Fatih Altaylı unuttu, biz hatırlatalım: Bu isyan 'normal'

3. Havalimanı protestoları ülkede yankı bulmaya devam ederken, hükümete yakın isimlerden eylemleri komplo teorileriyle bağdaştırma denemeleri geliyor. Koroya Fatih Altaylı da katılırken soruyoruz: 3. Havalimanı'nda gerçekleşen eylemler yeni mi?

soL

3. Havalimanı eylemleri, iktidara yakın kalemşörler ve basın organları tarafından bir komplo teorisine bağlanmaya çalışılıyor.

Fatih Altaylı 3. Havalimanı eylemlerini konu ettiği köşe yazısında, "4 yıl 3 aydır çıtı çıkmayan işçilerin" açılışa ramak kala protestolara başlamasına 'şüpheyle' yaklaştı.

Fatih Altaylı, eylemlere dair "4 yıl 3 aydır gıkını çıkarmadan çalışan işçiler, açılışa 5 hafta kala “Ayaklandılar”. Hem de sudan bir sebeplerden." diyor, ancak aylardır süren rahatsızlıklara ve onlarca işçi ölümüne kulağını tıkadığı görülmekte. 

3. HAVALİMANINDA NELER OLMUŞTU?

Altaylı Habertürk'te çıkan köşe yazısında, eylemler için "Bu İsyan Normal Değil" başlığı kullandı. İşçilerin 4 yıl 3 ay süresince "gıklarını çıkarmadan" çalıştıklarını ve Havalimanı'nın açılışına çok az bir zaman kala eylemlere başlamalarının nedenini dışarda ve komplolarda arayan Altaylı'nın aylardır insanca koşullar için mücadele eden ve eylemler düzenleyen işçileri görmezden geldiği, ya da unutturmaya çalıştığı görülüyor.

AKP'nin büyük iddialarından biri olan 3. Havalimanı'nın inşaatının başlamasından bu yana, işçiler özlük hakları, işçi güvenliği ve insanca yaşama koşulları için mücadele ediyor. İnşaatın başından bu yana soL'a konuşan ve içerdeki koşulların kötülüğünü sık sık dile getiren işçiler, havuz medyasının iddia ettiğinin aksine sık sık eylemler ve protestolar düzenledi.

soL Haber olarak, Altaylı'ya ve 3. Havalimanı eylemlerinin bir "komplo" olduğunu söyleyenlere olanları derledik.

HAVALİMANINDA DEVASA GÖÇÜK

4 Ağustos 2018 günü, 3. Havalimanı apronunda büyük bir göçük gerçekleştiği sosyal medyada tartışılmış, ancak konunun örtbas edilmeye çalışıldığı öğrenilmişti. Konuya ilişkin soL'a açıklama yapan inşaat işçileri, göçüğün hayatları için tehdit oluşturduğunu belirtmişti.

İŞÇİLERİN EYLEMLERİ YENİ BİR ŞEY DEĞİL

Üçüncü havalimanında çalışan işçiler, keyfi uygulamalar, çalışma koşulları ve yapılmayan ödemelere tepki göstererek 31 Ocak 2018 tarihinde de bir eylem gerçekleştirmişti.

İŞ CİNAYETLERİNİ ANLATAN İŞÇİLER, İŞTEN ATILDI

Havalimanında işçi olan Cemal Özder, Alman televizyonu NDR’ye verdiği röportajın ardından işten çıkarılmıştı. Röportaj yayımlandıktan altı gün sonra işten çıkarılan Özder’e "iş azalması" nedeniyle işine son verildiği bildirilmişti. 

"İŞÇİLERE TARİHİ GEÇMİŞ GIDALAR VERİLİYOR"

Aynı röportajda konuşan Özder, işçilere son kullanım tarihi geçmiş gıdaların verildiğini söylemişti. Özder, yemekhanede, gıda mühendisine mide yanması problemini anlatınca, “yemeklerdeki yağlar en az dört beş kez kullanılıyor” karşılığını aldığını ifade etmişti. 

MOLOZ ALTINDA KALAN İŞÇİ ÜÇ GÜN SONRA ÇIKARILMIŞTI

İnşaat İş Sendikası yöneticilerinden Yunus Özgür, bir işçinin molozlar altında kalarak yaşamını yitirdiğini ve bu işçinin üç gün boyunca fark edilmediğini aktarmıştı. Üçüncü havalimanı inşaatında çok sayıda çocuk işçinin de çalıştığı belirtilmişti.

3. HAVALİMANI BİR İNSANLIK DRAMI

8 Ocak'ta yapılan bir röportajda, işçi ölümlerinin gizlendiği ve çalışan işçilere insanlık dışı koşulların dayatıldığı inşaat alanında çalışma koşullarını işçiler kısaca şöyle özetlemişlerdi:

  • Odalar kokuyor, temizlik yapılmıyor, yataklarda ve bazalarda tahtakuruları bulunuyor.
  • İşçilere gereken elbiseler verilmemekte, deforme olan iş eldivenleri yenilenmemekte.
  • Sahaya giriş çıkışlar insan yaşamı için tehlike arz etmekte.