Çin’de sel basan madenden 100’ü aşkın işçi kurtarıldı

Çin’in bir devlet maden işletmesinde geçen hafta gerçekleşen sel vakasında 153 işçi mahsur kalmıştı.

Ülkenin kuzeybatısında yer alan Shanxi (Şanşi) eyaletinde yer alan Wangjialing maden işletmesinde, bir süredir su sızıntısı olduğu, ancak yönetimin bunları görmezden geldiği basına yansıdı.

28 Mart’ta yaşanan selden sonra, çoğu göçmen işçiler olan madencileri kurtarmak için 3000 kişilik kurtarma operasyonu başlatıldı ve bir hafta boyunca aralıksız su boşaltma çalışmaları devam etti. İki gün önce madenin içinden borulara vurulduğunun duyulması, umutları artırmıştı.

Pazartesi sabahı itibariyle ulaşılan 114 madencinin sağlık durumlarının genel olarak iyi olduğu, ancak ciddi su kaybı yaşadıkları belirtiliyor. Basına konuşan kazazedeler, sel sırasında kendilerini duvara kemerleriyle bağlayarak kurtulduklarını aktardılar.

Halen mahsur kalan 50’ye yakın işçi için arama çalışmaları devam ediyor.

Enerji üretimi büyük ölçüde kömüre dayanan Çin’de maden kazaları geçen yıl itibariyle 2631 işçinin yaşamına mal oldu. Günde ortalama yedi ölümcül kaza oranı, 10 yıl öncesinde çok daha yüksek idi.

Nitekim 31 Mart’ta Henan eyaletinde bir kaçak madende gerçekleşen patlamada 28 işçi ölmüş, 16’sı ise halen kaybolmuştu.

Wangjialing’da şans eseri büyük bir katliamın eşiğinden dönülmüş gibi görünüyor. Ancak Çin’de bugün hem özel hem de devlet işletmelerinde hakim olan kar hırsı, bunun yanısıra işçilerin örgütsüzlüğü, zamana yayılmış bir katliamın devam ettiğini gösteriyor.

Çin hükümeti "sosyal uyumu korumak" adına ücretleri artırma ve iş güvenliğini geliştirme gibi hedefler dillendiredursun, son derece hızlı gelişen Çin burjuvazisinin ihtiyaçları karşısında mevcut koşullarda anlamlı bir değişiklik gerçekleşmesi zor gözüküyor.

Yakın zamanda Çin'de 1 milyon kişinin dolar milyoneri olduğu açıklanmıştı. Bu haliyle Çin, ABD'den sonra en fazla milyoner vatandaşı olan ülke haline geldi. Ülkede işçi ücretleri ise ayda 200 dolar civarında.

Kaynak: China Daily, BBC