2. Gün | Rusya'nın Ukrayna harekatındaki tüm gelişmeler

Ukrayna krizi ikinci gününe girdi. Rusya'nın operasyonu devam ediyor. Tüm gelişmeler bu haberde...

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyonun ilk günü geride kaldı. Geçtiğimiz gün Ukrayna'daki Donetsk ve Luhansk Cumhuriyetlerini tanıdıklarını belirten bir açıklama yapan Putin, dün buradan gelen "davetle" Ukrayna'ya asker gönderme kararı almıştı.

Rusya'nın operasyonları bugün de devam ediyor. NATO kampına dahil ülkeler Rusya'ya tepki gösterirken, NATO'dan ve ABD'den Rusya'ya askeri bir karşılık verilmeyeceği, ciddi ekonomik  yaptırımlar uygulanacağına dair açıklamalar geldi. Çin ise konuya 'batılılar' gibi bakmadıklarını belirten açıklamalar yaptı, gelişmelerin bu noktaya gelmesinden NATO-ABD'nin sorumlu olduğunu dile getirdi.

Türkiye de Rusya'nın operasyonunu kabul edilemez bulduğunu açıklarken, muhalefet Erdoğan'a konuyu konuşmak üzere Meclis'i toplama çağrısı yaptı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rus operasyonunda siviller dahil 137 Ukraynalı'nın hayatını kaybettiğini, 316 kişinin de yaralandığını söyledi.

Bölgedeki askeri harekatın 2'inci gününde yaşananlar:

GÜNCELLEME 01:08

IMF Başkanı Georgieva, Ukrayna'nın acil finansman talebinde bulunduğunu söyledi.

GÜNCELLEME 00:52

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova 'Batı ile ilişkilerde dönüşü olmayan noktanın eşiğindeyiz' dedi.

GÜNCELLEME 00:20

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin Basın Sözcüsü Sergiy Nikiforov, Ukrayna ve Rusya'nın müzakerelerin yeri ve zamanı konusunda istişareleri sürdürdüğünü belirtti. Ayrıca Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'ten Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerelerde arabulucu olmasını istedi.

GÜNCELLEME 23:56

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki bugün yaptığı açıklamada, ABD'nin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik yaptırımlar uygulama niyetinde olduğunu, en yakın zamanda yaptırımları açıklayacaklarını söyledi. Psaki ayrıca Kiev'in düşmesinin ihtimal dahilinde olduğunu belirtti.

GÜNCELLEME 23:45

Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD'nin Avrupa'ya ek birlikler göndereceği söylendi.

GÜNCELLEME 23:30

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna'nın Rusya ile müzakereleri reddettiği açıklandı.

GÜNCELLEME 23:15

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Price yaptığı açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın istemesi halinde NATO'ya katılabileceğini açıkladı.

GÜNCELLEME 22:50

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'ya harekatı sebebiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım uygulanacağını açıkladı.

GÜNCELLEME 22:10

Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitchko, bu akşam yaptığı açıklamada, kentin kuzeyindeki bir elektrik santralinin yakınında üç ile beş dakikalık aralıklarla beş patlamanın duyulduğunu söyledi. Stratejik şehir bölgelerinde kontrol noktaları kurulduğunu, şehirdeki köprülerde koruma ve kontrol amacıyla konuşlanıldığını sözlerine ekleyen Klitchko, "Şu anki durum, abartmayarak söylüyorum, Kiev'i tehdit ediyor. Sabaha karşı daha da zor olacak" dedi.

GÜNCELLEME 21:20

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy sosyal medya hesabından paylaşım yaparak Biden'e teşekkür etti ve 'ABD'ye Ukrayna'ya verdiği güçlü destek için minnettarız!' diye yazdı.

GÜNCELLEME 21:05

Rusya'nın AB Daimi Temsilcisi, "Rusya ordusu operasyondan sonra Ukrayna'dan çekilecek" dedi. Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya vatandaşlarının sahip olabileceği silahların miktarını belirleyen tasarıyı imzaladı.

