BTK'dan TTNET'e Phorm soruşturması

BTK TTNET omurgasına eklemli bir şekilde kullanıcıların İnternet trafiğini gözetleyen Phorm şirketi hakkında bir inceleme başlatmıştı. Bu incelemeyi tamamlayan BTK bugün TTNET A.Ş.'ye soruşturma açılmasına karar verdi.

İnternet Sevis Sağlayıcı TTNET ile işbirliğine girerek TTNET abonelerinin internet trafiğini gözetlemeye başlayan Phorm şirketiyle ilgili Bilişim Teknolojileri Kurumu (BTK) geçen ay bir basın açıklaması yapmıştı.

Phorm firmasının Türkiye'de faaliyetlerinin yasaklanması için enphormasyon.org adresinde kampanya başlatan Alternatif Bilişim Derneği TTNET ve Phorm firması hakkında Ekim ayında suç duyurusunda bulunmuştu.

BTK, Phorm firmasının, internet kullanıcılarının trafiklerini takip ederek kişisel bilgi güvenliğini ve gizliliğini ihlal ettiği konusunda son zamanlarda gerek yazılı medya kanallarında gerekse sosyal medya ortamlarında çeşitli haberlerin yer aldığına dikkat çekmişti.

Phorm firmasıyla ilgili söz konusu iddialar üzerine kurumun ayrıntılı bir inceleme başlattığının altı çizilerek bu kapsamda yapılan çalışmaların neticesine göre, BTK tarafından gerekli işlemlerin tesis edileceği ve konuyla ilgili kamuoyuna ayrıca bilgilendirme yapılacağı bildirilmişti.

Bugün BTK'nın internet sitesinde yaptığı incelemelerin neticesi olarak bir Kurul Kararı yayımladı.

Karar metninde, TTNET A.Ş. hakkında Gezinti.com servisi hakkında kullanıcılara gerekli açıklamaları yapmamak ve eksik bilgilendirme nedeni ile TTNET A.Ş. hakkında soruşturma başlatılması yer alıyor.

Kararda TTNET’in kullanıcının talep etmemesine rağmen gezinti.com’a aldığı ve şu an gezinti.com servisi alan tüm TTNET kullanıcılarının bu servisten çıkartılması yer alıyor.

Son maddede ise TTNET’in gezinti.com servisinde kullanıcı onayının daha açık bir şekilde alınması kararı var.

BTK’nın karar metni şu şekilde:

(soL - Haber Merkezi)