Koç Holding'in başarılarından gurur duymadığımız için üzgünüz!

Koç Holding, soL'un haberinden rahatsız olmuş, mahkemeden sansür kararı çıkartmış... "Sömürünün kısa hikayesi: Koç Holding'in ikinci çeyrek kârı 1.42 milyar lira!" başlıklı haberimiz hakkında verilen erişim engeli kararının nedeni, "Koç'un kişilik haklarını ihlal edici, toplum nezdinde itibarsızlaştırma sonucunu doğuran, ifade özgürlüğü kapsamını aşan beyanlar"…

Ali Ufuk Arikan

Sansür mekanizmasının en kusursuz işlediği ülkelerin başında geliyor Türkiye...

Hemen her gün haberlerimize erişim engeli getiriliyor. Kimi zaman bir AKP'li vekil, kimi zaman bir patron ve artık haber değeri bile kalmayan şekilde Erdoğan... Bu isimler talep ediyor, mahkemeler jet hızıyla sansür kararı alıyor.

Bu vesileyle okurlarımızın sık sık sorduğu "x habere ulaşamıyorum, neden?" sorusuna da yanıt vermiş olalım. Haberlerimize, mahkemelerin haberden bile daha hızlı karar verişi nedeniyle ulaşamıyorsunuz. 

Bu sansür kararlarının haber değeri de kalmadı bizim için. Mahkeme kararlarını ne biz soL emekçileri takip edebiliyoruz, ne de kararlara avukatlarımız yetişebiliyor.

Ama bu kez bir değişiklik yapıp bir mahkeme kararını sizle de paylaşmak istedik.

Bu kez kararın mimarı Erdoğan değil, Koç Holding. Geçtiğimiz haftalarda birçok basın kuruluşu Koç'un muazzam kâr oranlarını haberleştirdi.

soL bu haberi, diğer basın kuruluşlarından farklı bir başlıkla haberleştirdi: Sömürünün kısa hikâyesi: Koç Holding'in ikinci çeyrek kârı 1.42 milyar lira!

Kısacası patronların sömürüsünden "gurur", "Türkiye büyüyor" ve "rekor" diye söz etmediğimiz için Koç Holding sinirlenmiş, mahkemeye başvurmuş ve haberimize erişim engeli getirtmiş.

İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından verilen kararın gerekçesinde, “kişilik haklarını ihlal edici, toplum nezdinde itibarsızlaştırma sonucunu doğuran, ifade özgürlüğü kapsamını aşan beyanlar bulunduğundan” haberimiz hakkında erişim engeli kararı alındığı belirtiliyor.

Haberin başlığını aktardık, şimdi içeriğini de aktaralım:

“Uzun yıllardır AKP iktidarına en büyük desteği veren ve aynı şekilde sınırsız sömürü için büyük destek alan Koç Holding, kârına kâr katmaya devam ediyor. Koç Holding'in ikinci çeyrek kârı 1.42 milyar lira oldu.

Koç Holding'in bu sabah KAP'a gönderdiği ikinci çeyrek sonuçlarına göre, holdingin toplam hasılatı da yüzde 36 artışla 23.2 milyar liraya ulaştı.

Koç Holding'in ikinci çeyrek net kârı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 54.4 artarak 1.42 milyar liraya yükseldi.”

Kişilik haklarını ihlal eden, itibarsızlaştıran, ifade özgürlüğü kapsamını aşan beyanlar olarak bu birkaç cümlelik haberde ne buldular bilmiyoruz ama haberin altına bir kez daha imza atıyoruz.

soL, patronların emek sömürüsüyle büyümesinden gurur duymayan, buna karşı mücadele edenlerin yayın organı. Patronların hepsi, sadece Koç değil, soL’da aynı sıfatlarla yer alacaklar: Emek hırsızı, sömürücü, yağmacı…

İşte Koç'un diğer kısa hikayeleri:


İŞÇİLER soL'A KONUŞUYOR