Kısa ayakkabı yazısı

Daha fazla kâr için iş güvenliğini ihmal ediyor patronlar. Dedi bakan. AKP’nin bakanı. Sermayenin bakanı. Patronların bakanı.

Oğlunun tabutuna sarılarak ağlayan baba Recep Gökçe'nin ayağındaki yırtık ayakkabı ise adeta yoksulluğunu gözler önüne serdi. Dedi ajans. AKP’nin ajansı. Devletin ajansı.

Böyle adaletsizlik olur mu. Dedi insan. İnsan.

Sonrası… Nereden ve nasıl devam edilecek, iz sürülecek?

Özgürlükçülüğünü bir güzel yutturan, dahası “çözüm” adı altında yutturmaya devam eden iktidar partisi iş cinayetleri nedeniyle patronlara sallayıp popülizm yapacak; muhalefet de bin odalı sarayla insanın yüreğini yakan yırtık ayakkabı arasındaki çelişkiye işaret edecek. O da popülizm yapacak!

Asıl yaralayıcı olan bana göre bu.

Ermenek’te patlak cızlavetiyle oğlunu uğurlamaya gelen acılı madenci babasının fotoğrafından bugünkü sömürü düzenine öfke çıkarmayan herkes ya kendini ya başkasını kandırıyordur.

Yoksulluk AKP’lilerin icadı değil. Onlar, “kutsal değer”leri ve “milli irade”yi ceplerine koymuş, yoksulluğu katmerleştiriyor, eşitsizlikleri doğal göstermeye çalışıyor, bir de üstüne alay ediyorlar. İnsan olanda bu elbette kızgınlık yaratacak.

İnsan yürek, vicdan sahibidir.

Akıl da insana aittir!

AVM dikilecek diye ağacın kesilmesine dehşetle tanık olurken, azıcık çabayla kapitalizmle yüzleşebilir, yeşili yok etmenin mantığını kavrayabilirsiniz. Ancak yine azıcık çabayla, meselenin kaynağını örtüp, tepkinizi çevre düşmanlığına, plansızlığa, görgüsüzlüğe, cehalete yöneltebilirsiniz. Mümkündür. Hiç yoktan iyidir.

Hiç kesintisiz sürmekte olan iş cinayetlerinin “sistem” değil de “çarpık sistem” sorunu olduğunu düşünebilir; denetimden, eğitimden hatta hükümetin “işçisini iş kazasında öldürmeyen patronu ödüllendirme” fikrinden medet umabilirsiniz. Pek iyi olmamakla birlikte, bu da mümkündür.

Ancak sıra yoksulluğun çıplak fotoğrafıyla baş başa kalmaya geldiğinde, insansanız dürüst olacak ve bu gerici şarlatanlardan hiç esirgemediğiniz öfkeyi kahrolası sermaye düzenine de yöneltecek, karşı olduğunuz iktidarın temellerini hiç değilse vicdanınızda sarsacaksınız.

Bunu yapamayacaksanız, o babayı da, fotoğrafını da rahat bırakın.

Milyonlarcası var!