Küba Beşlisi için adalet: Artık yeter

ABD tarafından hukuksuz bir biçimde hapiste tutulan Küba Beşlisi'nin tutuklanışının yıldönümünde yapılan açıklamada, "Adaletsiz 16 yıl. Artık yeter" denildi.

Jose Marti Küba Dostluk Derneği, ABD'nin Küba'ya karşı terör faaliyetlerini açığa çıkarmak amacıyla Miami'de bulunan ve ABD yönetimince tutuklanan "Küba "Küba Beşlisi" olarak anılan Kübalılar için "Adaletsiz 16 yıl. Artık yeter" dedi.

"Küba Beşlisi"nin 12 Eylül 1986'da tutuklanmasının yıldönümünde yapılan açıklamada, "Adaletsizliğin 16. yılında Türkiye'den Küba dostları olarak Küba halkının ve 5 Kübalı kahraman yurtseverin yanlarında olduğumuzu haykırıyoruz!" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Küba Devrimi’nin gerçekleştiği 1959 yılından bu yana ABD’nin Miami kentinde üslenmiş olan devrim karşıtı çeteler tarafından düzenlenmiş olan saldırılarda çok sayıda Kübalı yurttaş hayatını kaybetti, bir o kadarı da sakat kaldı. Küba devleti, bu terör çetelerinin içine sızmaları ve terör faaliyetleriyle ilgili planları açığa çıkarmaları amacıyla 1990’lı yıllarda Miami’ye beş yurttaşını yolladı. Elde ettikleri bilgiler Küba devleti tarafından ABD hükümeti ve FBI ile de paylaşıldı. Ancak ABD hükümeti aldığı bilgiyi terör saldırılarını engellemek yerine Küba Beşlisi’ni tutuklamak yönünde kullanmayı tercih etti.

Küba Beşlisi, hukuk skandallarıyla dolu bir yargılama sürecinin ardınden 15 yıl ila iki kez ömür boyu hapis cezası arasında değişen sürelerle ağır hapis cezalarına çarptırıldı. Beşli’nin yıllar boyunca eşleri ve çocukları dahil olmak üzere aileleriyle ve zaman zaman avukatlarıyla görüşmeleri engellenerek büyük bir adaletsizliğe imza atıldı. Geçtiğimiz yıl 5 kahramandan ikisi olan René ve Fernando serbest bırakıldılar. Ancak Ramon, Gerardo ve Antonio için mücadelemiz sürüyor.

Geri dönecekler! Volverán!"

Küba 5'lisinin tutuklanışının yıldönümü için hazırlanan video: