Aydınlardan 'Nâzım Hikmet' sansürüne sert tepki: Utanç verici

Nâzım Hikmet’in "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" adlı romanına uygulanan sansür tüm boyutlarıyla ortaya çıkarken, birçok önemli aydından konuya ilişkin ortak bir açıklama geldi.

Haber Merkezi

Yapı Kredi Yayınları'nın Nâzım Hikmet’in "Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim" adlı romanına uyguladığı sansüre birçok önemli isimden ortak bir açıklamayla tepki geldi.

"Nâzım Hikmet’in eserinin takipçisi olacağız" başlığıyla yayımlanan açıklamada, "Ülkemizin en önemli sanatçılarından birinin eserinin yasal zorlamalar kalktıktan sonra yıllar boyunca gerekçesiz sansürlenmesini ve bu eser üzerinden kazanç elde edilmesini utanç verici buluyoruz. Nâzım Hikmet’in eserine bir ticaret malı gibi davranılmasını reddediyoruz" denildi.

Açıklamanın tam metni ve imzacı aydınların listesi şöyle:

Nâzım Hikmet’in eserinin takipçisi olacağız

Nâzım Hikmet’in Yaşamak Güzel Şey Be Kardeşim romanının yıllardır aslına uygun olmayan bir biçimde yayımlandığı geçtiğimiz günlerde açığa çıkmış bulunuyor.

Nâzım Hikmet’in vârisleri ve Yapı Kredi Kültür Sanat ve Yayıncılık A.Ş. Yönetim Kurulu, bu konuda günlerdir ciddi bir açıklamada bulunmadılar. Kamuoyuna yansıyan, kitabın yeni basımında gerekli düzeltmelerin yapılacağı yönünde bir bilgiden ibarettir ve bu tatmin edici değildir.

Ülkemizin en önemli sanatçılarından birinin eserinin yasal zorlamalar kalktıktan sonra yıllar boyunca gerekçesiz sansürlenmesini ve bu eser üzerinden kazanç elde edilmesini utanç verici buluyoruz. Nâzım Hikmet’in eserine bir ticaret malı gibi davranılmasını reddediyoruz.

Daha fazla zaman yitirmeksizin açıklama yapılmalı, sağlıklı bir yayımcılığın gerçekleştirilememesinden kimlerin sorumlu olduğu aydınlatılmalı, kamuoyundan özür dilenmelidir. Sansürlü, tahrif edilmiş basımlar derhal satıştan çekilmeli, eski baskılar yeni yapılacak aslına uygun baskılarla değiştirilmelidir.

Konu hepimizi ilgilendirmektedir. Aydın sorumluluğumuz gereği bu talepleri kamuoyuyla paylaşıyor, gelişmelerin takipçisi olacağımızın altını çiziyoruz.

Ali Rıza Aydın

Asaf Güven Aksel

Attila Aşut

Ayşe Şule Süzük

Burhan Şeşen

Çağrı Kınıkoğlu

Candan Badem

Cansu Fırıncı

Celil Denktaş

Cezmi Baskın

Coşkun Irmak

Ekin Onat

Emin İgüs

Ender Yiğit

Enver Aysever

Erinç Yeldan 

Fatih Yaşlı

Fırat Arapoğlu 

Gülcan Altan

Harun Güzeloğlu

İrfan Ertel

Korkut Boratav

Levent Üzümcü

Metin Coşkun

Müfide Pekin

Müge Saut 

Murat Beşer

Murat Güner

Mustafa Demir

Mustafa Horasan

Mustafa Kemal Emirel

Mustafa Köz

Mustafa Türkeş

Mustafa Ziya Ülkenciler

Nevzat Süs

Nihat Behram

Oğuz Oyan

Olgu Ülkenciler

Orhan Aydın

Orhan Gökdemir

Rıfat Okçabol

Sadık Gürbüz

Seda Mit

Serdar Şahinkaya

Sinan Sönmez 

Suna Selen

Taner Timur

Tülin Tankut

Ufuk Karakoç

Ulaş Özer

Vedat Özdemiroğlu

Volkan Terzioğlu 

Yalçın Küçük

Yiğit Özatalay