GÜNCELLEME 20:45

NATO Liderler Zirvesi'nin ardından yapılan açıklamada, çatışmaların sorumlusunun Rusya olduğu belirtilirken Ukrayna'ya destek verileceği söylendi. Toplantı sonrası açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg askeri olarak da Ukrayna'ya destek vereceklerini söyledi.

GÜNCELLEME 20:25

Rusya Savunma Bakanlığı ABD ve İngiliz menşeli silahlar ele geçirdiğini açıkladı.

GÜNCELLEME 20:00

Çin bankaları Rusya'nın emtia finansmanını kısıtlamayı ve Rusya'ya kredi kısıtlamasına gidilmesini planlıyor.

GÜNCELLEME 19:54

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu Facebook'a erişimi kısıtlama kararı aldı.

GÜNCELLEME 19:00

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, Rusya'nın Avrupa Konseyi'nden çıkarıldığını açıkladı.

GÜNCELLEME 18:52

Çekya ve Polonya, hava sahalarını gece yarısından itibaren Rus havayollarının uçuşlarına kapatıyor.

GÜNCELLEME 18:35

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Ukrayna ile müzakerelere hazır olduklarını belirtti. Zaharova, İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılması halinde Rusya'nın misilleme yapacağını söyledi.

GÜNCELLEME 17:54

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleriyle toplantı yaptıktan sonra açıklamalarda bulundu. Putin, Ukrayna ordusunu ülkedeki iktidarı kendi ellerine almaya davet etti. Putin ayrıca Ukraynalı askerlere radikallerin sivilleri canlı kalkan olarak kullanmalarına izin verilmemesi çağrısında bulundu. Rusya Devlet Başkanı, "Ukrayna Naziler tarafından yönetilmemeli. Ukrayna'daki Naziler terörist gibi hareket ediyor, Kiev ve Kharkov'a füze sistemi yerleştiriyor. Ukrayna'daki Naziler orduyu kışkırtıyor ve yabancıların verdiği rolü oynuyor" dedi.

GÜNCELLEME 17:46

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Liderler Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamalarda Rusya'yı kınadıklarını belirtti.

GÜNCELLEME 17:42

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusunun Kiev’deki yerleşim alanlarına saldırmayacağını söyledi.

GÜNCELLEME 17:32

Fransa Maliye Bakanı Le Maire: AB, Rus finans kuruluşlarına karşı yeni yaptırımlar uygulamaya karar verdi.

GÜNCELLEME 17:10

Ukrayna parlamentosu Rada'da Rusya ile savaşı sona erdirmek için müzakere çağrısı yapıldı. Rada milletvekili İlya Kiva, ülkesindeki savaşı kaybedilmiş bir savaş olarak nitelendirerek, bu gerçeği kabul etme ve derhal Rusya ile müzakereye oturma çağrısı yaptı. 

GÜNCELLEME 17:00

Avrupa Birliği, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a yaptırım kararı aldı. Öte yandan Avrupa Ekonomi Komiseri Paolo Gentiloni, bugün yaptığı açıklamada, AB'nin Rusya'ya dönük yaptırım uygulamanın yaratacağı "ekonomik acılara" dayanmaya hazır olduğunu ve bunun büyük olasılıkla yüksek enerji fiyatlarından kaynaklanacağını söyledi.

GÜNCELLEME 16:30

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna birliklerinin Kiev'in kuzey eteklerindeki Shevchenko Meydanı'na Grad fırlatıcıları konuşlandırdığı söyledi. Konaşenkov bunun savaş suçu olacağını bildirdi.

GÜNCELLEME 16:27

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, Ukrayna’da yaşananlar doğrultusunda başkent Grozni’nin merkezine 10 binden fazla askeri topladı. Kadirov, Zelenskiy’e Putin’e telefon edip özür dilemesini tavsiye etti.

