Tayyip aşığı Sancak, Folkart’ını da al defol git!

Sermaye vazgeçmiyor. Patronlar geri adım atmıyor. Sancak ailesi durmak bilmiyor. İzmir’in siluetine sapladıkları Folkart adlı iki hançer, bir heyula gibi sermaye sınıfı saldırısının sembolü olarak kibirli bir edayla körfeze bakarken; şimdi de şehrin kalbine, Kültürpark’ın dibine, Basmane meydanına dikilecek olan ucubelerin görselleri düştü gündeme.

Kentin en önemli ve değerli kamusal alanına tower, rezidans, iş merkezi, açık çarşı, AVM içerikli devasa bir yapı öngörüyorlar.

Korkunç!

Üç görsel dolaşıyor sosyal medyada… İzmirliye soracaklarmış, hangisi olsun diye… Halkın aklıyla alay edip “demokrasicilik” oynayacaklarmış… Halk hangi projeyi beğenirse, hangi ismi isterse; o projeyi yapıp o adı koyacaklarmış; halkın, kamunun, İzmirlilerin sırtından öyle semireceklermiş!

“Halka sorduk”, “İşte demokrasi”, “Adını İzmirliler koydu”, “Boyunu halk seçti” tezgahlarını kuranlar bilsinler ki, biz sizin gerçek niyetinizi biliyoruz.

Hayır, kahin değiliz ama aptal da değiliz…

İtiraflarınızdan biliyoruz. Folkartların patronu Mesut Sancak, geçen Temmuz’da Akşam gazetesine yaptığı itiraf gibi açıklamalarda niyetini söyledi… Asıl niyetiniz Kültürpark’ı, ucubenize arka bahçe yapmak, müştemilat yapmak…

Ne diyordu o söyleşide Mesut Bey: “Fuar alanıyla birleşecek birbirinin devamı olacak bir proje planlıyoruz. İzmir Fuarının planları ve mimari tasarımı bitti. Eski depolar yıkılıyor. Daha önce satış amaçlı sergilerin yapıldığı alanın yerine büyük bir kültür merkezi yapılıyor. 2500 kişilik bir kongre salonu yapılıyor. Önümüzdeki birkaç ay içinde inşaata başlanması ve 2 yılda tamamlanması planlanıyor. O projenin ve bizim projemizin bitişi aşağı yukarı aynı zamana denk geliyor. Fuarla Basmane Çukuru arasındaki duvarı kaldıracağız. Bir bütün haline getireceğiz. Bu iki proje birbirini tamamlayan iki iş haline gelecek. İzmir’in kalbi artık orada atacak.”

O kadar emin ki Sancakzade Mesut Efendi… Belli ki Kocaoğlu Aziz’den sözler almış, garantiler kapmış. Kendi projesi ile “Yeni Kültürpark Projesi” denilen zorbalık aynı anda bitecekmiş! Çok da güzel olacakmış! Aziz Bey “babasının malı” Kültürpark’ı Mesut Bey’e verdiğine göre, Mesut Bey de bilmem kaç metrelik binasından bilmem kaç katı Büyükşehir Belediyesine hizmet binası olarak verecekmiş. El ele, diz dize çalışan Büyükşehir ile büyük sermaye, bundan sonra aynı binada kucak kucağa devam edeceklermiş.

Fantezileriniz, İzmir halkını ilgilendirmiyor!

Basmane Meydanı ve Kültürpark’ın çevresinin patronlara tımar olarak dağıtılmasının hikayesi bu kadarla da bitmiyor.

“Yeni Kültürpark” diye yırtındıkları proje, İzmir’deki tüm sermaye gruplarının markajında. Herkes tetikte. 

İşte birkaç not:

  • Basmane çukurunun arkasındaki tütün depolarını Nail Özkardeş ailesi aldı. Folkart’ı bekliyor. Yüksek kat için görüşmeler sürüyor.
  • Anemon Fuar Otel’in arkasında, yıllarca NATO ve Amerikan askerleri ile ailelerinin kullandığı Amerikan BX denilen ordu evi ve pazarını Reyent ailesi aldı. Folkart’ı bekliyorlar. 
  • Basmane meydanından Mürselpaşa Bulvarı’na girildiğinde eski Dekim Otel’in yanındaki Tek Gıda İş Sendikasının binasını Nail Özkardeş ailesi aldı. Bina, otel ve rezidans imarlı. Yüksek kat bekleyişi ve görüşmeleri sürüyor. 
  • Hemen yanındaki Deri Han’ın arazisini Batıçim’in ortakları olan Tınaz, İzmirlioğlu, Bükey, Baltalı aileleri aldı. Bekliyorlar.
  • Hemen yanında, eskiden Toskana Deri’ye ait olan araziyi Özgörkey ailesi aldı. Bekliyorlar.
  • Basmane meydanındaki Bebek, Billur ve Gar otellerini Malatya Yatırım Grubu aldı. Bekliyorlar.
  • Atatürk Spor Salonunun arkasındaki Tekel’e ait ve kamu binası imarlı depolara, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezidans, otel, tower imarı verdi, hemen ardından söz konusu yerleri Özgener ailesi ve Gürel ailesi aldı. 
  • İzmirliler bilir. Ticaret Meslek Lisesinin karşısındaki tütün depolarını, Vestel markasıyla tanınan Zorlu ailesi aldı.
  • Alsancak’ta Kültürpark’a yakın Milli Emlak’a ait TRT binası, kamu alanı olmaktan çıkarılıp konut ve ticari alanı haline getirildi, el altından satılıyor, görüşmeler sürüyor. 

Patronlar hazır. Sermaye grupları tetikte. Aziz Bey’in “Yeni Kültürpark Projesi” diye bıkbıkladığı proje, öyle masum, kendi halinde, iyi niyetli bir kongre merkezi projesi değil. Bölgenin rantının, kârının, değerinin sermaye grupları lehine yükseltilmesi; yörenin tarihsel kimliğinden, doğal karakterinden uzaklaştırılması projesidir. Kültürpark ve çevresinin patronlara kâr edilmesi projesidir.

Tablo son derece açıktır, nettir.

İzmir’in orta yerindeki Kültürpark’ı savunmak, eninde sonunda bir sınıf mücadelesidir: İzmir, patronlar sınıfının kuralsız ve hukuksuz at oynattığı, racon kestiği, rant devşirdiği bir emekçi cehennemi mi olacak, insanların eşitlik ve özgürlük içinde yaşadıkları laik ve aydınlık bir kent mi olacak?

Sermaye işgali altındaki İzmir patronlara mı teslim edilecek, halkın mı olacak?

Herkes safını belirginleştirmelidir. Soru bu denli kesindir, yanıtı da kesin olmalıdır.

Madem Sancak ailesi, Basmane'de yapacağı proje için seçtiği üç mimari tasarımı halkın oylamasına sundu. O halde yanıtımı veriyorum: Folkart, projelerini de al defol git, İzmir halkındır! Hatta giderken Binali Yıldırım hayranı Aziz Bey'i de götür!

Paraya, kâra ve betona tapanlar bilsinler ki, üzerine “Yeni Türkiye” adlı cehennemin mabetlerini inşa etmek istediğiniz “Basmane çukuru” denilen yer Kültürpark’a dahildir, halkındır, İzmirlilerindir.

315, 270 ve 248 katlı üç projenizi de alın ve defolun bu şehirden.

[email protected]

twitter.com/_ahmetcinar_