Apolas Lermi: ‘O dere çağlamazsa hepimizin güneşi söner’

Karadeniz’deki doğa katliamlarına, HES’lere ve baskılara karşı 24 sanatçıyı bir araya getirerek “Diren Karadeniz” adlı şarkıyı ortaya çıkaran Apolas Lermi ile “Diren Karadeniz” projesini ve Karadeniz’i konuştuk.

Geçtiğimiz haftalarda çıkan ve çok büyük ilgi gören “Diren Karadeniz” şarkısını ve klibini, parçanın sözlerini yazan ve seslendiren isimlerden olan Apolas Lermi ile konuştuk.

“RUHUMUZU YOK ETMEK İSTEYEN HER TÜRLÜ SALDIRIYI KINIYORUZ”

Öncelikle böyle bir çalışma fikri nereden çıktı?

Bu çalışma 4 sene önce Trabzon’da yaşanan çeşitli olaylara tepki amacıyla düşünüp yazmaya başladığım bir çalışmadır. Yaklaşık bir senede sözlerini yazdığım bu şarkıda, Trabzon’un Tonya İlçesindeki HES karşıtı eylemlerden bazı konuşmaları da kullandık. Bir sene önce çıkan “Kalandar” isimli albümümde yer alan bu şarkı, sevgili arkadaşım Selçuk Balcı'nın klip önerisiyle şu anki halini aldı.

“Diren Karadeniz” türküsünü söyleyen 24 sanatçı var, bu sanatçıları nasıl bir çağrıyle bir araya getirdiniz?

Şarkının içeriğindeki konulara duyarlı olacağını düşündüğümüz bütün isimleri projemize davet ettik. Karadeniz kökenli sanatçılar bizim için öncelikli oldu. Çünkü Karadeniz’in bu birlikteliğe uzun zamandan beri ihtiyacı vardı. Bu anlamda da bir ilki gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Dünyanın en güzel ve uzun sahillerinden olan Karadeniz sahili, “Karadeniz Sahil Yolu” projesi ile talan edildi. HES projeleri Karadeniz’in dört bir yanını sardı. Karadeniz’in doğasını ve insanını hedef alan bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karadeniz insanını anlamak için o doğayı tanımak gerektiğini düşünüyorum. Bizim karakterimizin temelinde o coğrafya vardır. Yağmuruyla, sisiyle, güneşiyle, deniziyle şekillenir ruhumuz… Bu nedenle ruhumuzu yok etmek isteyen her türlü saldırıyı kınıyoruz.

“O DERE ÇAĞLAMAZSA HEPİMİZİN GÜNEŞİ SÖNER”

Karadeniz’in dört bir yanında süren bu talan projelerine sizin hazırladığınız klipte de görüldüğü üzere başta Karadenizli kadınlar olmak üzere büyük bir direnç gösteriyor. Bu direnci ve mücadeleyi nasıl karşılıyorsunuz? Kısaca sizinde yapmış olduğunuz “Diren Karadeniz” çağrısının Karadeniz’de büyük bir kararlılıkla gerçekleştiğini söyleyebilir miyiz?

Karadeniz kadını her zaman güçlü olmuştur. Bu mücadelede önde olmalarını ben biraz da doğayla kurdukları ilişkiye bağlıyorum. Çünkü toprağın, suyun, güneşin dilini onlar daha iyi biliyor. Onların teriyle yeşeriyor tarlalar. Eğer bu dil yok olursa neler olacağını da en iyi onlar bilir. Umarım hiç susmazlar.

“Diren Karadeniz”in ardından aldığınız olumlu tepkiler nasıldı? Klip çalışmanızdan ve “Diren Karadeniz” çağrınızdan rahatsızlık duyanlar var mı?

Bu çalışma albümdeki haliyle bireysel anlamda beni çok yalnızlaştırmıştı. Ama şimdiki haliyle genelde olumlu tepkiler alıyoruz. Bazı konularda endişeleri olan insanlar biraz mesafeli dursa da bu şarkı aslında onları anlatan bir şarkıdır. Bu endişelerini onlara dayatılan yanlış eğitime bağlıyorum. Hepimiz aynı toprağın çocuklarıyız ve o dere çağlamazsa hepimizin güneşi söner.

(soL – Haber Merkezi)