GÜNCELLEME 16:25

Moldova Başbakan Yardımcısı Andrey Spinu, Karadeniz'de vurulan gemide Rusya vatandaşlarının bulunduğunu, geminin Moldova bayraklı olduğunu söyleyerek kurtarma operasyonunun sürdüğünü açıkladı.

GÜNCELLEME 15:55

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin önerisine yanıt olarak, Kiev ile müzakereler için Savunma Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Kremlin idaresi temsilcileri düzeyinde Minsk'e bir heyet göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Peskov "Zelenskiy, Ukrayna'nın tarafsız statüsünü tartışmaya hazır olduğunu açıkladı. Başlangıçta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, operasyonun amacının Ukrayna'nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması da dahil olmak üzere Lugansk ve Donetsk'e yardım etmek olduğunu söyledi. Ve bu, aslında, tarafsız durumun ayrılmaz bir bileşenidir" dedi.

GÜNCELLEME 14:56

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Putin'e müzakere çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME 13:47

Bölgede yaşayanların sosyal medya paylaşımlarına göre Ukrayna ordusu Grad sistemlerini Harkov'un yerleşim bölgelerine çekti. İşte o görüntüler...

GÜNCELLEME 13:01

"Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) lideri Denis Puşilin, DHC ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin (LHC), Donetsk ile Lugansk bölgelerinin tamamını kontrol ediyor duruma gelmesine ‘sayılı günler’ kaldığını duyurdu.

GÜNCELLEME 12:58

Kiev yönetimi 'Ukrayna hava sahası ve ülkenin tüm limanları kapatıldı' açıklamasında bulundu.

GÜNCELLEME 12:52

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasiliy Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatına ilişkin açıklamada bulundu.

"Ukrayna'nın yönetimi Kiev'de ve görevine devam ediyor" diyen Bodnar, "Etkili savunma araçları, saldırıları durduruyor ve Rus ordusunun girişini engelliyor. Mümkün olduğunca direnişe devam edeceğiz, barış arayışlarına son vermiyoruz" ifadesini kullandı.

GÜNCELLEME 12:20

Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin Harkiv yakınlarında askeri noktalara bombardıman yaptığı belirtildi.

GÜNCELLEME 11.45

İngiltere'nin dün açıkladığı yaptırımların ardından, Rusya da İngiliz uçaklarının Rusya hava sahasına girişini yasakladı.

GÜNCELLEME 11.30

Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptığı açıkalmada Rusya kuvvetlerinin Kiev'in batı yakasındaki Obolonski ilçesine girdiğini doğrulayarak bölge sakinlerine "molotov kokteyli hazırlayıp işgalciyi etkisiz hale getirme" çağrısında bulundu.

GÜNCELLEME: 11.24

Rusya Savunma Bakanlığı, 41 Ukrayna askeri aracı, 18 tank ve zırhlı savaş aracı, 7 çoklu roket sistemi ve 5 savaş gemisinin Rusya güçleri tarafından imha edildiğini söyledi.

Ayrıca Ukrayna'ya ait beş savaş uçağı, bir helikopter ve beş İHA'nın da düşürüldüğü açıklandı.

Öte yandan Gürcistan Başbakanı İrakli Garibaşvili, Batı'nın Rusya'ya karşı mali ve ekonomik yaptırımlarına katılmayacaklarını kaydetti.

Çekya'ysa Kiev'deki büyükelçiliğin ve Ukrayna'nın Lvov kentindeki başkonsolosluğun kapattığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 11:15

Rusya Savunma Bakanlığı Çernobil santralinde kontrol sağladığını açıkladı. 

GÜNCELLEME: 11:08

Ukrayna'nın Rusya'ya bağlı Rostov'da askeri bir havalimanını vurduğu belirtiliyor.

GÜNCELLEME: 10:53

Kiev'in kuzeyinde Ukrayna ve Rus birlikleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

GÜNCELLEME: 10:41

Ukrayna Ordusu, Rusya'yla Kiev yakınlarında çatışma yaşandığını duyurdu.

