Satıyorum, satıyorum, saaaaat-tım!

2002’den beri yaptıkları bu.

Siyasi literatüre “babalar gibi satmak” deyişini armağan eden de, bunların Maliye Bakanı değil mi?

Ağzını her açışta “79 yıllık cumhuriyet döneminde yapılamayanı yaptık” diyen Başbakan’ın, “yaptık” dediği şey aslında “79 yılda yapılanı haraç mezat satmak” değil mi?

Sümerbank’ın Manisa Pamuklu Mensucat fabrikasını satışa çıkaran, satarken de para babalarına “rant yaratan” bunlar değil mi?

Memleketin limanlarını, koylarını, zümrüt yeşili kıyılarını, yer altı ve yer üstü zenginliklerini, bankalarını, stratejik kuruluşlarını yerli-yabancı demeden, sermayeye satan bunlar değil mi?

Çal Dağı’nı, o dağın zeytinini, Gediz ovasının çiftçisini, köylüsünü İngiliz maden şirketine satan bunlar değil mi?

Hangi kurumun kime satıldığını yeniden yazmak gereksiz beşikteki bebe de, eşikteki dede de biliyor artık bunları.

***

2002’den beri Ankara’daki hükümet, memleketin limanlarını, dağlarını, kıyılarını, arsalarını, kurum ve kuruluşlarını satarken yerel yönetimler de ellerinde avuçlarında ne varsa ne yoksa satışa çıkardılar.

2004-2009 arasında Manisa Belediyesi, tıpkı “hayırsız evlat” gibi, tıpkı bir “mirasyedi” gibi belediyeye ait gayrimenkulleri elden çıkarmanın yollarını aradı. Önemli bölümünü de sattı.

Belediye’nin seksen yılda kuruş kuruş, santim santim biriktirdiği ne varsa, acımadan satışa sundu.

***

1936’da Fransızlardan istimlak yoluyla alınan, yıllarca üretme çiftliği, teknik tarım okulu, tohum üretim merkezi olarak bölge tarımına hizmet veren Beydere Zirai Üretim İşletmesi ve Çiftçi Eğitim Merkezi’nin arazilerini, kiralama yoluyla elden çıkaran da bunlar değil mi?

Beş bin dekarlık Beydere Çiftliği’ni, en sonunda küçük bir tohum sertifikasyon test müdürlüğü haline dönüştüren bunlar değil mi?

***

Ortadoğu’nun tavuk aşısı üreten ve bu konuda araştırmalar yapan en büyük, en stratejik kamu kurumunun kapısına 2004’te kilit vuranlar kimlerdi? Manisa Tavuk Aşıları Üretim ve Tavuk Hastalıkları Araştırma Enstitüsü’nü önce satışa çıkaran, satılmayınca da kapatanlar kimdi? Ortadoğu’ya ve Uzakdoğu’ya aşı ihraç eden kurumu, zarar ediyor diye yok edenler kimlerdi?

***

Kim bunlar, kim bunlar?...

***

Şimdi sıra Manisa İl Genel Meclisi’nde.

Satış sırası, üye çoğunluğunu AKP’nin elinde bulundurduğu Manisa İl Genel Meclisi’nde.

İçinde süt işleme tesisi, soğuk hava depoları, tarım arazisi ve işletme binaları bulunan halk arasında Dallas Çiftliği olarak bilinen 550 dekarlık mal varlığı satışa çıkarıldı.

Manisa’nın Saruhanlı ilçesi yakınındaki çiftlik, İl Özel İdaresi’ne ait.

CHP ve MHP’nin muhalefetine karşın, AKP’li çoğunluğun oylarıyla söz konusu çiftlik satışa çıkarıldı.

Manisa’nın gündeminde bu satış var.

AKP’liler “satacağız” diyor, muhalefet “sattırmayacağız” diyor.

AKP’lilerin gerekçesi şu: “Çiftlik bugüne kadar kiraya verildi, kiralar tahsil edilemedi, zarar edildi, satalım kurtulalım.”

Muhalafet de diyor ki: “Bu çiftlik birilerine peşkeş mi çekilecek, müşterisi belli mi, neden satılması için ısrar ediliyor. Sattırmayız.”

Muhalefet, bu satışa kuşkuyla ve kaygıyla yaklaşıyor. “Çiftlik önce Saruhanlı Belediyesi’ne, belediyeden de başka birilerine mi satılacak” şüphesini dile getiriyorlar. Nihai satışın kime yapılacağı, çiftliğin son olarak kimin üzerinde kalacağını merakla bekliyorlar. Belki de konuyu yargıya götürecekler.

İki tarafın görüşleri bu minval üzere.

***

Ama benim bildiğim, inandığım bir şey var.

Tüccar başbakanın partisi iktidarda.

Satış işinden iyi anlıyorlar.

Stratejik-mtratejik demeden, ucuz-pahalı demeden satar bunlar.

Yedi yıllık icraata bakınca, bu apaçık görülüyor.

Satarlar.

“Babalar gibi” satarlar.

***

Ücreti dolgun ve uygun bulurlarsa, “en yakın dostlarını”, “partidaşlarını”, “yol arkadaşlarını” ve hatta “babalarını” bile satar bunlar.

Ruhlarında var “satış”…