Ukrayna'daki savaşın 35. günü

İstanbul'da dün Moskova ve Kiev heyetleri arasında yapılan müzakere sonrası taraflardan olumlu açıklamalar gelirken, Rusya Kiev ve Çernigiv çevresindeki askeri faaliyetlerini azaltma kararı aldı.

Haber Merkezi

Ukrayna'daki savaşın 35. gününe girilirken, Rusya-Ukrayna heyetlerinin Dolmabahçe’deki müzakere görüşmesi sona erdi. Kritik zirvenin ardından taraflar açıklamalarında müzakerelerde yol alındığını duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı Kiev ve Çernihiv çevresindeki operasyonların azaltılacağını açıkladı. Görüşmenin ardından açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy de, görüşmelerin olumlu olduğunu belirterek, "Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir" ifadelerini kullandı.

Savaşa dair gelişmeleri gün içinde bu haberimizden takip edebilirsiniz...

Güncelleme: 23.45

Pentagon Sözcüsü John Kirby, ABD donanmasının Karadeniz'deki gemilerinin Rusya'nın Ukrayna'ya askeri harekatı öncesinde çekilmesinin "çatışmayı tırmandırmama isteğini gösteren bir ihtiyat kararı" olduğunu söyledi.

Güncelleme: 23.00

Rusya Savunma Bakanlığı, Mariupol'da Perşembe günü saat 10.00'dan itibaren insani amaçlarla ateşkes ilan edildiğini, sivillerin ve yabancı vatandaşların Mariupol'den Zaporijya'ya tahliyesi için ek bir insani koridor açılacağını bildirdi.

Güncelleme: 21.41

Almanya hükümeti Rusya'dan, Avrupalı şirketlerin Rus gazı için ruble ile ödeme yapmak zorunda kalmayacaklarına dair güvence aldığını açıkladı. Berlin'den yapılan açıklamaya göre Putin Scholz ile görüşmesinde 1 Nisan'dan itibaren doğalgaz ödemelerinin ruble ile yapılmasını öngören bir yasa hazırlığında olduğunu söyledi. Açıklamada "Aynı zamanda Putin Avrupalı sözleşme ortakları için bir değişiklik olmayacağını, Gazprombank'a sadece avro ile ödeme yapmaya devam edeceklerini vurguladı" denildi. Açıklamaya göre halihazırda yaptırım uygulanmayan Gazprombank'a yapılan ödemeler rubleye çevrilecek. Scholz'un sözkonusu prosedürü onaylamadığı ancak daha iyi anlamak için yazılı bir bilgilendirme talep ettiği de açıklamada  ifade edildi.

Güncelleme: 20.50

Avrupa Birliği (AB) organlarınca Rus enerji şirketi Gazprom'un Almanya'daki ofislerine baskın düzenlendiği belirtildi.

Bloomberg'ün isminin yayımlanmasını istemeyen kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, baskınlar Avrupa'da doğalgaz fiyatlarının rekor seviyelerde artmasında Gazprom'un rolü olduğuna dair başlatılan soruşturma kapsamında yapıldı.

Gazprom'un Almanya'daki yan kuruluşları Gazprom Germania ve Wingas şirketlerinin ofislerine AB yetkililerinin gittiği kaydedildi.

Avrupa Komisyonu'nun Gazprom'un doğalgaz piyasalarındaki eylemlerini yakından takip ettiği belirtilen haberde, olası bir rekabete aykırılığı araştırmak üzere açılan soruşturmanın Ukrayna'daki savaş öncesinde başlatıldığı kaydedildi.

Güncelleme: 20.16

ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy telefon görüşmesi yaptı.

Görüşme sonrası Twitter hesabından bir paylaşım yapan Zelenskiy, ABD Başkanı Biden ile "spesifik savunma desteği"ni ve "yeni bir geliştirilmiş yaptırım paketi"ni konuştuklarını söyledi.

Beyaz Saray'dan görüşmeye ilişkin yapılan açıklamada ise Biden'ın ABD'nin Ukrayna hükümetine 500 milyon dolarlık doğrudan bütçe yardımı yapmayı planladığını söylediği belirtildi.

Güncelleme: 19.38

Rus basınına konuşan Güney Osetya Devlet Başkanı Anatoliy Bibilov, “Rusya ile birleşme stratejik hedefimiz. Yolumuz. Halkımızın özlemi. Ve bu yolda ilerleyeceğiz. Yakın zamanda uygun yasal adımları atacağız. Güney Osetya Cumhuriyeti, bir parçası olduğu tarihi anavatanı Rusya’ya bağlanacak” dedi.

Güncelleme: 19.25

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bugün yaptıkları telefon görüşmesinde "ruble ile gaz alımları için geçiş süreci hakkında her iki ülkeden uzmanların ek görüşmeler yapması konusunda mutabık kaldı". Putin'in Scholz'a "ödeme prosedüründeki değişikliğin nedeninin Rusya Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin AB ülkeleri tarafından uluslararası hukuka aykırı bir biçimde dondurulması olduğunu söylediği" ifade edildi.

Güncelleme: 18.57

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Ukrayna devlet başkanlarının yakında görüşebileceğini söyledi. Podolyak, olası görüşmenin tarihine ilişkin bilgi vermekten ise kaçındı. Podolyak, “Sunmakta olduğumuz belge paketi geliştirildi ve teklifler Rusya tarafına iletildi. Prensipte devlet başkanlarının görüşmesine hazırlanmaya başlanabileceğini söylüyorlar. Bu nedenle galiba yakın gelecekte liderlerin görüşmesinin gerçekleşeceği şeklinde bir anlayışa varabiliriz" dedi.

