İstanbul Üniversitesi gerici saldırılara karşı ayağa kalktı

İstanbul Üniversitesi'nde gericilerin 3. kez polis işbirliği ile solcu öğrencilere saldırmasının ardından bugün büyük bir eylem gerçekleştirildi.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri, gerici saldırılara karşı ayağa kalktı. Bugün 56 öğrencinin gözaltına alındığı ve 4 öğrencinin yaralandığı saldırının ardından Beyazıt Ana Kapı önünde bir basın açıklaması yapan öğrenciler, gericilere geçit vermeyeceklerini ilan ettiler.

Saldırılara büyük bir tepki gösterilen eylemde sık sık "Şeriata, faşizme, karanlığa geçit yok" "Hizbulkontra üniversiteden defol", "Gericiler defolun üniversiteler bizimdir", "Gericiler vuruyor, AKP koruyor", "Beyazıt isyandır, Dicleye selamdır" sloganları atıldı.

İstanbul Üniversitesi öğrencileri adına okunan basın açıklamasında şu ifadeler yer aldı:

Dicle Üniversitesi'nde başlayarak birçok üniversiteye yayılan, yaklaşık bir haftadır da İstanbul Üniversitesi'nde süren gerici – faşist saldırılar bugün de devam etti. Dicle Üniversitesi'nde yapılan saldırıyı teşhir eden afişe perşembe günü “Yaşasın Şeriat” sloganlarıyla saldıran ve kendilerine Müslüman Gençlik diyen güruh Cuma günü İBDA-C ile birleşerek üniversiteye saldırdı.

Dün ise üniversiteye sis bombası, bıçak ve satırla girmeye çalışan Hizbul-Kontracılar bugün İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'ne saldırdı. Polisin gözyumduğu saldırıda 4 öğrenci yaralanırken, Hizbul-Kontracılar'ın okuldan çıkmasının ardından polis uzun süre üniversite öğrencilerine saldırdı ve 56 öğrenciyi gözaltına aldı.

Bizler biliyoruz ki, bu saldırılar AKP eliyle palazlanan gerici-faşist güruhların üniversiteye hakim olma çabasının ürünüdür. Ortada ne münferit bir olay vardır ne de anlaşamayan iki karşıt görüşlü öğrenciler, ortada üniversiteye ve üniversitenin aydınlık birikimine gerici-faşist bir saldırı vardır.

Suriye'de savaş çığırtkanlığı yapıp emperyalist müdahaleyi meşrulaştırmaya çalışan AKP'nin, ülke içinde yuvaladığı şeriatçı çeteleri üniversite üzerine saldırtması, AKP iktidarının çözüm sürecinde yaşananlar onun iki yüzlü tavrını ortaya koymaktadır.

Biz Üniversite öğrencileri olarak bugün yapılan saldırıları, polisin hizbullahçı çeteleri korurken , öğrencilere saldırıp gözaltına almasını kınıyoruz. Üniversite öğrencileri olarak AKP'nin ve gerici-faşist çetelerinin saldırılarına karşı her zaman bir arada mücadele edeceğimizi ve bir arada duracağımızı buradan tekrarlıyoruz.

Gözaltındaki öğrenciler serbest bırakılsın...

Akademisyenlerden destek
Öğrencilerin eylemine akaademisyenlerden de destek geldi. Zekai Kanır, 30 yıldır bu saldırılara karşı özgür, bilimsel ve demokratik eğitim için öğrencilerin yanındayız" derken, Barış Uluocak, "Tabipler Birliği, DİSK, KESK, Eğitim-Sen olarak Dicle’de başlayan olayları başladığı günden beri korku ve endişeyle izliyoruz. Üniversitede bilimsel eğitim için mücadele eden öğrencilerin yanındayız" diye konuştu.

Öğrenciler yürüyüşe geçti
Basın açıklamasının ardından İstanbul Üniversitesi öğrencileri Beyazıt'tan Sirkeci'ye yürüyüşe geçti.

(soL - Haber Merkezi)