Rusya’dan füze kalkanı yanıtı

Rusya NATO’nun Avrupa füze savunma programına karşı önlemlerini artırıyor. Son olarak ülkenin Güney sınırlarına güdümlü ve balistik füzeleri vurma kapasitesine sahip S-400 hava savunma sistemleri yerleştirildi.

Rusya ile NATO arasında, NATO’nun Avrupa füze savunma programı nedeniyle çıkan gerginlik gitgide tırmanıyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, NATO’nun Moskova’da gerçekleştirilen parlamanterler asamblesinde, “Şu anda Rusya’nın Avrupa füze savunma sistemine yanıtı büyük ölçüde zahiri, siyasi ve diplomatik nitelikte. Ancak belirli şartlar altında, pek de hoşunuza gitmeyeceğini tahmin ettiği teknik bir yanıt vermek zorunda kalabiliriz” diye konuştu.

Rusya ve NATO, füze kalkanı konusunda 2010 yılında Lizbon’da gerçekleştirilen zirvede işbirliği yapma kararı almış, ancak ABD’nin füze kalkanının Rus silahlı kuvvetlerine ait caydırıcı silahlara karşı kullanılmayacağı yönünde güvence vermeyi reddetmesi nedeniyle bu görüşmeler yarım kalmıştı. Moskova, görüşmelerin sonuçsuz kalması üzerine NATO füze kalkanına karşı teknik, askeri ve diplomatik önlemler alabileceğini söylüyor.

“Teknik yanıt”tan kasıt ne?
Rus basınında bugün Rogozin’in NATO parlamenterler asamblesinde sözünü ettiği “teknik yanıt” çerçevesinde Rusya’nın Kaliningrad’a İskender tipi kısa menzilli, hareketli balistik füze yerleştirebileceği öne sürüldü. RIA Novosti’nin haberine göre, Dmitri Medvedev’in başkanlık yaptığı dönemde oluşturulan plana göre Rusya’nın Kaliningrad’a kısa menzilli balistik füzeler yerleştirmenin yanı sıra, ülkenin batı ve güney sınırlarına da hava savunma sistemleri kaydırması gündemde.

Rusya’nın füze kalkanına tepki olarak atabileceği diplomatik adımlardan bir tanesinin ise Stratejik Silahları Azaltma Antlaşması’ndan (START) çekilmek olabileceği belirtiliyor.

S-400’ler güneye kaydırılıyor
Bugün çeşitli gazeteler Rusya’nın Güney savunma bölgesine S-400 füzeleri sevk etmeye başladığını duyurdu. Güney Askeri Bölge Komutanı İgor Gorbul, 400 kilometre menzile sahip, 30 kilometre yüksekliğe kadar çıkabilen S-400 füzelerinin bölgeye yerleştirilmesine yıl sonuna kadar devam edileceğini duyurdu. Gorbul, “S-400 hava savunma sistemleri askeri bölgenin yeniden silahlandırılmasına uygun olarak, bu yılın sonuna kadar S-300 sistemlerinin yerine geçirilerek, muharebe görevine hazır hale getirilecek” dedi.

Ekim 2010’da oluşturulan Güney Askeri Bölgesi Adige, Dağıstan, İnguşetya, Kabardino-Balkarya, Kalmikya, Karaçay-Çerkesya, Kuzey Osetya, Çeçenya özerk cumhuriyetlerini ve Krasnodar, Stavropol, Astrahan, Volgograd ve Rostov bölgelerini içeriyor. Yeni nesil S-400’lerin ilk etapta Rostov’a sevk edildiği kaydedildi.

Halihazırda dört S-400 alayı bulunan Rusya, daha önce NATO füze kalkanına karşı kısa menzilli İskender füzelerinin yerleştirilebileceğini duyurduğu Kaliningrad’a da bu sistemden yerleştirmişti.

NATO radarı Suriye’yi gözetliyor
Rostov’a sevk edilen S-400’lerin Malatya Kürecik’teki NATO radarını vurabilecek menzil ve kapasiteye sahip olduğu belirtilirken, NATO’nun da Türkiye’nin talebi üzerine Akçakale’ye havan topu mermisi düşmesinin ardından radarın yönünü Suriye’ye doğru çevirdiği belirtiliyor.

(soL-Dış Haberler)