların, bilimsel buluşların ve politik mücadelemizin eninde sonunda naifliğe dayanan bir tarihi yok muydu?

Tamam, solumuz da bedeller ödedi Kürt halkının mücadelesi için kabul.

Ama bir “merhaba” (ki Kürtçesi yine merhabadır) demeyi öğrenemediğimiz bir mücadele. Ama “biji yek gulan” ve “newroz piroz be”si bol bir mücadele.

***

İzmir’deki belediye operasyonunda tutuklanan Ali Sabuktay’ın arkadaşları bir süredir “İzmir gözaltında” başlığında bir kampanya yürütüyorlar. Edindiğim izlenim bu kampanya bir sosyalistin tutukluluğuna sosyalist arkadaşlarının sahip çıkışı.

Diğer yandan belediyenin CHP’li olması cumartesi günleri yapılan protesto gösterilerine de bu rengi çalıyor. Kampanya bir anlamda operasyonun tüm tutuklularını kapsamış durumda. Bir anlamda İzmir’le sınırlı ama bir anlamda İzmir’i de yeterince kapsamıyor. İzmir’deki KCK tutukluları yok, ergenekon ve OdaTv operasyonları da gündemde değil.

Sonuçta “İzmir gözaltında” demek eksik kalıyor. Daha doğrusu eksik bir yana İzmir’de sadece CHP’liler gözaltında gibi yanlış bir izlenim veriyor.

İyi haber şu ki yakında BDP milletvekilleri Ertuğrul Kürkçü ve Sırrı Süreya Önder’in de bir cumartesi eylemine katılacağı söyleniyor. İyi haber şu ki 16 Mart’ta zaten “milyonlar adalet istiyor” başlıklı bir kampanya tüm politik tutukluları kapsayacak bir çalışmaya başladılar bile.

Bu kampanyada da herkes var ama CHP yok imzacılar arasında.