Almanya'dan savaş tazminatı talep eden Polonya: AB bizi cezalandırıyor

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'nda yol açtığı kayıplar için tazminat ödemesi gerektiğini yineleyen Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, ülkesinin AB içerisinde 'cezalandırıldığını' iddia etti. Czaputowicz, tartışmalı yargı reformuyla 'eski komünist yargı üyelerinin' görevden alındığını 'itiraf' etti.

Dış Haberler

Geçen hafta Der Spiegel’in sorularını yanıtlayan Polonya Dışişleri Bakanı Jacek Czaputowicz, Ocak ayında gündeme getirilen Polonya’nın Almanya’dan 2. Dünya Savaşı’ndaki kayıpları için tazminat talebini yinelerken, bu konuda ülkesine eşitsiz davranıldığını öne sürdü. Avrupa Birliği’nin “sorunlu çocuğu” olarak görülmeye başlanan Polonya’nın “hedef alındığını” iddia eden Czaputowicz, ülkede büyük protestolara yol açan “yargı reformunun” sebebinin de eski “komünist yargı üyeleri” olduğunu söyledi.

'ALMANYA'NIN SAVAŞ TAZMİNAT POLİTİKASI TUTARSIZ'

İkinci Dünya Savaşı’ndan 73 yıl sonra Polonya’da hâlâ savaşın sebep olduğu kayıplar ve acıların konuşulduğunu belirten Czaputowicz, Polonya’nın kayıplarının diğer ülkelere göre daha büyük olduğunu öne sürdü. Almanya’nın savaş sonrası tazminat politikasını çelişkili olarak niteleyen Czaputowicz, “Örneğin, Almanya’nın Fransa ya da Belçika gibi diğer Batı Avrupa ülkelerinin kayıpları için ödediği tazminata ve de  Polonya’nın kayıpları için ödediği tazminata bakarsanız, tutarsızlığı göreceksiniz” dedi.

Almanya hükümetinin sorunun yasal olarak çözülmesi gerektiği yönündeki açıklamasını değerlendiren Czaputowicz, Almanya eski Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in “mesele yasal olarak kapalı” dediğini aktardı. Polonya’nın buna itiraz ettiğini belirten Czaputowicz, konunun ahlaki olduğuna dikkat çekerek, Polonya parlamentosunda bir tartışmanın bulunmadığını ve sorunu araştıran bir meclis komisyonu kurduklarını söyledi.

'POLONYA CEZALANDIRILIYOR'

Röportajda Avrupa Birliği’nde aralarında Almanya’nın da yer aldığı kimi ülkelerin, Polonya gibi ülkelere AB desteğinin azaltılmasını istediği hatırlatılan Czaputowicz, bu eleştirilerin “tazminat tartışmaları ile ayrı konular” olduğunu belirtti. AB’nin önümüzdeki yedi yıllık bütçesinde “hukukun üstünlüğüne ilişkin standartları ihlal eden ülkelere” yaptırım planını “Polonya için bir ceza” olarak değerlendiren Czaputowicz, plana karşı olduklarını açıkladı.

YARGIYA MÜDAHALENİN SEBEBİ 'KOMÜNİST HAKİMLER'

Polonya’da büyük protestolara sebep olan “yargı refomuna” da değinen Czaputowicz, yargı üyelerinin emeklilik yaşının düşürülmesini, “Eski hakimler arasında komünist rejim sırasında muhaliflere hapis cezası verenler de var. Reformumuzdaki hiçbir şey AB standartlarına aykırı değil” sözleri ile savunmaya çalıştı.