GÜNCELLEME: 09:35

Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Heraşçenko, bugün Kiev'de tank saldırısı beklediklerini açıkladı.

Kiev'de patlama sesleri sürüyor

Ukrayna’nın Interfax haber ajansı, Cuma günü erken saatlerde başkent Kiev'de iki patlama duyulduğunu bildirdi.

VOA'nın haberine göre, Ukraynalı yetkililere göre, bir gün önce Kiev yakınlarındaki Brovari'deki bir askeri üssün Perşembe günü Rus kruz füzeleri tarafından vurulması sırasında da benzer sesler duyulmuştu. 

CNN ise Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanı Anton Geraşenko’nun, gazetecilere kısa mesaj yoluyla "Kiev'e kruz veya balistik füzelerle saldırılar devam etti" dediğini bildirdi.

'Yalnız bırakıldık, Rusya'yla görüşebiliriz'

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülkesinin NATO ve Rusya arasında "tarafsızlık statüsü" hakkında Rusya'yla müzakere yapmaktan korkmadığını söyledi. Telegram hesabından bir video yayınlayan Zelenskiy, Ukrayna'nın ülkenin savunulmasında yalnız bırakıldığını ve Batı'nın sadece destek açıklaması yaptığını dile getirdi.

Zelenskiy, "İlk belirlemelere göre maalesef bugün 10'u subay olmak üzere 137 kahramanımızı, vatandaşımızı kaybettik" dedi, 316 kişinin de yaralandığını bildirdi.

Zelenskiy, "Bugün Moskova'dan Ukrayna'nın tarafsızlık statüsünü konuşmak istediklerini duyduk. Rusya'dan korkmuyoruz, Rusya'yla konuşmaktan korkmuyoruz, ülkemiz için güvenlik garantileri hakkında, hiçbir şey hakkında konuşmaktan korkmuyoruz, tarafsızlık statüsünü konuşmaktan korkmuyoruz. Biz zaten NATO'da değiliz, ancak bu durumda hangi garantileri alacağız? En önemlisi de, onları bize tam olarak hangi ülkeler verecek?" ifadesini kullandı.

Zelenskiy NATO üyesi ülkelerle ilgili de "Ukrayna'nın NATO'da olup olmayacağını direkt olarak sordum. Hepsi korkuyor, cevap vermiyorlar" dedi ve şöyle konuştu:

"Kim Ukrayna'ya NATO'ya girme garantisi vermeye hazır? Dürüst olmak gerekirse, herkes korkuyor. Tüm partnerlerimize 'Şu anda çok önemli bir andayız, ülkemizin kaderi belirleniyor. Bizimle misiniz?' diyorum. Onlar da, bizimle olduklarını ancak bizi İttifak'a alamayacakları yanıtını veriyorlar. Bugün 27 Avrupa liderine, Ukrayna'nın NATO'da olup olmayacağını direkt olarak sordum. Hepsi korkuyor, cevap vermiyorlar."

Savaş uçağı düşürüldü

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı sürerken, Kiev'de Rusya'ya ait bir savaş uçağının Ukrayna hava savunması tarafından düşürüldüğüne ilişkin görüntüler yayınlandı.

'600 milyon dolarlık ölümcül savunma silahları'

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi San Francisco'da basın mensuplarına yaptığı açıklamada, "Ukrayna'yla yapmakta olduğumuz şey, insanlara yardım edebilmek için insani yardıma ve kendi savaşlarını verebilmeleri için 600 milyon dolarlık ölümcül savunma silahlarına sahip olduğumuzdan emin olmak" ifadelerini kullandı.

Nükleer tehdidi

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Ukrayna'ya yönelik askeri müdahaleye ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaparak "Putin şunu anlamak zorunda; NATO aynı zamanda nükleer bir ittifaktır" dedi. Le Drian, Ukrayna'nın NATO'nun askeri olarak müdahale etmesine yönelik talebi bulunmadığını söyledi.