İşte AKP'nin rakı ve bira operasyonunun nedeni...

1 Aralık 2002’de, yani AKP'nin iktidara geldiği günlerde 70’lik yeni rakının fiyatı 8 lira 250 kuruştu. Şimdi 70'lik rakının fiyatı 97 lira! Bu artışın önemli bir kısmı AKP'nin içkiye koyduğu ÖTV üzerinden gerçekleşti. İçki üzerinden milyarlarca lirayı cebe indiren AKP, patronların cebini tehlikeye atmamak için de hamle üstüne hamle yapıyor. Gericilik de cabası...

Haber Merkezi

AKP iktidarında içkiye yapılan zamlar sonrası ucuz içki tüketmek isteyen yurttaşlar kendi içkisini kendisi yapmaya başladı...

Bu durum öyle bir noktaya geldi ki, rakı ve bira satışlarında ciddi oranda düşüşler meydana geldi.

Tablo artık patron dostu AKP'yi zor duruma düşürünce, bu kez da halkın sağlığı için değil, patronların cebi için yeni önlemler gündeme geldi.

Önce evde rakı yapımında kullanılan etil alkolün içerisine en acı kimyasal olarak bilinen "denatonyum benzoat" katılması kararı alındı, sonra da evde bira yapımını zorlaştırma kararı gündeme geldi...

8 LİRAYA RAKI, 1 LİRAYA BİRA...

"Efes Pilsen ve Tuborg firmaları, bira fiyatlarına değişik oranlarda zam yaptılar. Efes Pilsen, 50 Cl. şişe birayı 1 milyon 250 bin liradan, 1 milyon 450 bine (yüzde 16), kutu birayı 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 500 bine (yüzde 20), 1 milyon 50 bin liraya satılan Miller birayı ise 1 milyon 700 bine (yüzde 62) çıkarttı. Tuborg'un 50 Cl. şişe birası 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bine (yüzde 20), kutu bira 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 500 bine (yüzde 20) yükseldi..."

Bu haber 21 Ekim 2003'e, yani AKP'nin iktidara geldiği ilk yıllara ait... O günden bu yana bira ve rakı fiyatlarına tam yüzde 500'e varan zam geldi.

Bu zamların kaynaklarından biri alkollü içkilerden alınan vergilerin arttırılması olurken, diğer kaynağı da patronların bitmek bilmeyen kâr iştahı oldu.

AKP iktidarında 8 liradan 97 liraya yükselen 70'lik rakının tam 65 lirasını vergi oluşturuyor. Yine 7,25 olan biranın ise 4,30'unu... 

SADECE 10 YILDA 26,5 MİLYAR LİRAYI CEBE İNDİRDİLER

AKP'nin bu vergilerle cebine indirdiği miktar sadece 2004 ile 2014 arasında 26,5 milyar liraydı. O tarihten sonra gelen zamlarla bu miktarın katlandığı açık. Yani AKP bir yandan bu zamlarla patronları, bir yandan da kendini mest etmeye devam ediyor.

İş yurttaşların ucuz içki üretimine yönelmesine gelince bu kez de rakıya zehir katılıyor, evde bira yapımı zorlaştırılıyor.

GERİCİLİK UNUTULUR MU?

AKP'nin iktidara geldiği günden bu yana imza attığı gerici uygulamaların çetelesi oldukça uzun.

Bunun önemli başlıklarından biri de içkiye karşı yapılan gerici baskılar oldu.

Yani bir yandan cebini içkiden aldığı vergilerle dolduran AKP, diğer yandan da topluma gerici bir baskıyı da yine içki üzerinden vermeye çabaladı.

AKP'nin içki yasağı konusunda attığı onlarca gerici adımdan sadece bazıları şöyle: