Ortak Aday Çıkaramamak Ama Seçeneksiz de Bırakmamak…

KENTİN SESİ-MANİSA Yazıları

İki hafta önce bu köşede "Çarşafsız, çuvalsız, çetesiz, krizsiz bir Manisa için, 'Biz Varız' diyebilmek..." başlıklı bir yazı yazmıştım.

O yazıda "Biz Varız" deklarasyonunu anımsatıp Manisa'da sol, sosyalist, yurtsever, eşitlik ve özgürlükten yana güçlerin, "Ortak sol bağımsız bir aday" seçeneğini oluşturmak üzere, titizlikle çalıştıklarını müjdelemiştim. Yazının sonunda da, TKP ve EMEP'in bazı sendikal yapıların da destek ve onayını aldığını, ortak sol bağımsız adayın belirlenmesi noktasında titizlikle çalıştıklarını vurgulamış ve "Gelinen nokta budur arkadaşlar. Eskilerin deyişiyle,

berây-ı mâlumat ilân olunur..." diyerek noktalamıştım yazıyı.

***

Bu yazıda ise bir müjde vermek, belirlenen ortak sol bağımsız adayın adını açıklamak isterdim.

Olmadı!

Olamadı!

Neden olmadı, kim ne dedi, ne olacakken ne oldu gibi tartışmaları, partiler arasındaki gidip gelmeleri, konuşmaların hangi noktaya gelip dayandığını bu sütunda sıralamak, detaylarıyla anlatmak şu dakikadan sonra çok gereksiz ve de yıpratıcı.

Gerek de yok zaten.

Gerekirse seçimden sonra konuşulur, tartışılır, irdelenir.

Çünkü 29 Mart'a 38 gün kaldı ve çok işimiz var.

Bugün için yapılacak "O bunu dedi, bu şunu dedi" tartışmaları, enerjimizi eksiltir, "yurtsever, sol, sosyalist" anlayışı yıpratır. Bunları tartışmayalım, konuşmayalım demiyorum. Gerekirse uzun uzun konuşacağız. Ama 29 Mart'tan sonra.

***

Şimdi önümüzde 38 günlük bir koşu var. Ve çok önemli.

Taksim Square Otel'de 24 sol / sosyalist parti ve kuruluşun tüm ülkeye duyurduğu "Biz Varız" deklarasyonunu oluşturan maddeler önümüzde boylu boyunca duruyor.

Oradaki maddelere sadık kalan, kendi programının yanında o maddeleri de "seçim programı" kabul eden Türkiye Komünist Partisi, adayıyla, bayrağıyla, programıyla Manisa'da belediye başkanlığı seçimine katılıyor.

Türkiye Komünist Partisi'nin Manisa Belediye Başkan adayı Yümni Kement.

***

9 Şubat 2009 tarihli soL'daki köşesinde İlker Belek şöyle yazıyordu:

"Biz Varız organizasyonu önemli ölçüde işlevsiz kaldığına göre artık açıkça yazabilirim: Denenmesi gereken, ancak olmayacak işti. (...) Biz Varız deklarasyonuna rağmen, çoğumuzun önceden tahmin ettiği gibi, yine aynı şey oldu. Kürt hareketi deklarasyonun diğer bileşenlerine hiç danışmadan kendi adaylarını açıkladı, kendi partisine oy verilmesini dayattı ve solun bilinen bileşenleri de imzacısı oldukları deklarasyona rağmen bunu kabul etti.

Bütün bunlar bize, ortak hareket olanaklarının (en azından esas olarak), tepede, örgütsel düzeyde değil, tabanda, sınıf çalışmasında aranması gerektiğini bir kez daha gösteriyor.

Ancak bu şuna da yarayacaktır: Seçmenin karşısına sosyalist sol olarak çıkacak siyasal yapılar (ÖDP'deki değişimin temel politikalara nasıl yansıyacağı konusundaki belirsizliği dikkate almak koşuluyla) TKP ve Yurtsever Cephe olacaktır."

***

Manisa'da da aynen öyle olacaktır.

Seçmenin karşısına sosyalist sol olarak çıkacak siyasal yapı, kendi programının yanı sıra "Biz Varız" deklarasyonundaki maddeleri de kapsamayı sürdüren Türkiye Komünist Partisi olacaktır.

Demek ki...

İki hafta önce yazdığımız gibi...

Manisa halkı sandık başına gidecek ve bir seçim yapacak.

İki seçeneği olacak Manisa halkının.

Ya kenti bugüne kadar bu hâle getirenleri onaylayacak... Ya da sağcı-liberal-dinci kuşatmayı alaşağı edip ablukayı kıracak.

Manisa'da yaşayan yurtsever, solcu, sosyalist, emekçi, aydınlık insanlar "Biz Varız" diyen Türkiye Komünist Partisi'ne oy verebilecekler.

AKP'nin tarikat mensubu / Sümerbank sanığı adayına, MHP'nin zengin sağcı müteahhit adayına, CHP'nin ve DP'nin liberal adaylarına karşı...

"Yurtsever, kamucu, eşitlik ve özgürlükten yana, sol bir aday", yani Türkiye Komünist Partisi adayı da var artık Manisa halkının önünde.