Güncelleme: 18.44

Rusya müzakere heyeti başkanı Vladimir Medinskiy bugün yaptığı açıklamada “Ukrayna, Rusya’nın yıllardan beri üstünde ısrarcı olduğu temel talepleri yerine getirmeye hazır olduğunu resmi olarak söyledi" dedi. Medinskiy "Bu yükümlülüklerin yerine getirilmesi halinde, Ukrayna topraklarında NATO’nun (Rusya’ya) saldırı amacıyla kullanacağı bir mevzi oluşturulması riski ortadan kaldırılmış olacak" diye belirtti.

Güncelleme: 18.25

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "Kiev ve Çernigov'daki tüm ana görevler yerine getirildi" denildi.

Güncelleme: 15.25

Metropoll tarafından yapılan 'Ukrayna'da yaşanan durumdan kimi sorumlu tutuyorsunuz?' anketinden NATO ve ABD çıktı.

Güncelleme: 14.05

Polonya, Rusya’dan petrol ithalatını bu yılın sonuna kadar durduracağını açıkladı.

Güncelleme: 13.00

Batı basını, yaptırımlar nedeniyle servetlerini kurtarmak isteyen zengin Rus vatandaşlarının paralarını Türkiye ve Dubai'de gayrimenkule yatırmaya başladığını öne sürdü.

Güncelleme: 12.00

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov’un açıklamasına göre, Ukrayna’da askeri operasyonun başlangıcından bu yana 124 uçak ve 77 helikopter, 214 uçaksavar füze sistemi, 321 insansız hava aracı, bin 752 tank ve başka zırhlı araç, 184 çoklu roketatar sistemi, 734 topçu silahı, bin 640 özel askeri araç imha edildi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Birlikte çok kutuplu, adil bir dünya düzenine geçeceğiz

Güncelleme: 11.35

Çin'i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, 'Birlikte çok kutuplu, adil bir dünya düzenine geçeceğiz' dedi.

Güncelleme: 10.40

ABD Dışişleri Bakanlığı, keyfi olarak tutuklanabileceklerini gerekçe göstererek vatandaşlarına Rusya'ya gitmemeleri yönünde çağrı yaptı. 

Ukrayna heyeti: Türkiye'yi garantör ülkeler arasında görmek istiyoruz

Ukrayna heyetinden David Arahamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Kiev yönetiminin garantör olarak görmek istediği diğer ülkeler ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, Polonya, Kanada ve İsrail oldu.

David Arahamia, "NATO'nun beşinci maddesine benzer bir garanti istiyoruz. Bu madde ile Ukrayna'ya bir saldırı olması durumunda üç gün içinde garantör ülkelerle istişareler başlayacak ve sonrasında diplomatik bir çözüm sağlanamazsa garantör ülkeler bize asker ve silah desteği sağlayabilecek. Ukrayna hava sahasının kapatılması dahil güvenliğin sağlanması için her türlü adımın atılması mümkün olabilir" dedi.

Arahamia, "Bu ana maddelerde anlaşma sağlanması bizim için bir prensip meselesi" diye konuştu ve iki hafta içinde garantör ülkelerin müzakerelere davet edilmesini istediklerini söyledi.

Ukrayna heyetinden Mihail Podolyak da, "Bugünkü görüşmenin sonuçları liderler seviyesinde bir görüşme yapılması için yeterlidir" diye konuştu.

Rusya heyeti: Görüşmeler yapıcı geçti

Rus heyetinden Vladimir Medinskiy de, yaptığı açıklamada, "Görüşmeler yapıcı geçti" ifadelerini kullandı. 

Rus heyeti tarafından yapılan açıklamada ise şunlar denildi: "Bazı maddeler üzerinde anlaştık. Ukrayna'nın önerilerini Putin'e ileteceğiz. Putin-Zelenski zirvesi dışişleri bakanları anlaşırsa mümkün."

Rusya Savunma Bakanlığı: Kiev ve Çernigiv çevresinde askeri faaliyetleri azaltıyoruz

Diğer yandan, Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, Kiev ve Çernigiv kentleri çevresinde askeri faaliyetlerini "büyük oranda azaltacaklarını" açıkladı.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da, "Harekatın birinci aşamasındaki ana görevler genel itibarıyla yerine getirildi. Bu, Donbass'ın özgürleştirilmesi olan ana hedefe ulaşmaya odaklanma ve temel çabaları bu hedefe yönlendirme imkanı sunuyor" ifadelerini kullandı.

Rusya'dan 'AB, Kırım ve Donbass' açıklaması

Rusya'nın Ukrayna'yla müzakere heyetindeki isimlerden Vladimir Medinskiy, toplantı sonrası konuştu.

"Ukrayna askeri yolla Kırım ve Donbass'a dönme arzusundan vazgeçti" diyen Medinskiy, "Rusya, Ukrayna'nın AB üyeliğine karşı değil" ifadesini kullandı.

Zaharova'dan Türkiye’ye teşekkür

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova yaptığı açıklamada, müzakerelere ev sahipliği yapan Türkiye’nin çabalarından övgüyle bahsederek, “Türkiye diğer ülkelere göre daha dengeli ve bağımsız bir pozisyon aldı. Bu Rusofobik kampanya ne Türk hükümetini ne de bir bütün olarak halkı içine çekebildi. Ankara’nın dengeli çizgisi de dahil olmak üzere, bu nedenlerden dolayı Türkiye’nin Ukrayna tarafıyla müzakerelere katkı sunma teklifini kabul ettik. Türkiye’ye yürüttüğü arabuluculuk çabaları, özellikle Rusya-Ukrayna müzakereleri ve prensipte durumu çözme çabaları için müteşekkiriz” açıklamalarında bulundu.