Haydarpaşa tarihi kazı alanı işçileri iş bıraktı

Haydarpaşa'da arkeolojik kazı alanında çalışan yüzlerce işçi 4 aydır maaşlarının ödenmemesi üzerine yasal haklarını kullanarak iş bıraktı.

soL - İstanbul

Haydarpaşa'da arkeolojik kazı alanında çalışan işçiler ödenmeyen maaşlarını almak için bugün yasal haklarını kullanarak iş bıraktılar.

Bir hafta önce 4 aydır birikmiş ve ödenmemiş maaşları için mücadeleye başlayan Haydarpaşa kazı işçileri bu sabah iş bıraktılar. 

Konuyla ilgili Haydarpaşa İşçi Komitesi tarafından yapılan açıklamada "4857 sayılı İş Kanununun 34. maddesindeki hakkımızı kullanıyoruz ve iş yapmayı reddediyoruz" denildi.

PATRONDAN KÖLELİK TEKLİFİ

KKC (Kalyon-Kolin-Cengiz) Marmaray ortaklığının Ege Yapı Ray alt yüklenici firması patronu Aytaç Doğan, şantiyeye gelerek işçilere hitaben "Maaşları geç ödüyoruz. Buna dayanabilen ancak gelsin" şeklinde açıklama yaptı. Maaşların bundan sonra da zamanında ödenmeyeceğini ve çalışma şartlarının kötü olduğunu kabul eden Doğan, yüklenicisi olduğu Kalyon-Kolin-Cengiz ortaklığından para alamamasını buna gerekçe gösterdi. Doğan bu koşullara "dayanamayacak olan işçilerin" isimlerini yazdırmalarını isteyerek çıkışlarının verileceğini söyledi. Doğan işçilerin alacaklarını ise Cuma günü ödeyeceği taahhüdünde bulundu.

HAYDARPAŞA GARI'NDA BASIN AÇIKLAMASI YAPILACAK

Alacaklarının ödenmesi için mücadelelerini sürdüreceklerini belirten işçiler yarın saat 12.30'da seslerini duyurmak için Haydarpaşa Garı'nda basın açıklaması yapacaklar. 

PE İNŞAAT İŞÇİLERİ AĞI'NDAN AÇIKLAMA

Patronların Ensesindeyiz İnşaat İşçileri Ağı şimdiye kadar işçileri tehdit eden patronun bugün başlatılan iş bırakma eylemi sonrasında alacakları ödeyeceğine dair söz verdiğini açıkladı. Açıklamada şöyle denildi:

"Bir haftayı geçkin bir süredir Haydarpaşa tarihi kazı alanında sürdürdüğümüz mücadelemizi bugün sabah iş bırakma eylemi yaparak yeni bir boyuta taşımış olduk.

Geçtiğimiz günler boyunca şirket yetkilileri taleplerimize karşı duyarsız olmakla kalmamış bu mücadeleye öncülük eden arkadaşlarımızı yıldırmaya ve tehdit etmeye de kalkmıştı. Ancak bugün iş bırakma eylemimiz sonrasında Ege Yapı Ray sahibi birikmiş alacaklarımızın tamamını cuma günü ödeyeceğine dair söz vermiş bulunmaktadır.

Patronların Ensesindeyiz İnşaat işçileri Ağı olarak bu kazanımı direnen işçilerin örgütlü mücadelesinin bir kazanımı olarak görüyor ve tüm Haydarpaşa kazı işçilerini tebrik ediyoruz.

Ancak paraları ödeme sözü veren Ege Yapı Ray patronu aynı zamanda başka şeyleri de itiraf etmiş oldu. Dedi ki daha iyi olmayacak daha kötü olacak!

Buradan ilan ediyoruz işçilerin daha kötü şartlarda çalışmasına karşı daha iyi şartlar için mücadeleyi sürdüreceğiz.

Haydarpaşa kazı alanında ve tüm şantiyelerde daha örgütlü ve daha kararlı olmak için çalışmalarımız devam edecektir.

Yaşasın İşçilerin Birliği ve Mücadelesi

PATRONLARIN ENSESİNDEYİZ İNŞAAT İŞÇİLERİ AĞI"