CHP İzmir adayı Cemil Tugay'ı tanıyalım: Mavişehir'i Cengiz'e peşkeş çekti, sahili imara açtı

CHP'nin İzmir Büyükşehir Belediyesi adayı Cemil Tugay oldu. Tugay, AKP dönemi zenginlerinden Mehmet Cengiz'e sattığı arsalarla gündeme geldi. Ancak Tugay'ın kent suçları bundan fazlası.

Haber Merkezi

CHP'nin dün yapılan Parti Meclisi toplantısından çıkan oylamada Cemil Tugay, partinin İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı gösterildi. Tugay'ın aday gösterilmesinin ardından, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Tunç Soyer sosyal medya hesabından açıklama yaparak "Genel Merkez tarafından kapalı kapılar ardında yürütülen çalışmalar, yapıldığı söylenen memnuniyet anketleri, sayısı, yöntemi ve sonuçları usulen ve esasen adil değildir" dedi.

Adı AKP'li patron Mehmet Cengiz'le anılan Cemil Tugay'ın adaylığı, başta İzmir kamuoyunda olmak üzere tepki çekti.

Halihazırda yine CHP'den Karşıyaka Belediye Başkanı olan Tugay, 1967 yılında doğdu. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan ve 30 yıl doktorluk yapan Tugay, uzmanlık eğitimini Ankara Numune Hastanesi’nde ve ABD’de tamamladı. Türk Plastik Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu üyeliği de yapan Tugay, 2019 yılında yüzde 70,85’lik oy oranıyla belediye başkanı seçilmişti.

Mavişehir, Cengiz İnşaat'a altın tepside sunuldu

Tugay göreve gelir gelmez yaptığı skandal işlerle gündeme oturdu. 

1 Kasım 2019’da Belediye Meclisi kararıyla borç yükünü azaltma gerekçesiyle Mavişehir'de yer alan konut imarlı denize sıfır arsadaki hisse satıldı. 2 bin 293 metrekarelik hissenin satışı söz konusu hisse için 32 milyon 102 bin 140 TL bedel tespit edilmişti. Cengiz İnşaat’ın itirazının ardından özel bir gayrimenkul değerleme şirketinden alınan değerleme raporuna istinaden belediyenin hissesi 20 milyon TL bedel ile satıldı. 

Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası İzmir Şubesi de "Satış işlemi uygundur" açıklaması yapmış, bu açıklamaya odanın genel merkezinden tepki gelmişti. Satışı "hukuka uygun" bulan Tuğba Yıldırım da Karşıyaka Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü yapıldı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi satış sonrası, Karşıyaka Belediyesi'nden aldığı belgelerle Mavişehir'in yıllardır peşkeş çekildiğini, bölgedeki boş ve imarlı parsellerin büyük bölümünün Cengiz İnşaat'a verildiğini açıklamıştı.

"Mavişehir’de Emlak GYO ve TOKİ mülkiyetinde olan parsellerin bir bölümünün 2010 yılının Eylül ayında gazete ilanıyla satışa çıkarıldığı, 2012 yılında ise Mavişehir İmar Planları kapsamında kalan bölgede, toplamda yaklaşık 235.000 m² büyüklükte olan boş ve imarlı parsellerin yüzde 91’inin aynı sermaye grubuna (Cengiz İnşaat San. ve Tic. A.Ş) satıldığı belirlenmiştir."

İmara aykırı yapılanma

2021 yılına gelindiğindeyse Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanarak Büyükşehir Belediyesince onaylanan kat adetlerine ilişkin ŞPO davalar açmaya başladı. Ranta işaret eden oda sahil şeridindeki yapılaşmanın İzmir kent kültürüne aykırı ve çevresindeki yapılara uyumsuz bir şekilde yükseltildiğini belirtmişti. 

Taşınmaz elden çıkarıldı

Karşıyaka Belediyesi geçtiğimiz aylarda da bu kez bir taşınmaz satışıyla gündeme geldi. ŞPO İzmir Şubesi belediyenin uygulama imar planı içerisinde "PTT alanı" yazan alanı satışa çıkardığını duyurmuştu.

İşçilerin hakkı gasp edildi

Cemil Tugay'ın belediyesi yalnızca kent suçlarının yanısıra hak gaspıyla da gündeme gelmişti.

Belediyeye bağlı Kent AŞ ve Personel AŞ şirketlerinde çalışan işçiler de, geriye dönük alacakları, ücretlerinin eksik ve zamanında yatmamasından kaynaklı iş bırakmıştı. İşçilerin maaşları, bordroda gösterildiği halde uzun süre düzensiz ve geç yatırıldı.