Rusya'dan İdlib değerlendirmesi: Bu bir 'ara adım'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ve Rusya'nın İdlib'de kurulacak çatışmasızlık bölgesinin sınırları konusunda uzlaşma sağladığını ilan etti.

Dış Haberler

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus ve Türk askeri yetkililerin Suriye'nin İdlib kentinde kurulacak silahsızlandırılmış bölgenin sınırları üzerinde mutabakat sağladığını açıkladı.

Sputnik'in haberine göre Moskova'da Bosna Hersek Dışişleri Bakanı İgor Crnadak ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Lavrov, "Rus ve Türk askeri yetkililer, önceki gün İdlib'deki silahsızlandırılmış bölgenin kesin sınırı üzerinde mutabakat sağladı. Dolayısıyla, Soçi'de varılan anlaşmaları ifa süreci, son derece aktif şekilde ilerliyor" dedi.

'BU BİR ARA ADIM'

Rusya ve Türkiye'nin İdlib kararını 'ara adım' olarak nitelendiren Lavrov, silahsızlandırılmış bölgenin "Suriye ordusuna ve Hmeymim üssüne saldırıları engelleyeceğini" öne sürdü.

Lavrov, "Bu elbette ara adım, zira sadece bir silahsızlandırılmış bölge kuruluyor. Ancak bu aynı zamanda gerekli bir adım, zira bu bölgenin kurulması, İdlib gerilimi azaltma bölgesinden Suriye ordusu mevzilerine ve Hmeymim'deki Rus üssüne saldırıları önleme imkanı sunacak. İdlib anlaşması, her şeyden önce terör tehdidinin ortadan kaldırılmasını amaçlıyor" ifadelerini kullandı.

'EL KAİDE, EKİM ORTASINA DOĞRU SİLAHSIZLANDIRILMIŞ BÖLGEDEN ÇIKMALI'

Lavrov, El Kaide bağlantılı cihatçıların ve tüm ağır silahların Ekim ayı ortasına doğru silahsızlandırılmış bölgeden çıkması gerektiğini de söyledi.

Diğer taraftan Lavrov, Suriye'nin bütünlüğüne yönelik ana tehdidin ABD'nin kontrolündeki Fırat Nehri'nin doğu kıyısından yükseldiğini belirtti.

Suriye muhalefetinin İdlib anlaşmasının ülkenin bütünlüğünü bozacağı yönündeki değerlendirmelerine değinen Rusya Dışişleri Bakanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu değerlendirmelerin BM Güvenlik Konseyi kararında altı çizilen Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterme amacına hizmet ettiğini söyleyemeyiz. Suriye'nin toprak bütünlüğüne yönelik ana tehdit, ABD'nin doğrudan kontrol ettiği ve fiiliyatta bağımsız özerk yapıların kurulduğu Fırat'ın doğusundan yükseliyor."

SINIRLAR HENÜZ AÇIKLANMADI

Lavrov, sınırlar üzerinde mutabakata varıldığını açıkladı. Ancak uzlaşılan sınırlar henüz açıklanmadı.

El Kaide yoğunluğu yüksek olan Cisreşşuğur'un sınırlara dahil edilip edilmeyeceğine dair spekülasyonlar sürüyor.

Suriye'den kaynaklar, Rusya ile Türkiye'nin bu konuyu görüştüğünü, Türkiye'nin Cisreşşuğur'dan çekilmesi karşılığında Suriye ordusunun Tel Rıfat'tan ayrılacağını iddia ediyor.