Zimbabve'de çatışmalar yerini gergin bekleyişe bıraktı

Zimbabve'de dün muhaliflerle polis arasında yaşanan çatışmalarda üç kişi yaşamını yitirmişti. Cumartesi günü açıklanması beklenen nihai sonuçlar öncesinde başkent Harare'de gergin bekleyiş hakim.

Dış Haberler

Zimbabve'nin başkenti Harare'de dün muhaliflerle polis arasında yaşanan çatışmalarda üç kişi yaşamını yitirmişti. 

Pazartesi günü yapılan başkanlık seçimlerinin ilk sonuçlarını açıklayan Zimbabve Seçim Komisyonu'nu (ZEC) ve iktidardaki ZANU-PF'yi yolsuzlukla suçlayan muhalifler lastik yakarak ve taş atarak polisle çatışmıştı.

Cumartesi günü açıklanması beklenen nihai sonuçlar öncesinde dünkü çatışmanın izlerini taşıyan başkent Harare'de gergin bekleyiş hakim.

Ordunun sokaklarda devriye gezdiği Harare'de sokakların boş olduğu görülüyor.

MNANGAGWA: MUHALEFETLE DİYALOG HALİNDEYİZ

İlk sonuçlara göre Meclis çoğunluğunu sağlamış gözüken ZANU-PF'nin başkan adayı ve mevcut devlet başkanı Emmerson Mnangagwa, bugün Twitter'dan açıklama yaptı.

Batı ülkelerinin sıcak baktığı ana muhalefet partisi Demokratik Değişim Hareketi'nin (MDC) başkan adayı Nelson Chamisa ile diyalog halinde olduklarını açıklayan Mnangagwa, "durumu normale döndürmek ve değer verdiğimiz barışı korumak doğrultusunda diyalogu sürdürmeye devam etmek için" iletişimde kalacaklarını ifade etti.

ÖLÜMLER SORUŞTURULACAK

Polis tarafından öldürülen 3 kişinin ailelerine baş sağlığı dileyen Mnangagwa, ölümlerin araştırılması için bağımsız soruşturma yapılması çağrısında bulundu.

Mnangagwa, "Bu ülke hepimizin evi ve batacaksak da çıkacaksak da birlikteyiz" yorumunu yaptı.

Başkent Harare'de bulunan uluslararası gözlemci heyetleri ise ortak bir açıklama yaparak "kaygı"larını dile getirdiler ve seçim komisyonunu nihai sonuçları en hızlı ve şeffaf bir biçimde açıklamaya çağırdılar.

Ekonomik durumunu iyileştirmek için imaj tazelemeye çalışan Zimbabve hükümetinin daveti üzerine, seçimi gözlemlemek için ülkeye pek çok uluslararası delegasyon gelmişti. Bunların arasında Güney Afrika Kalkınma

Topluluğu'nun (SADC) yanı sıra, Alman Milletvekili Elmar Brok'un başkanlığında AB heyeti, İngiliz Milletler Topluluğu heyeti, Afrika Birliği heyeti ve ABD merkezli Uluslararası Cumhuriyetçi Enstitü ve Ulusal Demokratik Enstitü delegasyonları bulunuyor.

Açıklanan ilk sonuçlara göre, muhalif MDC kentlerde, ZANU-PF ise kıralarda hakimiyet kurmuş gözüküyor: